Απο την Φουκοσίμα στην Μερσίνα

Μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκοσίμα οι πολίτες λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τις σκέψεις των κομμάτων γύρω από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτό το στοιχείο εκ των πραγμάτων υποχρεώνει την πολιτική ελίτ να σκεφτεί περισσότερο το θέμα και να επανατοποθετήσει την ανάλυσή της με έναν πιο καθαρό τρόπο. Η ραδιενέργεια μολύνει το υπέδαφος, τον αέρα, τα υπόγεια νερά και τη θάλασσα, άρα προκαλεί σοβαρά και ανεξέλεγκτα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και βεβαίως στη διατροφική αλυσίδα. Η έκρηξη στο Τσέρνομπιλ άφησε 400 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από ότι εκείνη στη Χιροσίμα (!) και ασφαλώς αυτός ο αριθμός από μόνος του είναι η πλήρης απάντηση στο πρόβλημα.

Η συζήτηση στην περιοχή μας περιστρέφεται γύρω από την απόφαση της κυβέρνησης Ερτογάν να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Μερσίνα. Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία το 2010 για την κατασκευή από ρωσική εταιρεία ενός αντιδραστήρα στο Άκουγιου της Μερσίνας, στις ακτές της Μεσογείου.

Σε γκάλοπ στην Τουρκία η πλειοψηφία των Τούρκων (64%) εμφανίζεται αντίθετη με το πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί πυρηνική τεχνολογία, (εφ/δα «Χουριέτ», αρχές Απριλίου, δείγμα 2.469 ατόμων). Η αντίθεση των ερωτηθέντων (70%) είναι μεγαλύτερη στις περιοχές όπου αναμένεται να κατασκευαστούν οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες, στη Μερσίνα και στη βόρεια επαρχία της Σινώπης.

Το διευρυνόμενο κίνημα κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού θέτει αυτόματα το ζήτημα της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λύσεις οικονομικά πιο συμφέρουσες και οπωσδήποτε φιλικές προς το περιβάλλον. Η ενίσχυση των πολιτικών για τις ΑΠΕ αποτελεί για την Κύπρο έναν επείγοντα μονόδρομο, μια στρατηγική επιλογή για όλους. Η Κύπρος διαθέτει το μεγάλο προνόμιο να ζει σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον όπου ο άνεμος, ο ήλιος και το φως μπορούν να δώσουν μόνιμες, οριστικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στο ενεργειακό μας πρόβλημα. Βεβαίως είναι πολύ γνωστό ότι είμαστε πολύ πίσω σε ποσοστό αξιοποίησης των ΑΠΕ σε σχέση με το συνολικό ποσοστό των κρατών μελών της ΕΕ. Χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Δανία μάς έβαλαν γυαλιά στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Η Κύπρος διαθέτει απέραντες δυνατότητες ενέργειας στηριγμένης στον ήλιο ή τον αέρα, τα θαλάσσια ρεύματα…