Το μυστικό του πεντοζάλη

Τόσο απλά, τόσο απίστευτα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης ομιλεί στην ΕΡΤ για το ελληνικό ζήτημα στις 13 Αυγούστου: «Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από τρία χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε, πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας». Και συνεχίζει: «είχαμε άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν γινόταν ελεύθερα, αλλά μέσω ενός ολόκληρου συστήματος με κανόνες και επιτελεία Η κυβέρνηση βελτιώθηκε στον τομέα αυτό, αλλά μετά από την πάροδο χρόνου. Όταν βγαίνει 1 δισ. κάθε μέρα απ’ τις τράπεζες και λες στον Ντράγκι δώσε μου ELA, είσαι ευάλωτος. Πολλές επιχειρήσεις είχαν τα ταμεία τους στο εξωτερικό. Φανταστείτε μια οικονομία όπως της Γερμανίας, με επιχειρήσεις που τη ρευστότητά τους την έχουν στο εξωτερικό. Θα βουλιάξει. Η νέα συμφωνία απομακρύνει το ενδεχόμενο του Grexit, αν και δεν το εξαφανίζει τελείως, καθώς υπάρχουν απόψεις για μιαν άλλη Ευρώπη, που αν επικρατήσουν δεν θα μας χωράει, ούτε εμάς, ούτε και πολλούς άλλους».

Τελικά αυτό ήταν το μυστικό που κρυβόταν πίσω από το εξάμηνο έργο «Ελλάδα-ευρωζώνη» που υπέγραψαν με τις επιλογές τους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Συνοπτικά: «εκβιάζουμε με έξοδο από την ευρωζώνη, γίνεται ο σχετικός χαμός, και για να μην καταρρεύσει το σύστημα του ευρώ, θα ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, αφού δεχθούν να σκίσουν τα μνημόνια και πιθανώς να ετοιμαστούν για έναν πεντοζάλη, θα υποκύψουν στις «προγραμματικές» θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ!!».

Στην ιστορία της ΕΕ, ουδείς θα μπορούσε να διανοηθεί κάποια παρόμοια σύλληψη. Η πρώτη φορά απίστευτη ουτοπία, διαθέτει ελληνική πατέντα και αυτό είναι άξιον λόγου. Το πολιτικό προσωπικό μιας χώρας η οποία ζούσε για έξι χρόνια στον κόσμο των μνημονίων, θα ανέμενε κανείς να γνωρίζει το πώς λειτουργεί το σύστημα ΕΕ, το πώς οι χώρες της ευρωζώνης αναπτύσσουν το σύστημα διαβούλευσεις και απόφασης και πώς άλλες χώρες έπαιξαν και κέρδισαν το στοίχημα της εξόδου από την κρίση. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα από διάφορες επινοήσεις, κατά κανόνα χωρίς καμμιά βάση, οδήγησε την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού, στο κλείσιμο των τραπεζών, σε τρίτο μνημόνιο. Τα πιο πάνω ο Αντιπρόεδρος Δραγασάκης τα αποδείδει «σε λάθος εκτίμηση. Πριν από τρία χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους». Αν αυτό ισχύει, και πράγματι αυτό έγινε (εκείνοι πήραν τα μέτρα τους), τιθεται το απλό ερώτημα: η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθούσε τις εξελίξεις; Εκείνοι που λάμβαναν «τα μέτρα τους», εκτός από αυτό, τα έλεγαν και δημόσια για να ακούσουν οι πάντες!

Λέει ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης: «είχαμε άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν γινόταν ελεύθερα, αλλά μέσω ενός ολόκληρου συστήματος με κανόνες και επιτελεία». Τι σημαίνει «ελεύθερα»; Μήπως σημαίνει διαλέξεις και γενικολογίες; Οι «18» δεν κατανοούσαν τις αοριστολογίες Βαρουφάκη, γιατί δεν ακολουθούσε τους κανόνες, τόσο απλό. Ασφαλώς υπάρχει «ολόκληρο σύστημα με κανόνες και επιτελεία». Όσοι θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, μπορούν από πριν να λάβουν μέρος, να ρωτήσουν, να εκπαιδευτούν, να προετοιμαστούν. Καθόλου δύσκολο: Στην Αθήνα βρίσκονται κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι που εργάστηκαν με σοβαρό και συστηματικό τρόπο για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Γιατί δεν ρώτησε ο Α. Τσίπρας τον Κ. Σημίτη; Γιατί δεν ρώτησε ο Γ. Βαρουφάκης το συνάδελφό του Β. Ράπανο; Για να μην ρωτά κάποιος, σημαίνει ότι ή τα γνωρίζει όλα, είτε αφού «είχαμε άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης», οδηγεί με τον πιο ερασιτεχνικό τρόπο το ελληνικό τρένο στα βράχια! Δυστυχώς ίσχυαν και τα δύο! Το αποτέλεσμα φωνάζει από μόνο του!