Το μεγάλο κάδρο
Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ στις 23 Ιουλίου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης κατά τη διάρκεια τελετή παράδοσης-παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς σε διαδοχή του Στ. Νάση. Αυτό το θέμα έχει περάσει στην κυπριακή ειδησεογραφία ως μια συνηθισμένη είδηση. Δεν θα έπρεπε.
Θεωρώ ότι για μια σειρά από λόγους και ειδικότερα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, η Εθνική Φρουρά θα μπορούσε να έχει επικεφαλής της Κύπριο αξιωματικό. Δεν νοείται κράτος-μέλος της ΕΕ να λειτουργεί έτσι, είναι μια ακατανόητη πρακτική σε μια κοινότητα κρατών που όλα μετρούν. Στο παρελθόν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας ήταν εξ ανάγκης διαφορετική. Μετά το 2004 Κύπρος και Ελλάδα συναντώνται με όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε έναν συντονισμένο στόχο για την ανάπτυξη της κοινής αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μέσα από έναν συντεταγμένο τρόπο.
Είναι πολύ γνωστό ότι αυτό το θέμα συναντά αντιδράσεις, αρκετοί θεωρούν ότι είναι θέμα «ταμπού». Δεν είναι σωστό να τίθεται έτσι το θέμα. Συχνά Ελλάδα και Κύπρος συνομιλούν σε επίπεδο κορυφής. Σε αυτό το επίπεδο και με πρωτοβουλία της Αθήνας θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η συνήθεια, γεγονός που θα ήταν επωφελές και για τους δύο. Ας πούμε ότι γίνεται αύριο μια συνάντηση των Αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες. Ποιες εντυπώσεις δημιουργούνται; Είναι αυτό ωφέλιμο και για την Αθήνα και για τη Λευκωσία; Η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας δεν εξαρτάται από αυτό, αντίθεται μια καλύτερη συνεργασία στον τομέα που συνδέεται με την ηγεσία της ΕΦ θα προσέδιδε περισσότερη δυνατότητα χειρισμών και μια ώθηση στις σχέσες Κύπρου-ΕΕ στον στρατιωτικό τομέα.
Οι σχέσεις Κύπρου-ΕΕ στον αμυντικό τομέα χρήζουν μιας συστηματικής παρακολούθησης. Το πακέτο που συνδέεται με την ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» καθώς και τη συμμετοχή στις ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο, είναι κρίσιμα εργαλεία που βοηθούν στην αξιοποίηση του πολιτικού και γεωγραφικού πλεονεκτήματος της νήσου. Είναι μείζον ζήτημα στην πολιτική να επικεντρώνεις τις προσπάθειές σου στο μεγάλο κάδρο, αυτό που γεωπολιτικά αποδίδει περισσότερα!