Τακτικισμοί στα όρια του γκρεμού

Τι έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη; Είδαμε ακόμα ένα χρονικό ενός προαναγγελθέντος τίποτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των μερών και μόλις λάβει την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λούτ και ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση με τις δύο πλευρές».

Τα πιο πάνω δείχνουν ότι η Τζέιν Χολ Λούτ δεν βρίσκει επαρκείς λόγους για να εισηγηθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ επανάληψη των συνομιλιών και να διεξαχθεί μια νέα σύνοδος για την Κύπρο. Επί της ουσίας έχουμε ορισμένα δεδομένα που αξίζει να τα εντάξουμε σε μια λογική σειρά:

Α. Ο Μ. Ακιντζί σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 30 Απριλίου 2018 είπε πως «αν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες με την μορφή που μας έχει υποβληθεί χωρίς να το αλλοιώνει, χωρίς να το παραποιεί με τις ερμηνείες της, να το ανακοινώσουμε ως στρατηγική συμφωνία- πακέτο».

Β. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στον Μ. Ακιντζί ως εξής: «εάν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 4 Ιουλίου 2017, αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη».

Γ. Στις 28 Σεπτεμβρίου πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «βάση για μια νέα εντατική προσπάθεια θα είναι, πέραν των σχετικών ψηφισμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδος αλλά και το περίγραμμα έξι σημείων του ΓΓ όπως διαμορφώθηκε στις 4 Ιουλίου 2017». Ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στις 22 Ιουνίου 2018 στην έκθεση του για πρόοδο για την επίλυση του κυπριακού γράφει: «Σε περίπτωση που οι πλευρές αποφασίσουν από κοινού να επαναλάβουν τις συνομιλίες, το πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασα στο Κραν Μοντάνα στις 30 Ιουνίου 2017 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας και την προετοιμασία της συνολικής διευθέτησης. Το πλαίσιο αυτό περιλάμβανε στοιχεία σχετικά με το εδαφικό, την πολιτική ισότητα, το περιουσιακό, την ισότιμη μεταχείριση, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις». Τα πράγματα έχουν σαφή εικόνα καθώς στα μάτια του ΓΓ του ΟΗΕ, ένα πλαίσιο υπάρχει και είναι αυτό που φέρει το όνομά του και ημερομηνία 30 Ιουνίου.

Δ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Π. Προδρόμου δήλωσε στις 24 Σεπτεμβριου 2018 πως «έχουμε ακούσει πριν από τις δικές μας εκλογές ότι αποσύρθηκε ο χάρτης που είχε κατατεθεί από την Τ/κ πλευρά. Αν όμως ο χάρτης αυτός δεν υπάρχει, τίθεται εν αμφιβόλω το πλαίσιο Γκουτέρες διότι μία από τις παραμέτρους του μιλά για τον χάρτη».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ την 1 Φεβρουαρίου 2018 είπε πώς «ο διεθνής οργανισμός επέστρεψε στην τ/κ πλευρά τον χάρτη που κατατέθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο, μετά το σχετικό αίτημα του Μ. Ακιντζί. Ο διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης ανέφερε πως «περιήλθε σε γνώση μας στις αρχές του Δεκέμβρη το αίτημα του κ. Ακιντζί για να αποσύρει τον χάρτη του».

Σε συνέντευξη στην εφ/δα «ο Φιλελεύθερος» στις 6 Νοεμβρίου 2017 ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας στην ερώτηση «αυτά τα οποία παρουσιάσετε, υποβάλλετε ως θέσεις, στο Κραν Μοντάνα, σας δεσμεύουν;», είπε τα εξής:

«Δεν με δεσμεύουν ποσώς και έχω πει και στο Κραν Μοντάνα. Με το που τέλειωσε είπα αποσύρω το έγγραφο, ενώ αυτό ήταν ξεκάθαρο και όταν υπέβαλλα τις προτάσεις μου».

Όπως δείχνουν οι σχετικές δηλώσεις, το ένα λάθος ακολουθεί το άλλο. Έτσι, ποιος θα μάς πάρει στα σοβαρά;

Ε. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας στη Νέα Υόρκη εξέφρασε «την ετοιμότητα αλλά και αποφασιστικότητα μας να συνεργαστούμε με τα ΗΕ προκειμένου να επιτύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να επιτύχουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Κρίνω ότι με βάση το υλικό που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντάνα τα πιο πάνω ερωτήματα έχουν απαντηθεί με έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο για την ε/κ πλευρά. Τι εξυπηρετεί η επανάληψη στόχων που έχει ήδη απαντήσει ο ΓΓ;

Στ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε ως προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία μια νέα προσπάθεια τη θέση «η τ/κ και τουρκική πλευρά να θέσουν γραπτώς τις θέσεις τους και επί των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, όπως έπραξε και η ε/κ πλευρά». Επί της ουσίας αυτή η «προϋπόθεση» δεν έχει κανένα νόημα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντάνα αφού άκουσε τις πλευρές σε διμερείς επαφές παρουσίασε το δικό του πλαίσιο λύσης στο 30 Ιουνίου βασισμένο σε ότι οι έμαθε από τις ίδιες τις πλευρές ότι αποδέχονταν ως τελική λύση. Ο ίδιος ο ΓΓ κωδικοποίησε το πλαίσιό του. Αν, όμως, κάποιος είχε ενδοιασμούς, θα μπορούσε να διευκολύνει (και όχι να μπλοκάρει) τη συνάντηση των πρωθυπουργών των «εγγυητριών δυνάμεων», για να έχουμε έτσι την πλήρη εικόνα στο πιο υψηλό επίπεδο. Αναφέρω επίσης ότι την επομένη ημέρα της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες συνάντησε τον Τ. Ερτογάν στο Αμβούργο. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΓΓ Στεφάν Ντουζαρίκ «ο ΓΓ είπε στον πρόεδρο Ερντογάν πως εκτιμά βαθύτατα την ισχυρή δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης στη διαδικασία».

Ζ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε επίσης ότι «προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας, ο ΓΓ και ο /η απεσταλμένος του, με τη βοήθεια και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και / ή όσα εκ τούτων επιθυμούν πρέπει να διερευνήσουν αλλά και να προετοιμάσουν μια νέα προσπάθεια ώστε να μην οδηγηθούμε σε καταστροφικό αδιέξοδο». Σημειώνω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εργαστούν οι ίδιες για να προετοιμάσουν μια νέα προσπάθεια. Γι’ αυτό ο εκπρόσωπός του Α. Γκουτέρες Στεφάν Ντούζαρικ στις 9 Οκτωβρίου 2018 δήλωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας έχει καταβάλει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να εξευρεθεί μια διευθέτηση στην Κύπρο. Εναπόκειται στα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο ΟΗΕ βρίσκεται εκεί για να τα διευκολύνει και επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός ζητημάτων που πρέπει να διεκπεραιωθούν από τα μέρη».

Η. Είναι αξιοσημείωτο πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης «τόνισε στον ΓΓ του ΟΗΕ τη σημασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διασφάλιση ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού αποδεικνύουν εκ νέου την ανάγκη διατήρησης των όρων εντολής της ως έχουν». Ο πρόεδρος γνωρίζει ότι έχει ήδη ληφθεί η πολιτική απόφαση για δραστική μείωση ή και αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον προσεχή Ιανουάριο και αυτό που ο ίδιος επιθυμεί δεν φαίνεται να βρίσκει κάποιον σύμμαχο στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Θ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θεωρώ ότι έχει ειδική σημασία η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως την παρουσίασε ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ- «πλήρης στήριξή της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως είχε διαμορφωθεί στο σημείο όπου αφήσαμε τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα».

Ι. Τα πιο πάνω δείχνουν με σαφήνεια την ουσία της σημερινής στασιμότητας: τακτικισμοί, διγλωσσία, διαρκείς υπεκφυγές από την πλευρά Αναστασιάδη. Λέγεται μετ’ επιτάσεως ότι τώρα αλλάζει γραμμή, ζητά «δύο κράτη», απορρίπτοντας ως «ανεδαφικές» ή «μη δημοφιλείς» σημαντικές συγκλίσεις που ο ίδιος πέτυχε στις συνομιλίες με τον Μ. Ακιντζί.

Κρίμα.

Αντί να κάνουμε το «Πλαίσιο Γκουτέρες» στρατηγική συμφωνία, αντί να εργαστούμε για να επιλύσουμε τις εκκρεμούσες διαφωνίες, αντί να εργαζόμαστε για φέρουμε τις δύο κοινότητες πιο κοντά, αντί να εργαστούμε για να γίνει η ευρωτουρκική σχέση καταλύτης της προόδου, παγώνουμε τα πάντα για 15 μήνες για να λέμε σήμερα ότι θέλουμε «να επιτύχουμε λύση το ταχύτερο δυνατόν!».

Οι ίδιοι που επέλεξαν την πορεία που οδηγεί στο σημερινό στρατηγικό αδιέξοδο, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν γιατί φεύγει τώρα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ!

Κάπως έτσι σχολίασε το θέμα μας ο Αβραάμ Λίνκολν:

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό!»

Λάρκος Λάρκου