Αλλαγή κατεύθυνσης μετά το Eurogroup

Μετά τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λ.  Παπαδήμος στις 22 Φεβρουαρίου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup πρόκειται να διαμορφωθούν συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στο να πέσουν οι τιμές.

 

 «Η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα βγει από το Ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «ΗARDtalk»-«αυτή η συμφωνία αποκλείει την προοπτική της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το Ευρώ και μας δίνει περιθώριο ανάσας για τις μεγάλες αλλαγές, φυσικά σημαίνει και ότι πρέπει να κάνουμε σκληρή δουλειά».

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματός του εκτίμησε πως «η Ελλάδα με την απόφαση των Βρυξελλών κέρδισε χρόνο και περιθώριο για να βγει από την κρίση».

 

Στο διεθνές πεδίο το γερμανικό περιοδικό Spiegel εκτιμά ότι « η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ρευστή, για την παραμονή στην Ευρωζώνη, την ουσιαστική βοήθεια του δεύτερου πακέτου των 130 δισ. ευρώ στην μάχη μείωσης του χρέους, αλλά και στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου με τεράστια δυσκολία πέτυχε να νομοθετήσει τις επιβαλλόμενες από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αλλαγές και μάλιστα με τεράστιο πολιτικό κόστος, χάνοντας τη στήριξη του ΛΑΟΣ, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχασαν συνολικά 43 βουλευτές από διαγραφές και παραιτήσεις. Στην Ελλάδα ισχύει περισσότερο από ποτέ η ρήση του Ηράκλειτου, «τα πάντα ρει», όλα είναι ρευστά. Ο πολιτικός κόσμος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση μετά την πτώση της χούντας το 1974, με την Αριστερά να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών».

 

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε  σε συνέντευξή του σημειώνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα καταβληθεί σε δόσεις και αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, εντάσσοντας όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα στη νομοθεσία της μέχρι την 1η Μαρτίου. «Χάνω την υπομονή μου με τους έλληνες», προσθέτει ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Φ.  Ρέσλερ υπογραμμίζει πως καμία παροχή δεν πρόκειται να δοθεί άνευ αντιπαροχής

 

Μετά τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε «C» από «CCC». Η Fitch επισημαίνει ότι αν ολοκληρωθεί η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων ο οίκος θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία αξιολόγησης, περιορισμένης χρεοκοπίας Restricted Default (RD). Ο οίκος διαχωρίζει τη γενική αξιολόγηση από την αξιολόγηση των ομολόγων, σημειώνει δηλαδή ότι θα υποβαθμίσει τα ομόλογα για τα οποία θα ενεργοποιηθούν τα CASs στην κατηγορία D που αντιστοιχεί σε «χρεοκοπία».

 

Οι απόψεις είναι διαφορετικές σε διαφορετικά επίπεδα. Ένα είναι βέβαιον: εάν η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχωρήσει σε αλλαγή κατεύθυνσης, τα πράγματα θα πάνε σε ακόμα πιο δύσκολα αδιέξοδα. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, ένα ισχυρό πρόγραμμα μείωσης του σπάταλου κράτους, και ένα νέο κίνημα με μέτρα ανάπτυξης στη βάση της σημερινής πραγματικότητας, είναι –όλα μαζί- μια επείγουσα πολιτική αναγκαιότητα. Η συνεχής πίεση πάνω στους μισθούς και τις συντάξεις είναι μια στρατηγικά λανθασμένη συνταγή. Η ύφεση είναι το αποτέλεσμα αυτής της αδιέξοδης πολιτικής. Η ύφεση δεν βοηθά στην ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη χρειάζεται ένα διαφορετικό σχεδιασμό, που να υποστηριχθεί από αξιόπιστες κοινωνικές συμμαχίες.