Αδιέξοδο δια χειρός Νετανιάχου…

Η συνάντηση ΟμπάμαΝετανιάχου στις 23 Μαρτίου επισημοποίησε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών στο μεσανατολικό. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ που μια συνάντηση αυτού του επιπέδου έγινε χωρίς πρόσβαση στα ΜΜΕ, χωρίς κοινή φωτογράφηση των δύο ηγετών, χωρίς δηλώσεις και χωρίς κοινό ανακοινωθέν! «Υπάρχουν σημεία συμφωνίας και σημεία διαφωνίας» δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρ.  Γκιμπς.

Η απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να δημιουργήσει νέο εβραϊκό οικισμό με 1.600 κατοικίες στα βόρεια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ άλλαξε τις διαθέσεις στην Ουάσιγκτον. Η ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον διαφώνησε δημόσια με την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου, ενώ όλα κύλησαν σε ψυχρό κλίμα στη συνάντηση ΟμπάμαΝετανιάχου. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σ. Πέρεζ δεν κάλυψε τους χειρισμούς Νετανιάχου και μίλησε δημόσια για μη πρόοδο στη συνάντηση, ενώ ο Νετανιάχου προσποιήθηκε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

 

Το μεσανατολικό ζήτημα οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο μέσα από τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η Ουάσιγκτον έκανε ορισμένα βήματα μπροστά -και διατηρώντας την προνομιακή σχέση της με τον Ισραήλ- ζήτησε αλλαγές στην διαπραγματευτική τακτική Νετανιάχου. Αυτή τη στιγμή το βασικό αδιέξοδο το αντιμετωπίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός: ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπα κι Μουν σε μια εντυπωσιακή του πρωτοβουλία επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε επίμονα από το Ισραήλ να απεγκλωβίσει τη ζώνη αυτή από τον στρατιωτικό αποκλεισμό που επέβαλε εδώ και τρία χρόνια. Ο Ομπάμα δεν συμφωνεί με τα σχέδια Νετανιάχου για νέους οικισμούς. Σήμερα καλείται η κυβέρνηση του Ισραήλ να πάρει αποφάσεις. Θα συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον για διαπραγματευτική ευελιξία; Θα παραμείνει δέσμια μιας σκληροπυρηνικής συμμαχίας που την αποξενώνει από διεθνείς συμμαχίες; Θα προχωρήσει στο εποικιστικό της πρόγραμμα; Το πρόβλημα πλέον δεν κρύβεται και αυτή την περίοδο -έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το ισοζύγιο δυνάμεων στο Ισραήλ- όλα είναι πιθανά. Από την σύμπλευση με την Ουάσιγκτον μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου. Από την ανατροπή της κυβερνητικής συμμαχίας μέχρι το σχηματισμό νέας, ακόμα και για πρόωρες εκλογές…Με μια υπενθύμιση: οι ανατροπές στο Ισραήλ συνήθως περιπλέκουν παρά επιλύουν προβλήματα και η εξαίρεση στον κανόνα δεν φαίνεται στον ορίζοντα…