Τρομοκρατία και πρόληψη
Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, οδηγεί σε αποφάσεις που, υπό άλλες συνθήκες, αγνοούσαμε ή αποφεύγαμε να συζητήσουμε. Μπορεί αυτό να δείχνει έλλειμμα προβλέψεων, ή και αδυναμία να φτάσουν οι «28» σε κοινή θέση, ωστόσο, έστω και τώρα, οι αποφάσεις είναι σωστές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον τύπο «οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη δημιουργία ενός συστήματος για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων. Η συμφωνία επιτεύχθηκε εν μέσω της ανησυχίας που προκάλεσαν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Η συμφωνία ορίζει ότι οι Αρχές των χωρών της ΕΕ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία που συλλέγουν αεροπορικές εταιρείες: ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, πρόγραμμα, στοιχεία πιστωτικών καρτών και στοιχεία επικοινωνίας.
Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.και το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1/1/2016. Όπως σημειώνει το Associated Press, αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα, που θα δίνει στις ευρωπαϊκές αρχές πρόσβαση στα στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών, θα συγκεντρώνει από τις αεροπορικές εταιρείες τα ονόματα των επιβατών, τις ημερομηνίες ταξιδιών, τα δρομολόγια, αριθμούς πιστωτικών καρτών των οποίων γίνεται χρήση και άλλα σχετικά στοιχεία.
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την τρομοκρατία με τις διατάξεις της οποίας ποινικοποιούνται όχι μόνο οι τρομοκρατικές πράξεις αλλά και όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης, της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, σε όλη την ΕΕ. Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο».
Η παράθεση αυτής της είδησης, δείχνει ότι μόνο με την συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ότι μόνο με την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αρχές μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία παίρνει διεθνείς διαστάσεις-Παρίσι, Βρυξέλλες, Άγκυρα, Βηρυτός, Σινά. Η αντιμετώπισή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία σε ευρύτερα επίπεδα και το ευρωπαϊκό είναι πολύ σημαντικό. Το παράδειγμα της μη έγκαιρης συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και βελγικές αρχές, κόστισε πολύ ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, σε αξιοπιστία των αρχών, σε δυνατότητες προληπτικής δράσης. Βλέπουμε ότι οι αποφάσεις ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι. Ισχύει το πασίγνωστον, «κάλλιον αργά παρά ποτέ», ή ακριβέστερα «στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα»!
Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, είναι πολύ σωστή (έστω και καθυστερημένη), η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της Frontex στο Αιγαίο. Η κοινοτική αλληλεγγύη είναι σημαντική, κανένας δεν μπορεί να ελέγξει από μόνος του τις μεταναστευτικές ροές, την απειλή της τρομοκρατίας, ή και την οικονομική κρίση. Η καλύτερη λύση, στον πραγματικό κόσμο, είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία, η ολοένα και περισσότερη ΕΕ, οι αμοιβαίως επωφελείς συνέργειες.