Το μήνυμα της Σαλαμίνας
Αύριο, 11 Σεπτεμβρίου, ο ΘΟΚ παρουσιάζει στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας την παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευρυπίδη. Η συζήτηση για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας παράστασης στην κατεχόμενη Κύπρο, έδωσε την ευκαιρία σε μια δημόσια συζήτηση. Μέσα σε αυτή την διαφορετική ανάγνωση του ζητήματος, βρίσκω στην ανακοίνωση του Δ.Σ. του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) ως ιδιαίτερως σημαντική. Την μεταφέρω στην ιστοσελίδα μου αυτούσια:
«Ο πολιτισμός αποτελεί ιστορικά ένα από τα σημαντικότερα βάθρα για τη συνεννόηση των ανθρώπων και την καλλιέργεια πανανθρώπινων αξιών που ενώνουν. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι το αίσθημα της κοινότητας μεταξύ προσώπων που είναι φορείς διαφορετικής κουλτούρας οφείλει πολλά στα γνήσια έργα πολιτισμού, τα οποία, μέσα από τη διαχρονικότητα και την πνευματικότητά τους, απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους. Η κλασική ελληνική γραμματεία έχει να επιδείξει πολλές και πολύ σημαντικές τέτοιες στιγμές, οι οποίες αναγνωρίζονται σήμερα ως κτήμα της Ευρώπης, αλλά και του συνόλου της ανθρωπότητας.
Η παράσταση του ΘΟΚ στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, αποτελεί μιαν απόδειξη της δύναμης που διαθέτει η πολιτιστική δημιουργία, και μάλιστα μέσα από έργα τόσο σημαντικής εμβέλειας. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η πρωτοβουλία αυτή του κρατικού μας θεατρικού οργανισμού, εκτός των άλλων, επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τη βούληση του κυπριακού λαού να διεκδικήσει μιαν ολόκληρη Κύπρο, χωρίς κατοχή και χωρίς διαιρέσεις. Η προσπάθεια αυτή διευρύνει και επεκτείνει σε νέα επίπεδα την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εξάλλου, κάθε δραστηριότητα που αμφισβητεί με έργα την πολιτική των «δύο κρατών» και επιφέρει ρήγματα στις «πραγματικότητες επί του εδάφους», φέρνει την επανένωση πιο κοντά. Η πολιτική της στασιμότητας και της αδράνειας, η πολιτική που απλά παραπονιέται, καταγγέλλει ή απαγορεύει, χωρίς να προτείνει τίποτα, ισοδυναμεί με μακρόσυρτη πορεία σε μια μεγάλη εθνική ήττα: την αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και τη συρρίκνωση του ελληνισμού μέσα στη δική μας πατρίδα.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί την πρωτοβουλία του ΘΟΚ σημαντική. Ανοίγει έναν διαφορετικό δρόμο, εκείνον της αξιακής συνεννόησης μέσα από έργα πολιτισμού. Τέτοιες δραστηριότητες βοηθούν την πολιτιστική δημιουργία να απλώσει σε όλο το μήκος και πλάτος της Κύπρου την αξία της ελευθερίας, και καλλιεργούν το πνεύμα της ανοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Η Κύπρος έχει ανάγκη από κάθε πρωτοβουλία που την ενώνει, τη μεγαλώνει, που διευρύνει το μέγεθος των αξιών της».