Τρείς άξονες απο Μπα κι Μουν

Πάνω σε τρεις άξονες κινήθηκαν οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπα κι Μουν σχετικά με το κυπριακό στις 14 Ιανουαρίου 2011. Οι δηλώσεις αποκτούν ξεχωριστή σημασία ακριβώς γιατί γίνονται 12 ημέρες πριν από τη συνάντηση της Γενεύης. Στην ουσία ο ΓΓ του ΟΗΕ ανοίγει την ατζέντα της και καλεί τους δύο ηγέτες να προσέλθουν σε αυτές με περισσότερες συγκλίσεις.

 

Α.  Πρώτα υπενθυμίζει το ουσιώδες: «όπως γνωρίζετε, θα συναντηθώ με τους δύο ηγέτες των κοινοτήτων της Κύπρου, ε/κ και τ/κ, στις 26 Ιανουαρίου, όπως συμφωνήσαμε στις 18 Νοεμβρίου. Πρόκειται για θέματα που εκκρεμούν επί μακρόν και η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων έχουν εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών περισσότερες από 80 φορές. Τότε, τους κάλεσα στη Νέα Υόρκη και εμπλακήκαμε σε διαπραγματεύσεις, αλλά αντιληφθήκαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνοςΓια το λόγο αυτό τους έδωσα ακόμη εννέα εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να επιλύσουν αυτά τα σημαντικά θέματα, ώστε όταν συναντηθούμε ξανά στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο, αντιμετωπίζοντας τα ουσιώδη αυτά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού και της ασφάλειας. Αυτό προτίθεμαι να κάνω και ας περιμένουμε».

 

 

Β.  Ο ΓΓ του ΟΗΕ έδωσε τη δική του ερμηνεία στα πράγματα σε σχέση με την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί την τουρκική στάση βοηθητική στην προσπάθεια λύσης, είπε τα εξής: «Το σημαντικό είναι ότι η επίσημη αυτή διαπραγμάτευση συνεχίζεται και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις διμερείς αυτές διαπραγματεύσεις». 

Γ.  Σε ερώτηση σχετική με πιθανά χρονοδιαγράμματα στο σκοπιανό και το κυπριακό ξεκαθάρισε ότι «πρώτα απ’ όλα, ως θέμα αρχής, δεν είναι επιθυμητή η επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος. Δεν έθεσα κάποιο χρονοδιάγραμμα εννέα εβδομάδων στο Κυπριακό. Οι εννέα εβδομάδες που τους έθεσα αφορούσα στο να προσέλθουν και να με συναντήσουν στη Γενεύη με περισσότερο βελτιωμένη συμφωνία».

Κατά μια έννοια ο Μπα κι Μουν στέλει το σαφές μήνυμα ότι αναμένει «βελτιωμένη συμφωνία» στο σύνολο της διαπραγμάτευσης και δεν αποφεύγει το κρίσιμο ζήτημα ζητώντας –σε πληθυντικό πρόσωπο- «να αντιμετωπίσουμε, τα ουσιώδη αυτά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού και της ασφάλειας». Η δήλωση αυτή φανερώνει καλή μελέτη του φακέλου από τον Μπα κι Μούν και γι΄αυτό το λόγο πήρε θέση στο κορυφαίο κομμάτι της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στη Γενεύη: το περιουσιακό αποτελεί το πιο καυτό κομμάτι της σημερινής ατζέντας όπως αασφαλώς και αυτό της ασφάλειας. Από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σε αυτά τα δύο κρίσιμα ζητήματα θα κριθεί η συνολική διαπραγμάτευση και εν πολλοίς το περιεχόμενο και η πορεία των πραγμάτων έως το Μάρτιο του 2011. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε εμφανή πρόοδο μέχρι τότε για να κάνει χειρισμό του καλύτερου σεναρίου -συνολική πρόοδος και σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Κύπρο. Αν δεν προκύψει το καλύτερο σενάριο, ο Μπα κι Μουν μίλησε στην τελευταία του Έκθεση και για το χειρότερο σενάριο: ολοκλήρωση της συμμετοχής του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις, επίρριψη ευθυνών και σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων της ΟΥΝΦΥΚΥΠ από την Κύπρο.  Η ΓΓ του ΟΗΕ εμφανίζεται να έχει σχέδιο για τα επόμενα βήματα στη διαπραγμευτική διαδικασία και το ακολουθεί. Ουδείς μπορεί να αγνοεί τη σοβαρότητα με την οποία χειρίστηκε τα πράγματα έως τώρα και αυτό το στοιχείο παραμένει ουσιώδες για τις συνομλίες στη Γενεύη και ευρύτερα.