Τα μέτρα και η εφικτή ανάκαμψη
Στις 10 Αυγούστου ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμιζε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από Α- σε ΒΒΒ με το σκεπτικό ότι η « υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την πραγματική και αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση, σε συνάρτηση με την εκτίμηση του Fitch ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρεών, ώστε να αναχρηματοδοτήσει την ωρίμανση των χρεών της». Την ίδια μέρα ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κ. Καζαμίας παρουσίασε τα έξι νομοσχέδια που θα τεθούν στη Βουλή προς ψήφιση στις 25 Αυγούστου.
Ο Κ. Καζαμίας δήλωσε ότι πως στόχος είναι σε ένα τριετές πλαίσιο να επιτευχθεί μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% με 4,5% το 2011 στο 2% με 2,5% το 2012 και το 2013 κοντά στο 0%. Σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης είπε πως στόχος είναι να τρέχει στο 1,5%.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα: αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, κλείσιμο σε ημικρατικούς οργανισμούς που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, παγοποίηση της διαδικασίας πλήρωσης κενών θέσεων, μείωση των προσλήψεων σε μια ανά τέσσερις αφυπηρετήσεις, οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο τομέα θα εντάσσονται στο ΤΚΑ και θα έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι στο ΤΚΑ, μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία κατά 10%, αύξηση της εισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα από 0,75% σε 2% στο Ταμείο Χήρων και Ορφανών, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για εισοδήματα πάνω από 60.000 με 35%, αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 17%, έκτακτη εισφορά 3% για τρία χρόνια των εργαζόμενων και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, τέλος εγγραφής στο μητρώο του εφόρου εταιρειών ύψους 350 ευρώ, αναθεώρηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με διπλασιασμό των συντελεστών και μείωση του πλαφόν στις 100.000 ευρώ με βάση την εκτιμητέα αξία του 1980.
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι στις κρίσεις των οίκων αξιολόγησης δεν κάνεις αυτό ή εκείνο το σχόλιο αλλά παίρνεις μέτρα που θα κάνουν την οικονομία σου πιο ανθεκτική στην εξωτερική πίεση. Θωρακίζεις τη δημοσιονομική σου σταθερότητα λαμβάνοντας μέτρα στην κατεύθυνση εκείνων που ήδη έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στους «27» τον περασμένο Μάρτιο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Καζαμίας βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ίσως θα έπρεπε σήμερα να περνούσε η θέση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνουν ένα ποσοστό για το ταμείο συνταξιοδότησής τους, αλλά ενδεχομένως αυτό να περάσει στο «δεύτερο πακέτο» τον προσεχή Οκτώβριο. Η ουσία πάντως είναι ακέραιη καθώς τα μέτρα είναι σε θέση να αποδώσουν καρπούς. Η Βουλή έχει τον τελικό λόγο ώστε με αίσθημα ευθύνης να υπάρξει η τελική κατάληξη σε ένα δρόμο που φαίνεται αναγκαίος σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.