Συμφωνία χθές!
Πολιτική σημαίνει σχέδιο, καθαρή στρατηγική, κινητοποίηση, συμμαχίες, εφαρμογές μιας πορείας. Αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης Τρίπρα να λάβει γρήγορες αποφάσεις έχουν κόστος και η αργή πορεία για την παρουσίαση ενός «πακέτου μεταρρυθμίσεων» που θα τύχει της έγκρισης των άλλων 18 μελών της ευρωζώνης έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Αυτές οι καθυστερήσεις διαφοροποιούν το σκηνικό και τα αρνητικά μηνύματα συνοδεύονται από μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες.
Η απόδειξη από την ηλεκτρονική «Μεταρρύθμιση» στις 26 Μαρτίου: «Με αναλήψεις της τάξεως των 7,57 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο μέσα στον Φεβρουάριο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέβασαν το συνολικό ποσό που απέσυραν από τις τράπεζες στα 23,829 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Αν μάλιστα προστεθούν και οι κινήσεις του Μαρτίου, τότε ο «λογαριασμός, έχει ήδη ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ με τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων να έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 140,46 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας:
1. Το υπόλοιπο των καταθέσεων και των νοικοκυριών, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 140,468 δισεκατομμύρια ευρώ από 148,042 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο.
2. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών, περιορίστηκαν στα 120,11 δισεκατομμύρια ευρώ από 125,465 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο. Η μεγαλύτερη μείωση, προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις οι οποίες υποχώρησαν στα 68,8 δισεκατομμύρια ευρώ από 72,933 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο. Η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων είναι και ο λόγος που η ΕΚΤ ανέβασε την Τετάρτη στα 2,3 δισ ευρώ την ενίσχυση της ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του ELA».
Στις 27 Μαρτίου ο οίκος Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας από την κατηγορία B στην κατηγορία CCC. Σύμφωνα με το «Έθνος» της 28ης Μαρτίου «η επόμενη ημερομηνία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι η 15η Μαΐου 2015, ωστόσο ο Fitch πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα δικαιολογούν την απόκλιση από το πρόγραμμα». Ο οίκος επικαλείται στην ανακοίνωσή του μια σειρά από λόγους που οδήγησαν στην απόφαση του αυτή: «αδυναμία πρόσβασης στις αγορές για δανεισμό, οι αβέβαιες προοπτικές για μια έγκαιρη εκταμίευση της δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους θεσμούς καθώς και οι στενές συνθήκες ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ενισχύουν τις ασφυκτικές πιέσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης». Επιπλέον ο Fitch αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε 0,5% για φέτος, από 1,5% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% τον Δεκέμβριο του 2014. «Η βλάβη που προκλήθηκε στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των καταθετών ασφαλώς και εκτροχίασε την οικονομική ανάκαμψη που μόλις είχε αρχίσει. Αυτή η βλάβη θα πάρει χρόνο να επιδιορθωθεί, ακόμη κι αν οι προοπτικές για μια επιτυχή ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».
Οι ειδικοί δίνουν τα στοιχεία , οι οίκοι εκτιμούν ή πιέζουν αλλά είναι οι πολιτικοί που οφείλουν να διαβάζουν προσεκτικά τα δεδομένα και να λαμβάνουν αποφάσεις. Ο χρόνος έχει τη σημασία του, γιατί, δυστυχώς, τα πράγματα δεν κυλούν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης χρεοκοπίας, αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις πέραν του Απρίλη και κάθε μέρα που καθυστερεί να σταθεροποιήσει την πορεία της, προσθέτει νέες δυσκολίες στο σημερινό αδιέξοδο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, χρειάζεται ένας συναγερμός δραστηριοτήτων από την πλευρά της Αθήνας για να συμφωνηθεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, ικανό να επιτρέψει τη κανονική ροή της οικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές της. Τώρα, όπως χθες!