Το δίλημμα μπροστά στον Δήμα
Οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αρχίζουν. Υποψήφιος ο Σ. Δήμας. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: με 180 ψήφους θα γίνει εκλογή, όπως επιτάσσει το σύνταγμα. Αν όχι, τότε πρόωρες εκλογές και εκλογή με απλή πλειοψηφία, 151 ψήφοι. Θα λάβει τις 180 ψήφους ο Σ. Δήμας; Αυτή την στιγμή, μάλλον όχι, αν και η ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τα οικονομικά προβλήματα και την έντονη αντίδραση των αγορών σε μια παρατεταμένη αστάθεια, μπορεί να προσθέσει ψήφους.
Τρεις παρατηρήσεις επί της διαδικασίας:
1. Το Σύνταγμα, κακώς πράττοντας, διασυνδέει τις 151 ψήφους με πρόωρες εκλογές. Λάθος που χρειάζεται να αλλάξει. Η συναίνεση είναι θέμα ωριμότητας, θέμα κατάκτησης, όχι συνταγματικής επιταγής!
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα. Γιατί δεν προτείνει άλλη επιλογή; Γιατί καταψηφίζει και δεν ψηφίζει; Κάθε κόμμα κρίνεται για το σύνολο των επιλογών του!
3. Η υποψηφιότητα Δήμα διαθέται βάρος, ευρωπαϊκές εμπειρίες, καλή πολιτική διαδρομή. Ωστόσο, παραμένει κομματική καθώς είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ. Ιδανική λύση θα μπορούσε να βρεθεί με την επιλογή μιας προσωπικότητας με ευρύτερη επιρροή, με μετρήσιμες εμπειρίες και δράσεις εντός Ελλάδας και εντός ΕΕ. Δεν προκρίθηκε καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την πεπατημένη -πενταετίες με διαφορετικές επιλογές με εναλλάξ αλληλοϋποστήριξη (Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Δήμας).
Μέσα σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και κινδύνων η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα δεν μπορεί να αγνοηθεί: «Η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ο κίνδυνος ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά και ο κίνδυνος μίας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών, αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους. Επίσης απεύθυνε μήνυμα στα πολιτικά κόμματα τα οποία όπως είπε «πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε» καλώντας τα να συνεννοηθούν «ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν ώστε να δέσουν με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη» (15 Δεκεμβρίου).
Συμφωνώ με το γενικότερο πνεύμα της βασικής ανάλυσης Στουρνάρα, διαφωνώντας, όμως με τη θέση του ότι είναι λίγες οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν! Χρειάζονται και πολλές και κυρίως μεγάλες! Εν πάση περιπτώσει η σταθερότητα, η αποφυγή πρόωρων εκλογών, η εκλογή τώρα νέου προέδρου, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για όσους έχουν συναίσθηση των πραγμάτων. Οι εκλογές μπορεί να γίνουν αργότερα μέσα στο 2015, αφού πρώτα συμφωνηθεί το νέο κείμενο με την τρόικα και αφού σταθεροποιηθεί η ομαλή πορεία της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί σε ερώτηση για έναν ενδεχόμενο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είπε:«Θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία» (15/12/2014).