Συνεργατισμός: Από τη φήμη στην ανάπτυξη!
Στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Ν.Χατζηγιάννης μίλησε πολύ καθαρά σχετικά με την κυκλοφορία της φήμης ότι η ΣΚΤ πάει σε δύσκολες ημέρες:
«Τι έχετε να πείτε στους πολίτες που ακούν όλες αυτές τις φήμες;
Οι Κύπριοι πολίτες είναι στην πλειοψηφία τους και πελάτες μας. Επομένως, αναφερόμενοι στους πολίτες, αναφερόμαστε ουσιωδώς στους πελάτες μας. Αρχικά, να επαναλάβουμε τα στοιχεία για την ΣΚΤ.
Πρώτο: Για το 2018 η Τράπεζα έχει ως όριο στον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων το 14,13% και με βάση τα στοιχεία για το εννεάμηνο του 2017 ο δείκτης της τράπεζας είναι στο 15,23%. Παράλληλα, η ΣΚΤ έχει δείκτη ρευστότητας 30%.
Δεύτερο: Έχουμε να πούμε στους πελάτες μας ότι η ΣΚΤ συνεχίζει δυναμικά την αναπτυξιακή πορεία της. Να σημειώσουμε πως με τη νομική συγχώνευση, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017, σε μια νέα τράπεζα με λίγους μήνες ζωής, πετύχαμε επιταχυνόμενες επιχειρησιακές και επιχειρηματικές επιδόσεις, οι οποίες μας δικαιώνουν σε μια δύσκολη απόφαση την οποία μόνοι μας πήραμε. Πετύχαμε να έχουμε πάνω από 50% αύξηση σε νέες χορηγήσεις και ανεβάσαμε σημαντικά τις εργασίες μας στις κάρτες, το πλαστικό χρήμα δηλαδή. Η απόφασή μας για νομική συγχώνευση μας τοποθετεί ως τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στην Κύπρο.
Τρίτο: Έχουμε να πούμε στους πελάτες μας ότι η ΣΚΤ έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση μιας εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος: τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) που αφορούν ιδιώτες. Σχεδόν το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας έχει περάσει από τα γραφεία μας και έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις.
Είμαστε ένας από τους βασικούς πυλώνες για τη διαχείριση των ΜΕΧ και έχουμε συνεισφέρει πάνω από τα 2/3 της συνολικής μείωσης του λιανικού χαρτοφυλακίου ΜΕΧ στο σύστημα, κάτι που καταδεικνύει και το σημαντικό μέγεθος της ΣΚΤ.
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση, που κάποια ΜΜΕ εκτιμήσαμε ότι ήταν κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Συμφωνείτε;
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι σαφής προς όλες τις πλευρές στοχεύοντας στην επιστροφή της ηρεμίας στο τραπεζικό σύστημα.Από την δική μας πλευρά, καθώς αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαιτερότητες που έχει μια προεκλογική περίοδος, προσπαθούμε να χειριστούμε όλο αυτό το ζήτημα υπεύθυνα και σοβαρά, με τρόπο που αρμόζει στη συγκυρία και στο μέγεθος της ΣΚΤ.
Έχει γραφεί ότι ανταγωνίστριες τράπεζας ποντάρουν σε δυσμενείς εξελίξεις στην ΣΚΤ ώστε να «κλέψουν» μερίδιο αγοράς;
Στη ΣΚΤ λόγω του μεγέθους μας επικεντρωνόμαστε στο δικό μας επιχειρηματικό πλάνο, την υλοποίηση των στόχων και στη διατήρηση της αξιοπιστίας μας. Μόνο έτσι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε περισσότερα στην κυπριακή οικονομία. Η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά χρειάζεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί, ούτως ώστε να διατηρείται η σταθερότητα και η αειφορία του συστήματος , προσφέροντας πάντοτε ποιοτικές, ανταγωνιστικές και διαφανείς υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες. Κι αυτό γιατί όλοι μας πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος» (εφ/δα, Καθημερινή, 24 Ιανουαρίου).
Μερικές σημειώσεις με αφορμή τη συνέντευξη Χατζηγιάννη.
Πρώτο ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους σε αδιέξοδα. Ποιος οδηγούσε το τρένο; Ο Ε. Χλωρακιώτης! Αυτός που έχει ήδη οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνη, μαζί με αριθμό στενών συνεργατών του! Είναι αρκετό αυτό; Όχι βέβαια! Ποιοι αποτελούσαν τον εποπτικό μηχανισμό στον Συνεργατισμό; Ποιοι δεν έβλεπαν τα δάνεια πολλών εκατομμυρίων που ελάμβανε προσωπικά ο ίδιος ο διοικητής; Λοιπόν, παραμένει ως μεγάλη εκκρεμότητα η τιμωρία αυτών που πήραν ένα εξαιρετικό σύστημα υποστήριξης του κύπριου αγρότη και το μετέτρεψαν σε προσωπικό φέουδο και στη συνέχεια σε φυτώριο σκανδάλων!
Δεύτερο, είναι σημαντικό πως με την πολιτική των συγχωνεύσεων η ΣΚΤ πάει καλύτερα. Άργησε να γίνει, προέκυψε από την κρίση του 2013, αλλά έστω και τώρα η πολιτική των συγχωνεύσεων βοηθά την αναγκαία εξυγίανση. Η θέση Χατζηγιάννη ότι «με τη νομική συγχώνευση, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017, σε μια νέα τράπεζα με λίγους μήνες ζωής, πετύχαμε επιταχυνόμενες επιχειρησιακές και επιχειρηματικές επιδόσεις» βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση των πραγμάτων.
Τρίτο, σημειώνει ο Ν. Χατζηγιάννης σχετικά με «η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) που αφορούν ιδιώτες» ότι «σχεδόν το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας έχει περάσει από τα γραφεία μας και έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις». Καταγράφεται πρόοδος αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Οι περισσότεροι δεν έχουν περάσει από τα γραφεία της ΣΚΤ και δεν έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις. Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα συνδέεται με στρεβλώσεις του παρελθόντος. Συνεργατισμός δεν έπρεπε να σημαίνει ασυδοσία. Συνεργατισμός έπρεπε να σημαίνει ανάπτυξη πάνω σε υγιή επιχειρηματικά κριτήρια, να στηρίζει την αγροτική οικονομία, να διεκδικεί να είναι οικονομικά βιώσιμος, και η ηγεσία του να μην επιτρέψει να εξελιχθεί το θέμα των μη εξυπηρετουμένων δανείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο. Αλλά ποιος θα το έκανε όταν η ίδια η ηγεσία του αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης;
Τέταρτο, είναι πολύ σημαντικό η ΣΚΤ να εξυγιανθεί περαιτέρω, να ξεπεράσει τις δυσκολίες και νομίζω ότι οι δηλώσεις Χατζηγιάννη δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση. Η ΣΤΚ παραμένει μια θεσμική σταθερά πάνω στην οποία η κυπριακή οικονομία. Είναι σημαντικό οι ειδικότεροι κλάδοι που εκφράζει να βρίσκουν ολοένα και καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης μέσα από πολιτικές που βασίζονται στον ορθολογισμό και τη διεύρυνση της βάσης του.