Συμμαχίες, ISIL και Κύπρος
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν σε δράσεις κατά του ISIL που «θα γίνουν σύμφωνα με τις δυνατότητες και το εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών, και με τη συναίνεση των ιρακινών εθνικών Αρχών». Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επωφεληθεί το Ισλαμικό Κράτος από τις πωλήσεις πετρελαίου και καταδίκασε όσους χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Bρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στις 17/8 δήλωσε ότι «οι τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ είναι μια άμεση απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο, που πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη «στρατιωτική ικανότητά του» για να τη σταματήσει. Σύμφωνα με τον ηγέτη των συντηρητικών, ο οποίος δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, η Βρετανία δεν θα πρέπει ωστόσο, να αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά πλέον σκέφτεται το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με το Ιράν για την καταπολέμηση της απειλής των τζιχαντιστών. Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι η Δύση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα για το οποίο «αν δεν δράσουμε για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εξαιρετικά επικίνδυνου τρομοκρατικού κινήματος αυτό θα συνεχίσει να ενισχύεται έως ότου να μπορεί να μας χτυπήσει στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ασφάλεια μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο «αν χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μας, τη βοήθεια, τη διπλωματία, τις στρατιωτικές μας δυνατότητες» προσθέτοντας ότι η Βρετανία πρέπει να συνεργαστεί με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Τουρκία, «και ίσως ακόμη και το Ιράν» (ρεπορτάζ σε ΑΠΕ/ΚΥΠΕ).
Στις 16/8 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας Μάικλ Φάλον, στην Προεδρική κατοικία στο Τρόοδος. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο M. Φάλον είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το ανθρωπιστικό έργο της Βρετανίας στο βόρειο Ιράκ, στην οργάνωση του οποίου διαδραματίζει ρόλο και η Κύπρος μέσω των βρετανικών βάσεων. Ο Υπουργός εξήρε την μοναδική θέση και τον ρόλο της Κύπρου για την σταθερότητα στην περιοχή, που όπως είπε, είναι το ζητούμενο για όλους. Ερωτηθείς σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ο Μ. Φάλον ανέφερε ότι η Βρετανία διεξάγει το έργο της από τις Βρετανικές Βάσεις, κάνοντας ρίψεις υλικού πέραν των εκατό τόνων, που περιέχει σκηνές και νερό για τους εγκλωβισμένους στο όρος Σιντζάρ. Εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει την παροχή βοήθειας για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος στο βόρειο Ιράκ, καθώς όπως είπε, οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο. Είπε επίσης ότι η Βρετανία συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στο βόρειο Ιράκ μέσω πτήσεων, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα αναφορικά με τς ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή, αλλά και για να προβλέψει μελλοντικές απειλές εναντίων και άλλων μειονοτήτων, που, όπως είπε, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με την βάρβαρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών.
Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία, θέματα διμερών σχέσεων και οικονομίας. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Φάλον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις της Λευκωσίας για να υπάρξει πρόοδος στον εν εξελίξει διάλογο. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, μέσα από τη συζήτηση των δύο πλευρών αναδείχθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ειδικότερα σήμερα με όλες τις εξελίξεις στην περιοχή» (ρεπορτάζ ΚΥΠΕ, 16/8).
Ήδη αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ πλήττουν θέσεις του ISIL στο Β. Ιράκ, ενώ ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ είπε στις 22/8 «ότι δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού». Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ θεωρεί ότι «το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει ένας υπαρκτός κίνδυνος όσο οι μαχητές του θα μπορούν να βρουν ασφαλή καταφύγια σε ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας. Ο αμερικανός επιτελάρχης είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία» (Έθνος, 22/8)
Όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι αυτή η οργάνωση αποτελεί την κορυφαία απειλή για πολλές και σημαντικές χώρες και οργανισμούς. ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι συντονίζονται για μια πιο αποτελεσματική πίεση πάνω στους τζιχαντιστές στο Β. Ιράκ. Η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή την χρονική περίοδο. Η γεωγραφική της θέση και η ποιότητα των υποδομών της ενδεχομένως να αποδειχθούν χρήσιμα εργαλεία για τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα της κατά των τζιχαντιστών, όπως προνοεί σχετική απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ. Ο «στρατηγικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα σήμερα με όλες τις εξελίξεις στην περιοχή», όπως επεσήμανε ο ΚΕ Ν. Χριστοδουλίδης, έχει σαφές περιεχόμενο και πολύ συγκεκριμένα εργαλεία.