ΟΗΕ στον κόσμο, στην Κύπρο

Στις 10 Αυγούστου στο ΚΥΠΕ διαβάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ, μα βάση «στοιχεία που αναρτούνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές δυνάμεις ανά το παγκόσμιο». Συνολικά 918 ειρηνευτές από 20 διαφορετικές χώρες υπηρετούν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η πολυπληθέστερη συνδρομή στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ προέρχεται από τη Βρετανία, αφού στην Κύπρο στο τέλος Ιουνίου υπηρετούσαν 272 Βρετανοί στρατιώτες. Ακολουθεί η Αργεντινή (265), η Σλοβακία (157) και η Ουγγαρία (77). Άλλες χώρες που έχουν θέσει ένστολους στην υπηρεσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συμπεριλαμβάνουν τη Σερβία (48), την Αυστραλία (15), την Παραγουάη (14), τη Χιλή (14), την Ιρλανδία (12), την Ουκρανία (12), την Βοσνία Ερζεγοβίνη (8) και την Ινδία (7). Μικρή συμμετοχή στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ διατηρούν το Μοντενέγκρο (4), η Αυστρία (4), η Κροατία (3), η Κίνα (2), η Ιταλία (2), η Λιθουανία (2), ο Καναδάς (1) και η Βραζιλία (1).

Από ιδρύσεως της δύναμης το 1964, συνολικά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ 181 ειρηνευτές. Από αυτούς οι 15 πέθαναν από κακόβουλη ενέργεια, 98 από ατύχημα, 48 από ασθένεια και 23 από άλλο λόγο. Από την πλευρά της, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος έχει αποστείλει δύο στρατιωτικούς της για συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL στο Λίβανο. Συνολικά υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στον κόσμο 98.365 ένστολοι».

Τρεις παρατηρήσεις:

Α). Η Κύπρος τυγχάνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υποστήριξης από τον ΟΗΕ, γεγονός που οι κύπριοι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε. Δεν μπορεί να κάνει θαύματα, άλλωστε δεν είναι αυτή η φύση του. Στο βαθμό που πραγματικά μπορεί, στο βαθμό που οι δομές και η συγκρότησή του επιτρέπουν, είναι παρόν και αυτό είναι χρήσιμο για την Κύπρο.

Β). Προσωπικό από 20 διαφορετικές χώρες υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Μικρές και μεγάλες χώρες, ένας μεγάλος αριθμός χωρών, είναι εδώ. Είναι αυτό μια πράξη αλληλεγγύης μεγάλης διάρκειας, 1964-2014.

Γ.) Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος έχει αποστείλει δύο δικούς της στρατιωτικούς για συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL στο Λίβανο. Συνολικά μικρή η κυπριακή συνεισφορά για μια χώρα που λαμβάνει τόσα πολλά και, η οποία, πριν την οικονομική κρίση θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο. Η αλληλεγγύη δεν είναι μιας διαδρομής.