Βήματα στο 2010
Το 2010 παρέχει ορισμένες ελπίδες. Το 2009 έθεσε θεμέλια. Το 2010 μπορεί να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Στην ΕΕ, στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, στο κυπριακό, στην οικονομική κρίση.
Η ΕΕ ενέκρινε μετά πολλών εμποδίων τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Είναι ενθαρρυντικό πως τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, η ΕΕ απέκτησε πρόεδρο και «ΥΠΕΞ» και εφαρμόζει τη Συνθήκη για τους 27. Συνεπώς είναι στην ευθύνη της Ισπανικής προεδρίας η υλοποίηση των επόμενων βημάτων. Οι νέοι θεσμοί να δώσουν το δικό τους παρόν. Τα προβλήματα που θα προκύψουν, μπορεί να αντιμετωπισθούν με επιτυχία; Για παράδειγμα η σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον νέο πρόεδρο της ΕΕ και την προεδρία χρειάζεται να δοκιμαστούν και να ξεπεραστούν στην πράξη. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατήρησα ότι η ισπανική προεδρία μέσω του ΥΠΕΞ Α. Μορατίνος δίνει βάρος στην προσπάθεια επίλυσης του μεσανατολικού. Η σαφής θέση της προεδρίας ότι πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους πρέπει να είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πολύ σωστή και χρειάζεται να γίνει ακόμα πιο καθαρή στην ηγεσία Νετανιάχου.
Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας σημειώνουν πρόοδο. Η μείωση των πυρηνικών όπλων, η ακύρωση της εγκατάστασης πυραύλων στην Πολωνία και τη Τσεχία, η συνεργασία για να βρεθεί λύση στις σχέσεις με το Ιράν, δείχνει ότι ποτέ άλλοτε οι δύο χώρες δεν έφθασαν τόσο κοντά στην αρχή της αμοιβαίας αντιμετώπισης προβλημάτων που ταλάνιζαν και συνεχίσουν να ταλανίζουν τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις. Οι συνομιλίες Ομπάμα-Μεντβέντεφ στη Μόσχα υπήρξαν καρποφόρες το 2009. Είναι μάλλον λογικό να αναμένει κανείς ότι και το 2010 θα δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο διάλογο, την αποκλιμάκωση της έντασης και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της ανάπτυξης.
Στο κυπριακό το 2010 μπαίνει με κινήσεις στα βαθιά νερά. Χριστόφιας και Ταλάτ έχουν συμφωνήσει σε δύο συνεχείς, τριήμερες συναντήσεις τον Ιανουάριο, συνεπώς επιδιώκουν να δώσουν σχήμα στην έως τώρα προσπάθειά τους. Είναι πολύ σημαντική υπόθεση η ολοκλήρωση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες, αφού σύντομα κλείνει σχεδόν δύο χρόνια- προετοιμασία και διεξαγωγή συνομιλιών. Χρειάζεται να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, πώς και πού βαδίζει η συνολική διαπραγμάτευση.
Η οικονομική κρίση απέδειξε πόσο χρήσιμη είναι η ΕΕ-κυρίως για τα μικρά κράτη. Η συνεργασία μέσα στο γκρουπ της ευρωζώνης έσωσε πολλές οικονομίες από τα χειρότερα ενώ πάντα υπάρχουν δυνατότητες για καλύτερες επιδόσεις. Θεωρώ ότι η Κύπρος με την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008 θωράκισε την οικονομική της υποδομή, ενώ καλείται να δουλέψει με νέα μέσα και νέους ρυθμούς για βγει από το τούνελ.