Μαλίκι τέλος, αρχή για Κουρδιστάν

Οι κούρδοι στο Ιράκ φαίνεται να είναι οι μόνοι κερδισμένοι από την τωρινή κρίση στο Ιράκ. Η προέλαση του ISIL και ο ισλαμικός φανατικός χαρακτήρας του, έδωσαν πόντους στην μετριοπαθή ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, ειδικότερα στην ηγέτη του Μασούτ Μπαρζανί. Είναι στη σκέψη του τελευταίου να απευθυνθεί στον ΟΗΕ για την τύχη του σημερινού καθεστώτος- αυτόνομη πολιτεία στα πλαίσια του ενωμένου Ιράκ. Το σημερινό σύστημα φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο του και όλοι οι παίκτες αναζητούν λύσεις πέραν από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μαλίκι, λύσεις που θα ξεπερνούν την σημερική ισορροπία –ένα ενωμένο κράτος, πρωθυπουργός σιίτης, πρόεδρος βουλής σουννίτης, πρόεδρος με τελετουργικές αρμοδιότητες κούρδος. Αυτό το σύστημα δεν βρίσκει πουθενά στο διεθνή χώρο υποστήριξη και ο κοντόφθαλμος Μαλίκι κάνει ότι περνά από το χέρι του για να το κλείσει όσο γίνεται ενωρίτερα.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τ. Κέρι συνάντησε τον Μ. Μπαρζανί στην πρωτεύουσα Αρμπίλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Νετανιάχου έκανε δήλωση υποστήριξης σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Β. Ιράκ, τούρκοι επίσημοι αναγνωρίζουν ότι εκεί πάνε οι εξελίξεις, συνεπώς ο Μπαρζανί έχει στα χέρια του την πιο σημαντική ευκαιρία στην ιστορία των κούρδων για να κάνει το επόμενο βήμα. Φαίνεται προσεκτικός, δεν κάνει κάτι βεβιασμένο και ήδη απευθύνθηκε στον ΟΗΕ για να τον υποστηρίξει ή και να τον ενημερώσει για το πως τα πράγματα θα οδηγηθούν σε ένα δημοψήφισμα με ερώτημα την πλήρη ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Άγκυρα έχει πλήρη γνώση της αλλαγής που συντελείται στα ανατολικά της γι’ αυτό, και έχει προχωρήσει στην νομοθετική κατοχύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους κούρδους του ΕΚΚ και με την συμμετοχή στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του καταδικασμένου σε ισόβια Α. Οτσαλάν. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιδιώκει να προηγηθεί πιθανής αλλαγής στα ανατολικά της σύνορα στέλλοντας μήνυμα στους κούρδους στην ανατολική Τουρκία ότι η ειρήνευση είναι επωφελής για όλους. Ήδη ο Μ. Μπαρζανί έχει επισκεφθεί δύο φορές το Ντιγιαμπακίρ στην Α. Τουρκία για συνομιλίες κορυφής με τον Τ. Ερτογάν, ενώ οι συμφωνίες για μεταφορά φυσικού αερίου από την Αυτονόμη Πολιτεία του Ιρακινού Κουρδιστάν υλοποιούνται με ταχύτητα και το κουρδικό φυσικό αέριο ρέει προς το Τσεϊχάν στα παράλια της Νότιας Τουρκίας.

Οι ισορροπίες συμφερόντων βλέπουν Μπαρζανί. Ο αποτυχημένος Μαλίκι, ο φόβος που γεννά ο ISIL, ο κίνδυνος για ένα μίνι «χαλιφάτο» μεταξύ Ιράκ-Συρίας, η αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και η έξυπνη τακτική Μπαρζανί, δείχνουν τάση για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο χώρο που καλύπτει η αυτόνομη πολιτεία του σημερινού ιρακινού Κουρδιστάν- με την προσθήκη του Κιρκούκ. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και θεωρώ ότι ο ΟΗΕ μπορεί να δώσει τη σχετική πολιτική κάλυψη για το ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Ένα αίτημα που οι πολιτικές συγκυρίες βοηθούν να μπει σε μια νέα τροχιά.