Τι σκέφτεται η Άγκυρα για το ψευδοκράτος
Το ερώτημα προκύπτει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Πως θα προχωρήσει η Άγκυρα μετά τις 24 Απριλίου 2004; Τι είναι οι δικές της προτεραιότητες;
Το πρώτο στοιχείο που συχνά εικάζεται είναι η επιδίωξη αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Είναι αυτό ρεαλιστική επιδίωξη;
Εκτιμώ πως έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες της Άγκυρας και η αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν είναι πια βασικής επιδίωξης της Άγκυρας.
Στην πρώτη περίοδο ανακήρυξης του (1983) αυτός ο στόχος της Άγκυρας μπλοκαρίστηκε από τις ΗΠΑ. Χωρίς σχετικά ευάλωτες στην τουρκική προπαγάνδα (Μπαγκλαντές, Πακιστάν) δεν υλοποίησαν τις φήμες επειδή οι ΗΠΑ θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο θα άλλαζε τα δεδομένα στο κυπριακό ζήτημα, απομάκρυνε και περιέπλεκε τις διεθνείς συνθήκες για επιδίωξη λύσης.
Σήμερα δεν είναι η επιλογή της Κυβέρνησης Ερντογάν η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ούτε το έχει δηλώσει, ούτε το έχει διεκδικήσει με κάποιες κινήσεις. Η τουρκική κυβέρνηση έχοντας ως «κεκτημένο» τη στάση της στη Λουκέρνη, επιδιώκει οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, άρση του λεγόμενου εμπάρκο, προώθηση του διαλόγου Ταλάτ με Ε.Ε. και ΗΠΑ, βελτίωση της οικονομικής βάσης πλευρών της Τ/Κ κοινότητας (λ.χ. δήμοι, επιμελητήρια). Αυτό προκύπτει από την ανάλυση αυτής της συγκυρίας, και τις αξιολογήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η αναγνώριση του ψευδοκράτους θα αποδυνάμωνε τους στόχους Ερντογάν, και εάν αυτό ήταν στόχος, θα αφαιρούσε από τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι κέρδισε στη Λουκέρνη, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο μείζονα τουρκικό στόχο της απόκτησης χρονοδιαγράμματος για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση Ερντογάν κρατάει χαμηλούς τόνους και δεν κάνει το λάθος να παίξει στο γήπεδο Ντενκτάς (αναγνώριση ψευδοκράτους).
Έτσι, έχοντας πιο ρεαλιστικούς στόχους ελέγχει το στρόφιγγα των διαθέσιμων πολλών Τ/Κ για να παραμείνουν σε τροχιά επιθυμίας της λύσης.
Η συνάντηση Πάουελ – Ταλάτ είχε σε σύνοψη αυτό το χαρακτήρα. Ενδυνάμωση του ρόλου Ταλάτ έτσι που σε νέες συνθήκες οι Τ.Κ να παραμείνουν στο παιχνίδι &#