Το μήνυμα απο τους “400”
Η είδηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΥΠΕ «σχεδόν 400 αιτήσεις κατατέθηκαν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας του ψευδοκράτους, μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2013. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μέσα σε επτά χρόνια υποβλήθηκαν στην «επιτροπή» 4.759 αιτήσεις, ενώ το ύψος των αποζημιώσεων ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 105εκ. στερλίνες. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2013 ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην «επιτροπή» έφθασε τις 399. Ο λεγόμενος πρόεδρος της «επιτροπής» Γκιουνγκιόρ Γκιουνκάν υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης των Ε/κ να καταφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή, ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται.Υποστήριξε επίσης ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν κι άλλο λόγω της κατάστασης της οικονομίας και των μέτρων λιτότητας που λαμβάνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα πάρει νέες διαστάσεις μετά την υπογραφή του μνημονίου και τη γενικότερη κατάσταση στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η υποαπασχόληση, ο κίνδυνος να μην ελεγχθεί επαρκώς ο κίνδυνος νέων απολύσεων, η πίεση στους μισθούς και τα εισοδήματα, είναι πιθανό να οδηγήσουν πολύ περισσότερους ε/κ στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων» στο ψευδοκράτος. Οι αριθμοί όπως 400 ή 4.759 δεν δείχνουν όλη την αλήθεια γιατί σε αρκετές περιπτώσεις είναι συγγενικά πρόσωπα που αιτούνται σε ομαδική βάση. Συνεπώς ένα σημαντικό ρεύμα ε/κ έχει επιλέξει το δρόμο της αποζημίωσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε σχέση με τις διαδικασίες επίλυσης. Είτε κάποιοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν πιθανότητες λύσης, είτε έχουν απογοητευτεί από χειρισμούς ή επιλογές της ηγεσίας, στην πράξη επέλεξαν να βρουν μια λύση με διαφορετικά χαρακτηριστικά, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα και καθιστά τις επόμενες συζητήσεις στις διακοινοτικές συνομιλίες πιο δύσκολες.
Οι εκκλήσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα καθώς, όπως λένε οι αριθμοί, ο καθένας επιλέγει το δικό του δρόμο και αυτό καθιστά τη συλλογική διαδικασία πιο ευάλωτη ή και με λιγότερη πολιτική βαρύτητα. Όπως είναι σήμερα τα δεδομένα κάθε ημέρα μετρά, συνεπώς η αναζήτηση πολιτικής και εφ’ όλης της ύλης λύση στο κυπριακό αποκτά μια επείγουσα αναγκαιότητα. Ασφαλώς προέχει η σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά σε κάποιο χρονικό στάδιο, λ.χ μέσα στον Ιούνιο θα μπορούσε να αρχίσει μια διερευνητική προσπάθεια που θα θέσει τις βάσεις και θα ετοιμάσει συγκλίσεις και εκκρεμότητες προς διαπραγμάτευση. Οι συζητήσεις για να ετοιμαστεί το έδαφος μπορεί να αρχίσουν σε πιο χαμηλό επίπεδο, πιο ενωρίς και η προετοιμασία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να θέσει επί τάπητος εναλλακτικές προτάσεις προς συζήτηση.