Το δίλημμα των Τ/Κ σήμερα
Ποιο είναι το διακύβευμα στην σημερινή ψηφοφορία ανάμεσα στους τ/κ; Η απάντηση είναι σαφής: ψηφίζουν συντήρηση ή πρόοδο, βλέμμα στο μέλλον ή βήματα σημειωτόν. Με ονοματεπώνυμο: η υποψηφιότητα Ν. Έρογλου εκφράζει τη συντηρητική παράταξη ανάμεσα στους τ/κ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα), ο μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης Μ. Ακιντζί την προοδευτική παράταξη, αυτή που ενδιαφέρεται στα σοβαρά για να αλλάξει η κατάσταση. Η τρίτη υποψήφια Σ. Σιμπέρ δεν διαθέτει ένα ισχυρό πολιτικό στίγμα, παραμένει «άχρωμη», αν και υποστηρίζεται από το ΡΤΚ, (ένα κόμμα της παραδοσιακής αριστεράς με ιστορικές αναφορές στο μαρξισμό), μια πολιτική δύναμη που παραδοσιακά στηρίζεται στα μαζικά συνδικάτα της τ/κ κοινότητας και βλέπει θετικά την επίλυση του κυπριακού.
Μια σύντομη ματιά στο παρελθόν δείχνει τα γεγονότα: ο Ν. Έρογλου γενικά ακολουθούσε την ντενκτασική γραμμή στο κυπριακό. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα πάνω στο σχέδιο λύσης που πρότεινε ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν το 2004 ως «παράνομο γιατί ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα. Η πρώτη παράγραφος του νόμου για το δημοψήφισμα αφορά την καταστροφή της ΤΔΒΚ…»- e-book «Οι τ/κ σε αναζήτηση», www.larkoslarkou.org.cy). Αργότερα έμαθε από το πάθημα Ντενκτάς, ότι χωρίς να μετακινηθεί σε κάποιο βαθμό, δεν θα μπορούσε να περάσει από τα «κριτήρια» Ερτογάν. Το 2010 η Άγκυρα έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει τον Ταλάτ -μόνο ψηφοφόρους δεν έστειλε. Μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία ενέπλεξαν τον Ν. Έρογλου στην υπόθεση Ερκένεκον. Η μαζική υποχώρηση της ισχύος Ταλάτ δεν μπορούσε να αποτραπεί. Ακόμα και ο Ερτογάν αποδέχθηκε την πραγματικότητα, άφησε τις εξελίξεις να κινηθούν και εξελέγη ο Έρογλου.
Ο Μ. Ακιντζί διαθέτει μια πιο καθαρή εικόνα στην πολιτική του σταδιοδρομία. Σφράγισε την πορεία του ως τ/κ «Δήμαρχος» Λευκωσίας με τη συνεργασία του με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Λ. Δημητριάδη για να φτιάξουν υποδομές για το αποχετευτικό σύστημα στην ενιαία Λευκωσία, διαθέτει μια σχέση αυτονομίας σε σχέση με τα κέντρα αποφάσεων στην Άγκυρα, παραμένει συνεπής στη βασική του προσέγγιση στο κυπριακό και, κάτι μάλλον, πρωτόγνωρο, διαθέτει υψηλό βαθμό αποδοχής στην ε/κ κοινωνία.
Μια αδρή ματιά στη βασική σκέψη των Έρογλου και Ακιντζί στο κυπριακό δείχνει τον τρόπο σκέψης των δύο υποψηφίων. Ο Ν. Έρογλου: «Κατ` εμάς, οι παράμετροι των ΗΕ πρέπει να αξιολογηθούν σωστά, υπό το φως των πραγματικοτήτων στην Κύπρο. Γι’ αυτό το λόγο εγώ τονίζω πάντα ότι είναι πιο σημαντικό από το όνομα της λύσης, το περιεχόμενό της να είναι μόνιμο και βιώσιμο».
Ο Μ. Ακιντζί βλέπει ότι «εδώ και χρόνια χάθηκε χρόνος με τις διαπραγματεύσεις και υπάρχει ανάγκη και οι δύο πλευρές να δείξουν αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση. Είμαι δεσμευμένος στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Σίγουρα η λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις πλευρές, θα είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ».
Ο Ν. Έρογλου δημοσκοπικά έρχεται δεύτερος στο ερώτημα «ποιος υποψήφιος είναι καταλληλότερος για τη λύση». Το 38,2% δείχνει τον Μ. Ακιντζί και το 36,5% τον Ν. Ερογλου. Έτσι στα πλαίσια του επιλόγου της εκλογικής του καμπάνιας ο Έρογλου μίλησε για «οδικό χάρτη επτά βημάτων» ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε τελική συμφωνία λύσης (13/4). Με τον τρόπο αυτό θέλει να πιέσει το προβάδισμα Ακιντζί στο κυπριακό και να δώσει μια εικόνα μιας υποψηφιότητας «ευρύτερης αποδοχής».
Τα προγνωστικά δεν μπορούν να δώσουν μια πλήρη εικόνα του πράγματος. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον Έρογλου να περνά στο δεύτερο γύρο -η αρχική του θέση για εκλογές ενός γύρου σύντομα εγκαταλήφθηκε. Απέναντί του, ίσως, βρεθεί ο Σ. Σιμπέρ, αν η κινητοποίηση του ΡΤΚ για συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητά της αποδώσει τα αναμενόμενα. Σε αντίθετη περίπτωση θα περάσει στο δεύτερο γύρο ο Μ. Ακιντζί όπως έδειξαν δύο σχετικές δημοσκοπήσεις. Στο σενάριο ο Έρογλου να αντιμετωπίζει την Σ. Σιμπέρ νικητής βγαίνει ο Έρογλου. Με το δίδυμο Έρογλου-Ακιντζί κερδίζει ο δεύτερος με αξιόλογη διαφορά. Η ηγεσία του ΡΤΚ προσπαθεί να αντιμετωπίσει με οργανωτικού τύπου χαρακτηριστικά την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην Σ. Σιμπέρ και τον Μ. Ακιντζί, καθώς είναι η ίδια ηγεσία που στοιχημάτισε στην Σιμπέρ βάζοντας τρικλοποδιές στην επιθυμία Ταλάτ να δώσει την τελευταία του πολιτική μάχη. Απλά «η Σιμπέρ δεν τραβά», συνεπώς σήμερα πολλά θα εξαρτηθούν από την κινητοποίηση της κρίσιμης μάζας του ΡΤΚ, υπέρ της Σιμπέρ ή της στήριξης Ακιντζί από τμήματά του. Αν καταφέρει να κινητοποιήσει τον καλό μηχανισμό του, ή όχι, θα το γνωρίζουμε απόψε.