Το ψήφισμα και η Ρόδος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χ. Πουργουρίδης ψήφισε την εισήγηση του βουλευτή Ά. Γκρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικής με ερωτήματα για την κατάσταση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων που ζουν στη Ρόδο και την Κω. Ακολούθησε ομόφωνη αποδοκιμασία της επιλογής του από την κυπριακή βουλή, ο ΔΗΣΥ αποφάσισε την «πολλαπλή» τιμωρία του βουλευτή του, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ενέργεια Χ. Πουργουρίδη ως «ασύγγνωστη».

Η κυπριακή βουλή άδειασε την επιλογή Πουργουρίδη με ομόφωνο ψήφισμα της στις 21 Μαίου στο οποίο αναφέρεται ότι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει διεθνώς τα δίκαια της Ελλάδας και ότι «δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε «τουρκική μειονότητα» εντός της επικυριαρχίας του ελληνικού κράτους». Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δ. Σιούφας δεν συμμερίστηκε τις ανησυχίες της κυπριακής βουλής γι’ αυτό και εξέφρασε τη συμφωνία του με δήλωση της Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ε. Παπαδημητρίου η οποία δήλωσε ότι «ο Χ. Πουργουρίδης υπήρξε και συνεχίζει να παραμένει σθεναρός υποστηρικτής των δικαίων της Ελλάδας»(23/5).

Η κυπριακή πτυχή του θέματος, κατά την άποψή μου, εξελίσσεται σε τρία επίπεδα:

1 Στην κυπριακή δημόσια ατζέντα κυριαρχεί συχνά η ρητορεία που θέλει να στριμώξει τον αντίπαλο, εκείνη που επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις, αποφεύγοντας να αναλύσει την ουσία. Η τυχαία ή «εντυπωσιακή» είδηση συχνά επιβάλλεται ως «σημαντική».

2 Η ουσία του θέματος αφορά τη νηφάλια συζήτηση πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Στην Κω ζουν περίπου 1200 τούρκοι και στη Ρόδο επίσης ένας αριθμός τούρκων. Η Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 καλύπτει την περιοχή της Δ. Θράκης, επίσης τους έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Τα Δωδεκάνησα ανήκαν στην Ιταλία. Ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1948 με πληθυσμό τότε κατά 90% ελληνικό. Ο αριθμός των τούρκων, κυρίως στη Ρόδο, μειώθηκε σημαντικά μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Επί της ουσίας δεν υπάρχει σήμερα κείμενο που να προνοεί το καθεστώς διαβίωσης στο οποίο θα ζουν οι τούρκοι της Κω ή της Ρόδου σε σχέση δηλαδή με τα δικαιώματα εκπαίδευσης, θρησκείας κλπ. Αυτό το κενό χρειάζεται να ξεπεραστεί, να υπάρξει συνεννόηση και επίλυση.

3 Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΕΔΑΔ είναι σημαντικό να έχουν μια πολιτική απέναντι στις μειονότητες και η οποία να μην τεμαχίζεται ανάλογα με την περίπτωση. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις της τουρκικής ηγεσίας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο ή τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα με θυσίες κάθε είδους-γι’ αυτό και η Κως είναι «αστακός». Τα σύγχρονα κράτη κάνουν και τα δύο: υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα και ταυτόχρονα διευρύνουν συνεχώς την έννοια του κράτους δικαίου για τους πολίτες που ζουν στην εδαφική τους επικράτεια.