Η παρέλαση του ναργιλέ

Όλα γνωστά, δηλώσεις (Φειδίας Παναγιώτου), κριτική από τον δικηγόρο και πολιτευτή Χρ. Τριανταφυλλίδη, («κάπνιζε ναργιλέ και αποκάλεσε την Κερύνεια «Girne»). Συζητήσεις κυρίως στα ΜΚΔ. Το θέμα στην αρχική του ουσία:

Η «Γενί Ντουζέν» (23/4/2024) αναφέρει τα στοιχεία για τις διελεύσεις από τις 23 Απριλίου 2003 μέχρι τις 23 Απριλίου 2024. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, «οι διελεύσεις ανήλθαν συνολικά στα 155 εκατομμύρια». Τα πρώτα χρόνια κυμαίνονταν μεταξύ 4-6 εκατομμύρια ετησίως, αυξήθηκαν σε 13 εκατομμύρια το 2019, λίγο πριν από την πανδημία. Τα έτη 2020-2021, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, σημειώθηκε μείωση και οι διελεύσεις ανήλθαν στα 3-4 εκατομμύρια. Το 2022 ο αριθμός των διελεύσεων έφτασε και πάλι τα 13 εκατομμύρια. Τέλος, το 2023, πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 15 εκατομμύρια διελεύσεις. Τον πρώτο μήνα του 2024, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια διελεύσεις. Επιλογικά: τα στοιχεία των τελευταίων 16 ετών λένε ότι το 53% των συνολικών διελεύσεων γινόταν από Τ/Κ, το 29% από πολίτες άλλων χωρών και το 19% από Ε/Κ. Από το 2022 νέα δεδομένα: οι διελεύσεις των Τ/Κ στο 29%, ενώ των Ε/Κ στο 43%»

Τέσσερα σχόλια:

  1. Από τις 23 Απριλίου 2003 μέχρι σήμερα καμμία κυβέρνηση δεν μίλησε δημόσια, άρα δεσμευτικά, κανένας δεν μάς είπε «τι να κάνουμε και ποια η ερμηνεία του πράγματος». Η Άγκυρα επέβαλε την διάνοιξη των σημείων διέλευσης στον Ρ. Ννενκτάς και έκτοτε Ε/Κ ηγεσίες σιωπούν. Να πηγαίνουμε ή όχι; Αν, να πηγαίνουμε, γιατί και τι. Έτσι, αφού κανένας δεν θέλει να ριγάρει το γήπεδο, φτάνουμε στα κωμικοτραγικά του πράγματος με τους χαρακτηρισμούς Τριανταφυλλίδη.
  1. Φτάσαμε στο σήμερα. Οι πολίτες διαθέτουν κρίση και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις- συνολικά στα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις. Τι δείχνει αυτό; Παρά τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα, 155 εκ. φορές στις οποίες οι πολίτες πήραν την δική τους απόφαση, αγνόησαν τον κάθε πολιτευτή (που άλλα λέει και άλλα θέλει) και έστειλαν έναν καθαρό μήνυμα. Ότι η τρύπα που άνοιξε στο τείχος στις 23/4/2003, χρειάζεται να μεγαλώσει και άλλο, να πάρει διαστάσεις, να δείξει στον άλλο κόσμο (εντός και εκτός) ότι η χώρα είναι μία και οι δεσμοί ανάμεσα στους πολίτες και στον τόπο, αξίζει να επανασυνδεθούν ή και να συνδεθούν. Το πολιτικό μήνυμα δεν έχει ακόμα αναγνωσθεί επαρκώς, παρά τα 21 χρόνια: η επικοινωνία είναι ωφέλιμη, οι γέφυρες κτίζονται, οι συνδέσεις με τις μνήμες και τους τόπους είναι σοβαρή υπόθεση.
  1. Οι επικοινωνίες μέσω των οδοφραγμάτων, δεν επαρκούν για το παρακάτω. Αλλά η επιπρόσθετη αξία είναι εκεί, κτίστηκε πάνω στις υποδομές της 23ης Απριλίου 2003: Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής (28/4/2004). Εμπόριο με ευθύνη στο Ε/Κ και Τ/Κ βιομηχανικά επιμελητήρια. Η βάση για τις Τεχνικές Επιτροπές-στην κορυφή η ΤΕ για την Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις με ομιλητές πολιτικά πρόσωπα. Οι δράσεις γύρω από θρησκευτικά μνημεία (Αμμόχωστος/ Άγιος Γεώργιος ο Εξορινός, Κοντέα/Άγιος Χαράλαμπος, θεατρική παράσταση στο θέατρο της Σαλαμίνας, μουσική εκδήλωση στον Πύργο του Οθέλλου κλπ)
  1. Ούτε και τα πιο πάνω επαρκούν για τα παρακάτω. Εδώ το πεδίο αφορούσε τις δυνατότητες της Λευκωσίας να ασκήσει σοβαρή πολιτική ως μέλος της ΕΕ. Η ίδια η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες να στηρίξει τις πολιτικές που να συνδέουν την Τ/Κ κοινότητα με την ολοένα και περισσότερη ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ως ετοιμασία για την επίλυση: ευρώ, τραπεζικός τομέας, φωτοβολταϊκά, Erasmus, κανόνες στον χώρο εργασίας, εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ. Αυτά δεν συνιστούν ανακάλυψη του τροχού. Προκύπτουν από τις πρόνοιες της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, 16/4/03

 

Λάρκος Λάρκου