Ζικ ζακ στον εκτροχιασμό
Ο Α. Μαυρογιάννης, τέως διαπραγματευτής ομιλεί: «Επαραδέχθηκεν (ο Αναστασιάδης) ότι είχε συζητήσει με τον Τσαβούσολου την ιδεα των δύο κρατών…και σε μένα, το παραδέχθηκε, στο στυλ… ρε κουμπάρε να τα έβρουμε, ανεπίσημα, μη δεσμευτικά……είναι κακό να θεωρεί οποιοσδήποτε ότι εμπήκε επίσημα στο τραπέζι αυτή η ιδέα, δεν εμπήκε ποτέ…Αυτό ήταν το λάθος του ΠτΔ, ναι μεν δεν το έβαλε επίσημα αλλά την προηγούμενη από την πιο κρίσιμη ημέρα της διαπραγμάτευσης να λες στον τούρκο…στον τούρκο…ότι μπορεί τούτα που συζητούμε να μην είναι η λύση, μπορεί κάτι άλλο, δεν βοηθάς από αυτή την άποψη, δεν το έβαλε στο τραπέζι αλλά, ναι, οι εντυπώσεις είναι κακές». (Πηγή: Legal Matters, 27/6)
Ο λαός μας περίμενε καλύτερες μέρες αλλά: «ρε κουμπάρε, να τα έβρουμε, ανεπίσημα, μη δεσμευτικά… να λες στον τούρκο» αλλά ταυτόχρονα να υπογραμμίζεις ότι «η ιδέα, δεν εμπήκε ποτέ επίσημα!!». Μα ο Ν. Αναστασιάδης δεν έκανε κάτι που σκέφτηκε εκείνη την στιγμή στο Κραν Μοντάνα. Ως γνωστόν, σηκώθηκε και έφυγε και από το Μον Πελεράν, (Νοέμβριος, 2016), επικαλούμενος δήθεν τηλεφώνημα από πολιτικό αρχηγό. Θα ήταν πάντως πολύ ενδιαφέρον αν ο τέως διαπραγματευτής έχει κάτι να μας πει και γι’ αυτή την υπόθεση, καθώς μαζί του επέστρεψε όλη η ομάδα. Η συζήτηση Αναστασιάδη-Τσαβούσολου δεν ήταν κάτι μεμονωμένο, πάει και τελείωσε τον Ιούλιο του 2017. Ο Μ. Δρουσιώτης συνεχίζει από εκεί που άφησε τις αποκαλύψεις ο Α. Μαυρογιάννης: «Στις 4 Ιουλίου 2017, ο Μαυρογιάννης και η ομάδα του σύρραψαν ένα δικό τους πλαίσιο Γκουτέρες. Στην κορυφή του εγγράφου έγραψαν «UN Secretary – General», ως αν το έγγραφο αυτό να είχε συνταχθεί από τον ΓΓ! Αργότερα, κοινοποίησαν αυτό το πλαστό Πλαίσιο Γκουτέρες σε ξένους ηγέτες και στην ΕΕ», (Πηγή, άρθρο, ΜΔ: «Η χάλκευση εγγράφων και αλήθειας για το Κραν Μοντανά» 7/1/22).
Δύο θέματα με βάση το Κραν Μοντάνα: 1ον βολιδοσκόπηση Αναστασιάδη σε Τσαβούσογλου για «δύο κράτη». 2ον Κατασκευή άλλου Πλαισίου Γκουτέρες. Άλλα θέματα με βάση τη Λευκωσία: 1ον Χάθηκαν τα πρακτικά του ΟΗΕ. 2ον Αποκεντρωμένη ομοσπονδία. 3ον Άλλη συνταγματική δομή από την συμφωνηθείσα στο ΚΜ, πρόεδρος-πρωθυπουργός. 4ον Επιστροφή στο σύνταγμα του 60, 5ον, Απόρριψη της πρότασης Ακιντζί στις 2 Μαϊου 2018 ώστε «να ανακοινωθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία». Η πολιτική Αναστασιάδη, όπως την είπε στον Τσαβούσογλου, συνεχίστηκε και μετά το Κραν Μοντάνα. Για όλα όσα έκανε ο Ν. Αναστασιάδης από το 2017 μέχρι το 2020, ο τέως διαπραγματευτής είχε πλήρη εικόνα- εκτός άλλων-, ο Ν. Αναστασιάδης τα έλεγε και δημόσια! Δύο τα ενδεχόμενα,
είτε ο Α. Μαυρογιάννης συμφωνούσε μαζί του για τις κινήσεις για εκτροχιασμό του Πλαισίου Γκουτέρες και άρχισε να λέει άλλα όταν ήταν βέβαιος πως με την εκλογή Τατάρ το παιχνίδι γύρισε,
είτε παρέμεινε ως διαπραγματευτής χωρίς διαπραγματεύσεις για 5 χρόνια, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται.
Ίσως ο ίδιος να θεωρεί ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις του στο Legal Matters αφαιρούν κάτι από το βάρος της ενεργητικής ομπρέλας που προσέφερε επί μακρόν στον Ν. Αναστασιάδη! Μάλλον το αντίθετο: ο οργανωμένος εκτροχιασμός των διαπραγματεύσεων με συνομιλητή τον ακέραιο Μ. Ακιντζί πέρασε γιατί οι συνεργάτες του αυτοί ήταν!
Γι’ αυτό δηλώσεις όπως αυτέςς του προέδρου του ΣΑ για τον μήνα Ιούλιο και μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας πρέσβη Βασίλι Νεμπένζια, την 1η Ιουλίου στη Νέα Υόρκη δεν ηχούν πλέον παράξενα: «Είναι ατυχές, αλλά η τελευταία ευκαιρία που είχαμε ήταν το 2017 στο Κραν Μοντανά…Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Ολγκίν, ταξίδευε στο νησί, μιλούσε με τις δύο πλευρές, μόνο για να διαπιστώσει ότι τα μέρη απέχουν πολύ από τη συμβιβαστική λύση που ίσως βρεθεί. Επιπλέον βλέπουμε τη σκλήρυνση των θέσεων ορισμένων σχεδίων των δύο πλευρών». (Πηγή: ΚΥΠΕ, 1/7)
Ωστόσο, κανένας πρέσβης ή κανένας ΓΓ δεν θα μιλούσε έτσι, αν ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε καθαρή θέση υπέρ του πλαισίου του ΓΓ Α. Γκουτέρες του 2017. Επειδή το απορρίπτει, τα κολοκυνθίζει και επειδή τα κολοκυνθίζει, τον βάζουν οι εξωτερικοί παράγοντες στην ίδια μοίρα με τον Τατάρ. Κανένας παράγοντας δεν λέει ότι «η μια πλευρά, ειδικότερα ο Ε/Κ ηγέτης, εμφανίζεται πρόθυμος για ουσιαστική πρόοδο και δεσμεύεται από το παραχθέν έργο του ΓΓ (Πλαίσιο Γκουτέρες) σε όλα τα κεφάλαια, περιλαμβανομένων των κεφαλαίων για την ασφάλεια και την διακυβέρνηση». Ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ, για να μην μπορεί ο ένας ή ο άλλος να λένε άλλα, έγραψε: «Τα μέρη έφτασαν κοντά στο να καταλήξουν σε στρατηγική κατανόηση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή βασικά στοιχεία μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία». (Πηγή: Έκθεση ΓΓ 29/9/17). Η ουσία του αδιεξόδου βρίσκεται ακριβώς εδώ: η απόρριψη από τον Ν. Χριστοδουλίδη των συγκλίσεων του 2017, ακινητοποιεί τα ΗΕ και διευκολύνει τον Τατάρ να λέει τα γνωστά. Χωρίς όμως καθαρή αποδοχή του πακέτου από Έξι Σημεία του ΓΓ, η απεσταλμένη του ΓΓ δεν έχει το αναγκαίο εργαλείο για να συζητήσει με την Άγκυρα/Χ Φιντάν, τα μείζονα-Πλαίσιο Γκουτέρες, συν Ευρωτουρκικά. Η επιλογή Ν. Χριστοδουλίδη να κρατά τα ζητήματα κλειστά σε έναν μικρό κύκλο από πολύ στενούς του συνεργάτες, δείχνει «ξεκάθαρα» ποιες είναι οι προτεραιότητές του.
Λάρκος Λάρκου