Συνομιλίες και χρονοδιάγραμμα.
Η τουρκική διπλωματία συσχετίζει τις εξελίξεις στο κυπριακό με την ενταξιακή της διαδρομή. Εκτιμά ότι το ένα ζήτημα επηρεάζει το άλλο, άρα η ανάλυσή της αναπόφευκτα είναι «πακέτο». Σε δημόσια ομιλία του ο τούρκος ΥΠΕΞ Α. Μπαμπατζάν (14/10/08) αναφερόμενος στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ είπε ότι « η στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία είναι πλήρης», αλλά υπογράμμισε ότι « η Άγκυρα αναμένει από την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά να καθορίσουν και χρονικά την πολιτική τους σχετικά με τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, οι επ’ αόριστον διαπραγματεύσεις στο κυπριακό οδηγούνται αναπόφευκτα σε αποτυχία».
Διασυνδέοντας ευθέως το κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της χώρας του ο τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι με απόφαση της ΕΕ το 2006 εξαιτίας της μη επίλυσης του κυπριακού «οχτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δεν μπορούν να ανοίξουν». Είναι σαφές ότι ενοχλεί πολύ την τουρκική διπλωματία η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και ενοχλεί ακόμα περισσότερο το ότι το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται και από τη Λευκωσία. Οι αξιολογήσεις της ενταξιακής της διαδρομής γίνονται σε ετήσια βάση αλλά το Νοέμβριο του 2009 θα γίνει μια συνολική επισκόπηση στα πλαίσια της τότε Έκθεσης Προόδου που θα αντανακλά μια συνολική αποτίμηση, ας πούμε μια επισκόπηση «στα μισά του δρόμου»…Αυτό που ενδιαφέρει την τουρκική διπλωματία είναι να κάνει τέτοιους χειρισμούς ώστε το κυπριακό το Νοέμβριο του 2009, είτε να είναι λυμένο, είτε, εάν είναι άλυτο, να μην υπάρχει υψηλά στην ευρωπαϊκή της ατζέντα, με αδιέξοδο που δεν θα χρεωθεί η ίδια, είτε ακόμα και σε αδιέξοδο με επίρηψη ευθυνών εξίσου και στις δύο πλευρές…
Είναι πολύ πιθανό η τουρκική διπλωματία να έχει ήδη αποφασίσει ότι η σημερινή προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού να ολοκληρωθεί σε κάποιο χρονικό διάστημα έως το καλοκαίρι του 2009 γιατί εκτιμά ότι θα είναι επιζήμια για την ίδια κάθε άλλη επιπρόσθετη χρονική διαδικασία. Οι νέες δηλώσεις Μπαμπατζάν συμπίπτουν πλήρως με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ» (29/8/08), όταν δημοσίευσε πληροφορίες γύρω από τη συνάντηση ανάμεσα σε Γκιουλ, Ερντογάν και Ταλάτ στις 28 Αυγούστου. Η «Σαμπάχ» κάνει λόγο για «χρονοδιάγραμμα για λύση στο κυπριακό εντός 10 μηνών» και στο ότι «η διαδικασία να μην επηρεάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2009».
Αυτό που έχει μείζονα σημασία για την ε/κ πλευρά είναι πως αυτή η τουρκική προσέγγιση πιθανόν να βρει ισχυρούς φίλους στον ευρωπαϊκό χώρο που και εκείνοι εκτιμούν ότι ένας χρόνος για την επίλυση είναι αρκετός για τους «δύο συντρόφους από τα παλιά». Συνεπώς για την ε/κ πλευρά το ζήτημα του χρόνου και της πολιτικής διαχείρισής του χρειάζεται να είναι ψηλά στις προτεραιότητές της: πρώτο, να ξεκαθαρίσει το δικό της χρονικό πλαίσιο, δεύτερο, να τεκμηριώσει τις δικές επιλογές στο χρόνο και τρίτο, να διατηρεί αξιόπιστες συμμαχίες για τις επιλογές της (ΟΗΕ,ΕΕ, κυρίως).