Το ψάρι και οι προβοκάτορες
Στις 17 Ιουλίου 2010 σε διάσκεψη τύπου ο Τ. Ερτογάν άνοιξε τα χαρτιά του μπροστά στον ψευδοπρωθυπουργό Ι. Κουτσούκ. Η άποψη Ερτογάν συνοδευόταν από εντολή: «αν δεν αφήσετε τις παλιές συνήθειες και συνεχίσετε να λέτε «όχι εγώ δεν θέλω να ψαρέψω ψάρι, θέλω μόνο το ψάρι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Αν δει κανείς τα χρήματα που δίνει η Τουρκία στην «ΤΔΒΚ», θα διαπιστώσει ότι κάθε χρόνο το ποσό αυξάνεται. Το 2002 δόθηκαν 200 εκ. δολάρια και σήμερα δίνουμε 600». Ο Τ. Ερτογάν υπέδειξε και τους τρόπους για την ανάπτυξη:
Α πρόγραμμα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία στα κατεχόμενα, με στόχο να πέσουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Β μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και,
Γ ιδιωτικοποιήσεις και άλλων υπό «κρατικό» έλεγχο εταιρειών.
Στις 28 Ιανουαρίου 2011 δεκάδες χιλιάδες τ/κ διαδήλωσαν εναντίον των απόψεων Ερτογάν και του πακέτου οικονομικής πολιτικής που επέβαλε στον Ι. Κουτσιούκ. Ο Τ. Ερντογάν απάντησε στις απόψεις που εκφράστηκαν στο συλλαλητήριο στις 4 Φεβρουαρίου: «τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στη Βόρεια Κύπρο προβοκατόρικες δραστηριότητες… λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί… Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που τρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό…».
Η πλατφόρμα των συνδικαλιστικών ενώσεων απαντώντας στον Ερτογάν ανέφερε ότι «δεν μπόρεσε να χωνέψει τη διαμαρτυρία εναντίον του οικονομικού και πολιτικού πακέτου και των μέτρων που επέβαλε η Τουρκία… Είναι δικαίωμα κάθε λαού να αυτοδιοικείται και να ζήσει ελεύθερα και ανεξάρτητα στο έδαφός του». Η πλατφόρμα κατηγόρησε το ΚΑΔ για «θρησκευτική προπαγάνδα», ότι «συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης των τ/κ» και κυρίως για «νεοφιλελεύθερη ισλαμική πολιτική».
Τρεις παρατηρήσεις πάνω στις εξελίξεις:
- Ο Ερτογάν θέλει να μειώσει το ποσό της βοήθειας προς τους τ/κ. Τους επιβάλλει να ισχυροποιήσουν την οικονομική τους δυνατότητα ακολουθώντας το δικό του παράδειγμα. Ο Υπουργός Επικρατείας Τ. Τσιτσέκ μίλησε μπροστά σε τ/κ επιχειρηματίες: «είναι πιο εύκολο να βρεθεί νερό στην έρημο παρά να πεισθεί η «κυβέρνηση» (Έρογλου)…οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και του αεροδρομίου Λευκονοίκου έπρεπε να γίνουν εδώ και καιρό….νευριάζω με κάποια πράγματα που κάνετε. Η Τουρκία δεν μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα…».
- Η «Κεντρική» Τράπεζα του ψευδοκράτους (2 Ιουνίου 2010) εντόπισε άνοδο στο δείκτη της ανεργίας για το 2008 συνολικά 9.882 ανέργους, από τους οποίους το 24,7% είναι στην ηλικιακή ομάδα των 15 – 24 ετών. Το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» του ψευδοκράτους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 έφθασε στα 48 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό της ανεργίας στα κατεχόμενα για το 2008 ήταν 9,8%, ο πληθωρισμός στο 14,5%, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,37% και έφθασαν τα 1.575 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,92% και έφθασαν τα 48 εκατομμύρια ευρώ. Η «αρχή ηλεκτρισμού» του ψευδοκράτους, χρωστάει σε τράπεζες 85 εκατομμύρια ευρώ. Για την καταβολή μισθών και συντάξεων κάθε μήνα απαιτούνται 18 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ν. Έρογλου μετέβη στην Άγκυρα και ζήτησε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια της τάξης των 230 εκ. ευρώ και πίστωση 165 εκ. Ευρώ…
Οι τ/κ βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: ή θα ζουν από τα χρήματα της Τουρκίας (ψάρι) ή θα αλλάξουν οικονομική πολιτική για να σταθούν στα πόδια τους δημιουργώντας δικές τους μορφές ανάπτυξης (να ψαρέψουν). Οι τ/κ έμαθαν στο πρώτο δρόμο: βοήθεια από την Τουρκία, παγιωμένη συντεχνιακή πρακτική, να μην αλλάξει τίποτα. Στην ουσία τα αιτήματα της πλατφόρμας ήταν πλήρως αντιφατικά: αν θέλεις πολιτική αυτονομία από την Τουρκία, πρώτα αποκτάς οικονομική. Δεν τρως ψάρι και ταυτόχρονα διαμαρτύρεσαι. Αν δεν θέλεις ψάρι εισηγείσαι και τον τρόπο να ψαρεύεις αλλιώς.
- Μαζί με την οικονομική πτυχή του συλλαλητηρίου είδε κανείς και την πολιτική: οι διαδηλωτές ζήτησαν σεβασμό στην αυτοδιοίκησή τους, άσκησαν κριτική στη στήριξηΈρογλουαπό τον Ερτογάν. Η πλατφόρμα εφηύρε νέο όρο: κατηγόρησε το ΚΑΔ για «νεοφιλελεύθερη ισλαμική πολιτική». Προφανώς απορρίππτουν τον τρόπο που οδήγησε την Τουρκία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τους ικανοποιεί το μοντέλο που έφτιαξε ο Ντενκτάς, συντήρησε ο Ταλάτ και υιοθετεί ο Έρογλου.