Το μήνυμα της Βεργίνας
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ε/κ και παλαιστίνιους μαθητές στο Λύκειο της Βεργίνας στη Λάρνακα στις 17 Φεβρουαρίου κάλυψαν για τρεις μέρες την παγκύπρια επικαιρότητα. Εδώ και καιρό το ζήτημα της μετανάστευσης και λαθρομετανάστευσης τείνει να εξελιχθεί σε κρίσιμο θέμα στην ε/κ κοινωνία και όποιος το παραβλέπει δεν προσφέρει κάτι στο δημόσιο διάλογο. Το μείγμα έχει γίνει εκρηκτικό.
Είναι επείγον ζήτημα να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για περιορισμό του φαινομένου και πολλοί φορείς έχουν καταθέσει προτάσεις. Θεωρώ ότι η συνεργασία με την ΕΕ και η εξασφάλιση δύναμης από την FRONTEX στις ακτές της Κύπρου, η ενίσχυση των μέτρων προστασίας των συνόρων και η κοινοτική συνεργασία με χώρες που εξάγουν μετανάστες με στόχο τη δημιουργία συνθηκών παραμονής στις χώρες τους, είναι επιτακτική ανάγκη. Η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα που επηρεάζεται από τη λαθρομετανάστευση: η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος επηρεάζονται στο πιο υψηλό βαθμό λόγω γεωγραφικής θέσης. Γι’ αυτό και Ιταλία δια δηλώσεων του ΥΠΕΞ της Φ. Φρατίνι ζήτησε ένα «πραγματικό νέο σχέδιο Μάρσιαλ για τις νότιες χώρες στην ΕΕ σε σχέση με τη μετανάστευση».
Ταυτόχρονα χρειάζεται να δούμε και τα άλλα στοιχεία του θέματος: η κοινωνία μας έχει αλλάξει, η σύνθεση του πληθυσμού έχει διαφοροποιηθεί, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ΕΕ, ως κοινοτικοί, ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, πολλές χιλιάδες είναι νόμιμοι μετανάστες. Το σχολείο δεν μπορεί να είναι ίδιο όπως ήταν πριν δέκα ή είκοσι χρόνια. Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει και το σύνθετο περιβάλλον απαιτεί να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτές τις αλλαγές. Η διαπολιτισμική παιδεία δίνει νέες κατευθύνσεις.
Οι συγκρούσεις στο Λύκειο Βεργίνας δείχνουν ότι τα προβλήματα προκαλούν εκρήξεις. Πολλά προβλήματα που έδειχναν να είχαν λυθεί επί χάρτου, δεν έχουν λυθεί στην πράξη. Άρα μόνο η ρεαλιστική ερμηνεία των όσων συμβαίνουν, αποτελεί τη βάση για να δούμε τις κατευθύνσεις που θα δημιουργήσουν στέρεες λύσεις. Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στο κράτος, την ΤΑ, τα κόμματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Μπορούμε να λειτουργήσουμε ως σύγχρονη χώρα που έχει προβλήματα, τα αναγνωρίζει και αγωνίζεται συστηματικά να τα επιλύσει.