Συμφιλίωση στη γραμμή Αμπάς

Ο σχηματισμός μιας κοινής παλαιστινιακής κυβέρνησης από την Φατάχ και την Χαμάς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πολύπλοκο σκάκι των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή. Η εμφύλια διαπάλη ανάμεσα στις δύο οργανώσεις, η συνεχής αντιπαλότητα ανάμεσα στον κόσμο που ζει στη Δυτική όχθη του Ιορδάνη και εκείνον στη Γάζα, οι διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, φαίνεται ότι φτάνουν στο τέλος τους. Οι δύο οργανώσεις επέδειξαν ωριμότητα και στις 23 Απριλίου ανακοίνωσαν ότι η διαδικασία της συμφιλίωσης οδηγεί στον σχηματισμό κοινής κυβέρνησης υπό τον Αμπάς, αποτελούμενης κυρίως από τεχνοκράτες. Η συμφιλίωση θα οδηγήσει στην οργάνωση κοινών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Στο ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας έχει συμφωνηθεί να ακολουθηθεί η γραμμή Αμπάς και οι συνομιλίες να συνεχιστούν πάνω στην παρούσα πολιτική φόρμουλα με επιδίωξη λύσης στηριγμένης στην πολιτική των δύο κρατών, συνεπώς με έργα αναπροσαρμογή της επικίνδυνης και ουτοπικής γραμμής της Χαμάς με έμπρακτη αποδοχή της ρεαλιστικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει από καιρό η Φατάχ.

Στο εξωτερικό οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές. Στο Ισραήλ ο Β. Νετανιάχου αντέδρασε αρνητικά, αν και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με τους παλαιστινίους Τ. Λίβνι άφησε ανοικτό το παράθυρο για συνομιλίες σε κατοπινό στάδιο. Οι ΗΠΑ αν και είδαν με σκεπτικισμό την νέα εξέλιξη, εντούτοις δείχνουν πιο κοντά στην άποψη Λίβνι, παρά σε αυτήν του Νετανιάχου. Η ΕΕ στις 3 Ιουνίου χαιρέτισε τον σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό στάδιο στην διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης». Σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΚΥΠΕ η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον δηλώνει τα εξής: «ενημερωθήκαμε για την δημιουργία μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός (Ράμι) Χαμντάλα. Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης. Η διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες για την ειρηνευτική διαδικασία, για την δημοκρατική ανανέωση και για τον παλαιστινιακό λαό στην Γάζα και στην Δυτική Οχθη». Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον διορισμό «ανεξάρτητων προσωπικοτήτων καθώς και τη δέσμευση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς όσον αφορά την δέσμευση της κυβέρνησης για τον σεβασμό της αρχής των δύο κρατών, στην βάση των συνόρων του 1967, την αναγνώριση του νομίμου δικαιώματος του Ισραήλ στην ύπαρξη, την μη άσκηση βίας και τον σεβασμό στις προηγούμενες συμφωνίες. Η υποστήριξη της ΕΕ σε αυτήν την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από την προσήλωσή της σε αυτές τις πολιτικές και τις δεσμεύσεις».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τον σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας χαιρέτισαν επίσης η Ρωσία και η Γαλλία. Η Μόσχα δήλωσε ότι «ο σχηματισμός μιας τεχνοκρατικής, ενωμένης κυβέρνησης στην Παλαιστίνη αποτελεί την κατάληξη των προσπαθειών που υποστηρίχθηκαν και αναλήφθηκαν πρόσφατα από τους ηγέτες της Φάταχ, της Χαμάς και άλλων κινημάτων και οργανώσεων προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες εκατέρωθεν. Θεωρούμε σημαντικό τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να δεχθούν με σεβασμό μια νέα κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας στην Παλαιστίνη. Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεργαστεί ενεργά με την νέα αυτή κυβέρνηση για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των παραδοσιακά φιλικών ρωσοπαλαιστινιακών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα».

Η Γαλλία από την πλευρά της με δηλώσεις του εκπροσώπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ δηλώνει επίσης θετική απέναντι στη νέα κυβέρνηση και «προτίθεται να συνεργαστεί με μια κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής από την στιγμή που αυτή αρνείται την προσφυγή στην βία, δεσμεύεται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας και σέβεται τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, το οποίο αφορά την αναγνώριση του Ισραήλ. Το Παρίσι λαμβάνει υπόψη του τις δεσμεύσεις της νέας αυτής κυβέρνησης και υπενθυμίζει την υποστήριξή του στην ενδοπαλαιστινιακή διαδικασία συμφιλίωσης αν οι δεσμεύσεις του προέδρου Αμπάς γίνουν σεβαστές. Η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο σύνολο των Παλαιστινιακών Εδαφών όπως προβλέπεται από την συμφωνία συμφιλίωσης της 23ης Απριλίου. Ο τερματισμός της διαίρεσης των Παλαιστινιακών εδαφών θα αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο προς την λύση των δύο κρατών».