Ανατροπή Κουτσιούκ με εκπλήξεις!

Στις είκοσι Μαίου κρίνεται εν πολλοίς η τύχη της εξουσίας Κουτσιούκ στην κατεχόμενη Κύπρο. Η πρόταση μομφής εναντίον της στηρίζεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), σε συνεργασία από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Χρειάζονται 26 ψήφοι για να ανατραπεί ο Κουτσιούκ- 17 από την αντιπολίτευση και 9 από την πλευρά των διαφωνούντων στο ΚΕΕ.

Ο Ι. Κιουτσιούκ με γραπτή του δήλωση αναφέρει -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ στις 19 Μαίου ότι «έμαθα ότι κάποιοι στο κόμμα προβαίνουν σε ενέργειες για να ρίξουν την κυβέρνηση. Σκοπός μας ήταν να συνεχίσουμε το καθήκον και την αρμοδιότητα που μας έδωσε ο λαός μέχρι τις εκλογές του 2014… υπό αυτές τις εξελίξεις, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποφευχθούν».

Η κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη αυτή βρίσκεται στη συνεργασία Έρογλου-Κασίφ. Ο Κασίφ, ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΚΕΕ και πολιτικός φίλος του Ν. Έρογγλου, έχασε δύο φορές σε εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΚΕΕ από τον Κουτσιούκ. Σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν και ο Κασίφ φαίνεται να αποκτά το προβάδισμα μέσα από άλλη φόρμουλα. Σε δηλώσεις του για το θέμα είπε ότι «οι προετοιμασίες για την κατάθεση της πρότασης μομφής συνεχίζονται και σε περίπτωση που ολοκληρωθούν, η πρόταση θα κατατεθεί στη βουλή». Εκτιμά ότι «μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό Κόμμα θα φθάσουμε τον αριθμό που απαιτείται για την έγκριση της πρότασης».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Ο. Γιοργκαντζίογλου επιβεβαίωσε ότι οι «τέσσερεις» συνεργάζονται και δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα συγκεντρώσουμε (τις ψήφους). Ακόμα και σε περίπτωση που δεν θα γινόταν αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μην το προσπαθήσουμε».

Αυτή τη στιγμή, οι εξελίξεις αυτές έχουν πολλή ρευστότητα και έναν κερδισμένο, έστω για μικρό χρονικό διάστημα- τον Έρογλου. Η αντιπολίτευση εδώ και καιρό πίεζε για κάτι τέτοιο, ωστόσο, τώρα τα πράγματα οδηγούνται σε αυτή την κατεύθυνση με θετικό νεύμα από τον τ/κ ηγέτη, αφού στο πρόσωπο Κασίφ επενδύει τη διατήρηση της εσωκομματικής επιρροής του. Ο Καρίφ μπορεί να αντικαταστήσει τον Κουτσιούκ, αλλά δύσκολα οι «τέσσερεις» θα συνεργαστούν σε κοινό πλαίσιο εξουσίας-ίσως συμφωνήσουν ότι το μόνο που συμφωνούν είναι να πάνε σε πρόωρη ψηφοφορία. Με αυτή την έννοια έχει δίκαιο ο Ι. Κουτσιούκ ότι «υπό αυτές τις εξελίξεις, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποφευχθούν».

Η τ/κ πολιτική ζωη είναι γεμάτη εκπλήξεις, ανατροπές, διαρκή κινητικότητα. Έτσι και τώρα: η ανατροπή Κουτσούκ, άργα ή γρήγορα, θα πραγματοποιηθεί και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα δώσει άλλες λύσεις. Είναι προς το συμφέρον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το κυπριακό να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατό, έστω και αν ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς δεν επηρεάζεται από την ψηφοφορία και τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.