Τεχνάσματα και ανατροπές
Στη Λευκωσία η επωδός είναι κλασσική. Η Τουρκία κάνει επικοινωνιακή πολιτική, χειρίζεται το κυπριακό με βάση τις ανάγκες βελτίωσης της εικόνας της στον διεθνή -και κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Έτσι συχνά στον ε/κ κομματικό λόγο η ανάλυση περιορίζεται στις λέξεις «τεχνάσματα της Άγκυρας», «επικοινωνιακά παιχνίδια» και «τουρκικά τερτίπια».
Ορισμένα παραδείγματα πείθουν ότι η Τουρκία προσαρμόζει την εξωτερική της πολιτική σε μερικές νέες ανάγκες όπως βεβαιώνει η πρόοδος στις τουρκοαρμενικές σχέσεις, οι σχέσεις της με τη Συρία ή τα σχετικά ανοίγματα στις εθνικές μειονότητες που ζουν στην Τουρκία -πρώτη διαδήλωση για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου 2010. Η ε/κ ηγεσία οφείλει να αναλύει την Τουρκία με πιο σύνθετο τρόπο. Υπάρχει ειδικός λόγος. Ας θυμηθούμε το πως οι ε/κ πολιτικοί ανέλυσαν τις εξελίξεις το 2004 όταν πίστευαν πως όλα ήταν «τεχνάσματα» του Ερτογάν και στο τέλος η τουρκική κυβέρνηση έθεσε τον Ντενκτάς έξω από τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης… Έτσι το σενάριο που πίστεψε η ε/κ ηγεσία «να δεχθούμε την επιδιαιτησία του ΟΗΕ, αφού θα την απορρίψει ο Ντενκτάς» έπεσε στο κενό και η έτσι η ε/κ ηγεσία διέπραξε σφάλμα ανάλυσης και βρέθηκε εγκλωβισμένη σε μια διαδικασία που δεν ήθελε.
Αυτή η παραδοσιακή προσέγγιση δεν βοηθά τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο να δουν με πληρότητα τις τουρκικές θέσεις ή προθέσεις σήμερα. Η επικοινωνία είναι μέρος κάθε πολιτικής και όσοι δεν την διαθέτουν οφείλουν να βελτιώσουν την πρακτική τους εντάσσοντάς της στη σύγχρονη πολιτική πρακτική -πολιτικές θέσεις με σύγχρονη επικοινωνιακή υποστήριξη.
Σήμερα τα πράγματα είναι πιο σαφή: όλα κρίνονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όλα κρίνονται με έργα. Η Τουρκία θα κριθεί στο σύνολό της από τους διεθνείς παίκτες με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Η τουρκική προσέγγιση στο κυπριακό είναι αντιφατική, γι΄αυτό και είναι αναγκαίος ο ενεργός ρόλος της ΕΕ ως γεφυροποιού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ μπορεί να δώσει λύσεις στις τουρκικές αντφάσεις. Απαραίτητος όρος για να επιτύχουμε αυτή την ανατροπή είναι η πλήρης και ορθή αξιολόγηση της Τουρκίας, η σφαιρική ανάλυση που δίνει απαντήσεις και δεν αρκείται σε ασκήσεις ρητορίας για εσωτερική κατανάλωση…