Το Κυπριακό μετά την Κοπεγχάγη
Η Κύπρος ζει σημαντικές στιγμές. Γίνεται μέρος της νέας Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής των 25 κρατών-μελών. Αυτές οι εξελίξεις δεν παραπέμπουν ούτε στη τύχη, ούτε στο μεγαλείο της φυλής. Η Κοπεγχάγη αφορά ένα πολύπλευρο, δύσκολο, και επίπεδο πολιτικό και διπλωματικό αγώνα που άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαϊου 2004. Τα μικρά και μεγάλα στάδια του κράτησαν μια σχεδόν 20ετία. Τελωνειακή Ένωση (1988). Υποβολή αίτησης για πλήρη ένταξη (1990). Συμφωνία της 6ης Μαρτίου 1995, έναρξη ενταξιακών (1998), Πλαίσιο για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στο Ελσίνκι (1999), Κοπεγχάγη απόφαση για ένταξη των 10 (13 Δεκ. 2002).
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης σφράγισε όλα τα μεγάλα βήματα της Κύπρου, δημιούργησε τη νέα εποχή. Αν και ήταν ο μεγάλος απών στην Κοπεγχάγη, η Κύπρος και η Ελλάδα γνωρίζουν πως ο Γιάννος ήταν εκεί. Τα θεμέλια που έθεσε ήταν γερά, και η πορεία ολοκληρώνεται πάνω στο δικό του πρωτοποριακό έργο.
Η μεγάλη πολιτική εξέλιξη στην Κοπεγχάγη (13/12/02) δίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία νέες δυνατότητες. Μπορεί να λειτουργήσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση, να αξιοποιήσει τη νέα ατμόσφαιρα με πολύ συγκεκριμένου στόχους.
- Λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, με στόχο να καταστεί λειτουργικό.
- Διαμόρφωση – έστω και καθυστερημένα- μιας “βόρειας πολιτικής”, ενός πλαισίου διαλόγου, ανοιγμάτων, και επικοινωνίας με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.
- Αναζήτηση ενός νέου επιπέδου οργάνωσης του Ελληνοκυπριακού εσωτερικού μετώπου, αυτού που θα είναι ικανό να στηρίξει ένα βιώσιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό, και να ανοίξει, έτσι, μια νέα σελίδα ελευθερίας, ανάπτυξης και ευκαιριών για τους Κύπριους πολίτες μέσα στην Ε.Ε.
Αυτή είναι η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων, μέσα σε διάφορα κόμματα. Να αναλύσουν τις εξελίξεις με ορίζοντα μακράς πνοής, να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις. Το εσωτερικό μας μέτωπο μπορεί να κινηθεί με σχέδιο, με στόχους, με καθαρή προοπτική. Η άρνηση, η ηρωϊκή περιχαράκωση, δεν συνιστούν λύσεις στις απαιτήσεις της συγκυρίας. Χρειαζόμαστε καθαρές πολιτικές. Νέα ισοζύγια δυνάμεων να οδηγήσουν τις Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές δυνάμεις στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Η δυναμική που διαμορφώνει η 13η Δεκεμβρίου δεν πρέπει να ακυρωθεί εξαιτίας πρόσκαιρων πολιτικών στοχεύσεων.
- Η ένταξη στην Ε.Ε. επηρεάζει πολλαπλούς τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, η οικονομία, οι θεσμοί, τα συνδικάτα, δεσμεύσεις και προσπάθειες σε διαφορετικό περιβάλλον, νέες μορφές ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, πρέπει να τρέξουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς.
- Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ στις 10 Δεκ. ’02 διαμόρφωσε την άποψη του για το Σχέδιο Ανάν. Βλέπουμε το Σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, βάση για διεξαγωγή συνομιλιών για να φθάσουμε σε λύση του Κυπριακού. Η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει τρεις βασικούς στόχους:
A. Να οικοδομήσουμε βιώσιμους συμβιβασμούς σήμερα, αυτούς που θα ακυρώνουν το γεωστρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας επί της Κύπρου.
B. Με την προσέγγιση ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, να επιδιώξουμε με συστηματικές και επίπονες διαπραγματεύσεις πραγματικές βελτιώσεις και αλλαγές πάνω στο σχέδιο Ανάν ώστε η λύση να λειτουργεί απρόσκοπτα.
Γ. Να εκτιμήσουμε πλήρως και διαχρονικά τη σημασία της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στην προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. το 2004.
Από τις 30 Οκτωβρίου 2002 με πρωτοβουλία του ΟΠΕΚ δημιουργήσαμε στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα European-Cyprus-net. Δημιουργούμε ένα βήμα διαλόγου, ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ελλαδίτες και Τούρκους. Είναι ένα δίκτυο πληροφόρησης, πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, της Ε.Ε., της Κυπριακής κοινωνίας και της τρέχουσας επικαιρότητας.
Οι επιδόσεις του European-Cyprus-net είναι εντστωσιακές και η εταιρεία Crucial Services στηρίζει την προσπάθειά μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.