Στρατός και Οικονομία στη Νέα Τουρκία
Ο Μ.Γιλμάζ έκανε τη δήλωση της χρονιάς για τα Τουρκικά δεδομένα. Ομιλώντας τον Αύγουστο σε συνέδριο του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) του οποίου είναι Πρόεδρος διατύπωσε με σαφήνεια την ουσία του Τουρκικού προβλήματος «ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας έχει γίνει εμπόδιο στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα Ευρωπαϊκά επίπεδα» (8.8.2001).
Οι βολές είναι εκείνες που αφορούν το στρατό. Αυτός ευθύνεται για την οικονομική υστέρηση των Τούρκων, αυτός είναι η αιτία που οι Τούρκοι έχουν συνθήκες ζωής μακριά από τα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Για πρώτη φορά ένας Τούρκος πολιτικός –με την ιδιότητα του αναπληρωτή πρωθυπουργού όπως ο Γιλμάζ- διατυπώνει δημοσίως τη σκέψη του πως η χώρα του «υποφέρει από το σύνδρομο της εθνικής ασφάλειας».
Οι ρεαλιστικές αυτές επισημάνσεις του Μ.Γιλμάζ έρχονται σε μια στιγμή που η οικονομία βυθίζεται στο χάος, τα οικονομικά μεγέθη ζαλίζουν κάθε αναλυτή του Τουρκικού φαινομένου. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν μισθό 80-90 δολλάρια το μήνα, ο πληθωρισμός είναι ανεξέλεγκτος (ανεπίσημα υπολογίζεται στο 40%) και τα εκατομμύρια των ανέργων στιβάζονται στις φτωχογειτονιές γύρω από τις μεγάλες πόλεις (κυρίως Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη). Οι συνθήκες ζωής στις φτωχογειτονιές είναι άθλιες: ανεργία, τρώγλες, κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς υποδομές στο ρεύμα, το νερό, στις συγκοινωνίες. Αυτό το κοινωνικό μωσαϊκό γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτικό και ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι, αναζητούν τον πραγματικό ένοχο αυτής της άθλιας κοινωνικής πραγματικότητας.
Στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οικονομικές επιδόσεις, του ψευδοκράτους είναι σε αδιέξοδο -ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Γιλμάζ-
Ο Πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Ντεβ-ις» Αλί Γκιουλέ θεωρεί την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης Έρογλου να ορίσει τον κατώτατο μισθό στις 120 λίρες Κύπρου (60 δολλάρια) ως απογοητευτική και το μισθό αυτό τον ονομάζει «μισθό σκλάβων». Ο Χ.Κούρτεφ συνδικαλιστής στο χώρο των «δημοσίων υπαλλήλων» προβλέπει (4/8/2001) πως θα ενισχυθεί περαιτέρω το κύμα μετανάστευσης ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους.
Η προσφυγή της Άγκυρας στο διεθνές χρηματοδοτικό πιστωτικό σύστημα (Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) είναι μονόδρομος. Γι΄αυτό και ο φαύλος κύκλος είναι και αυτός μονόδρομος.
Η Τουρκία δανείζεται, ύστερα δανείζει και το ψευδοκράτος, και όλα μαζί δημιουργούν περισσότερες αντιδράσεις, αρνήσεις, κραυγές διαμαρτυρίας σε Τουρκία και κατεχόμενα. Είναι φυσιολογικές δραστηριότητες των εργαζομένων που βλέπουν πως το σύστημα ισχύος που έχουν οικοδομήσει οι Κεμαλιστές στρατηγοί, έχει πολλές τρύπες. Είναι γεμάτο από καταπίεση, τρομοκρατία, οικονομική εξαθλίωση. Σε μια χώρα όπως η Τουρκία όπου η κριτική προς το στρατό τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, είναι καλό μήνυμα που ο Μ.Γιλμάζ μίλησε δημόσια για το «σύνδρομο» της εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, οι Στρατηγοί για να ελέγξουν το παιχνίδι απαντούν δημοσίως στο Γιλμάζ υποστηρίζοντας πως τα λέει αυτά για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του ΑΝΑΡ, του οποίου ανώτερα στελέχη είναι αναμεμιγμένα σε σκάνδαλα και κατηγορίες για διαφθορά.
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ενδιαφέρουσες. Η κλασσική πολιτική χάνει έδαφος και τα οικονομικά δεδομένα επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις. Έτσι, ή αλλιώς, είναι μια κάποια πρόοδος.