Τι θα γίνει αν…
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΚΕΒΕ τον περασμένο Νοέμβριο «έχει ετοιμαστεί ταινία στα πλαίσια του δικοινοτικού προγράμματος «Οικονομική Αλληλεξάρτηση ΙΙ» (Economic Interdependence ΙΙ) που εφαρμόζει το ΚΕΒΕ μαζί με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και στηρίζει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών UNDP-ACT σε μια προσπάθεια προώθησης της επιχειρηματικότητας και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η εκστρατεία γίνεται με την προβολή σύντομων σποτ στην τηλεόραση τόσο στην Ε/Κ όσο και την Τ/Κ κοινότητα με βασικό σλόγκαν «τι θα γίνει αν».
Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ «σκοπός της ταινίας είναι η γνωστοποίηση των οικονομικών οφελών που θα προκύψουν για ολόκληρη την Κύπρο από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί και θα βασίζεται σε μία και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μέσα από τις συνεντεύξεις δύο αξιόλογων οικονομολόγων, του Νομπελίστα Δρ. Χριστόφορου Πισσαρίδη και του Mustafa Besim από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, διαφαίνεται η σημαντική επίδραση που μπορεί να επιφέρει μία λύση του Κυπριακού. Τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλει το ΚΕΒΕ έχουν ως εξής:
1. «Συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας και η Κύπρος θα αποτελεί πλέον αναμφισβήτητα το πιο σταθερό μέρος στη νευραλγική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, την προσέγγιση ανεξερεύνητων μέχρι τώρα αγορών και την τόνωση τομέων που τώρα βρίσκονται σε ύφεση. Τα οφέλη δε για την απασχόληση και τη δραστική μείωση της ανεργίας αλλά και την μετανάστευση των νέων θα είναι τεράστια.
2. Παράλληλα μια ενδεχόμενη συνθήκη για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Τουρκία θα επιτρέψει στην Κύπρο να παρέχει σωρεία επαγγελματικών υπηρεσιών σε Τουρκικές εταιρείες που θα είναι εγγεγραμμένες στο νησί ενώ γενικότερα θα αναπτυχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στην περιοχή.
3. Η πρόσβαση των πλοίων υπό Κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου ως το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη και θα δώσει επίσης πρόσβαση σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής Ασίας.
4. Η εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο θα μεγαλώσει και η Κύπρος θα καταστεί ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες με όλα τα οφέλη που αυτό θα έχει για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
5. Θα υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και αυτό θα έχει ευεργετικότατες επιπτώσεις ιδιαίτερα στα ενεργειακά σχέδια της χώρας.
6. Ευνοϊκές επιπτώσεις θα υπάρξουν επίσης στον τουρισμό αλλά και άλλους οικονομικούς κλάδους που δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί όπως η γεωργία μέσω της εισαγωγής νερού από την Τουρκία. Τα δε έργα υποδομής και ανοικοδόμησης που θα απαιτηθούν θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η επίλυση των ζητημάτων ιδιοκτησίας θα ενδυναμώσει τον τομέα των ακινήτων και τη συναφή ζήτηση από κατοίκους του εξωτερικού.
7. Γρηγορότερη επίλυση του προβλήματος των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους και την έξοδο από την οικονομική κρίση, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους.
8. Η επανένωση θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο κοινότητες ενώ η μη επίτευξη λύσης δεν ωφελεί κανένα.
9. Τόσο το ΚΕΒΕ όσο και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο πιστεύουν πως για να αντιμετωπιστούν οι φόβοι και ανησυχίες ολόκληρου του λαού και για να υπάρξει ανάμιξη του στην όλη διαδικασία, οι πολιτικές συνομιλίες θα πρέπει να υποστηριχθούν και συμπληρωθούν μέσω της ενεργούς διαβούλευσης των επιχειρηματικών κοινοτήτων, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών στο νησί.
10. Τα δύο Επιμελητήρια εκφράζουν τη δέσμευση τους να συνεισφέρουν στη διαδικασία και είναι έτοιμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και με μοναδικό γνώμονα το καλό και την ευημερία ολόκληρου του Κυπριακού λαού.
Τα επιχειρήματα που προβάλλει το ΚΕΒΕ ασφαλώς έχουν τη δική τους αξία. Ωστόσο, μια ευρύτερη τοποθέτηση του ζητήματος είναι αναγκαία γιατί το πιο σημαντικό απουσιάζει από το κείμενο του ΚΕΒΕ και που είναι η κατάκτηση και η άσκηση των αξιών της ελευθερίας, της απαλλαγής από τον κλοιό των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, της ταυτόχρονης άσκησης των θεμελιωδών ελευθεριών και της αναβάθμισης της Κύπρου σε κανονικό μέλος της ΕΕ. Αυτό είναι έργο της πολιτικής ηγεσίας, και όχι επιμέρους κοινωνικών ή επαγγελματικών ενώσεων. Κατά συνέπεια είναι με τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας και τη συνεπή πολιτική δράση που θα θέσουμε το κυπριακό στις προτεραιότητες της διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια κοινή πρωτοβουλία ΟΗΕ-ΕΕ για την επίλυση του κυπριακού. Είναι δική μας ευθύνη να αξιολογήσουμε κάθε εμπειρία από προηγούμενες προσπάθειες λύσης, να αξιοποιήσουμε κάθε θετικό στοιχείο και να αφήσουμε πίσω εκείνα που η εμπειρία απέδειξε ότι είναι αντιπαραγωγικά. Είναι δική μας ευθύνη να δώσουμε έμφαση στη θετική δράση, στις πρωτοβουλίες που δημιουργούν νέο κλίμα πάνω σε σημαντικά ζητήματα.
Η δημόσια συζήτηση αφορά πολίτες και πολιτικούς που δεν συμφιλιώνονται με την ιδέα της λύσης «όπως είμαστε», γιατί αυτό συνιστά τον άλλο δρόμο προς την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας. Για να πάμε σε αυτή τη σελίδα χρειάζεται να κυριαρχήσει η μεγάλη πολιτική, αυτή που είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων. Η πολιτική οφείλει να επιλύει προβλήματα, να ιεραρχεί τις προτεραιότητες μιας κοινωνίας και να έχει το θάρρος να συγκρούεται με το σύστημα της ακινησίας ή της κλειστής κοινωνίας, για να υπηρετεί έτσι καλύτερα μια μείζονα πολιτική επιδίωξη όπως η επίλυση ενός ζητήματος εξωτερικής πολιτικής ή ενός προβλήματος που με την επίλυσή του διευρύνει την έννοια του δημόσιου συμφέροντος ή την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης.