Απο την ΝΕΡΙΤ ξανά στην ΕΡΤ!

Έτσι η ΕΡΤ έγινε ΝΕΡΙΤ και στις 11 Ιουνίου 2015 ξανά ΕΡΤ! Μέσα σε δύο χρόνια είδαμε την απόλυτη κυριαρχία της προχειρότητας στην ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση. Παιχνίδια εξουσίας, απολύσεις, προσλήψεις, απεργίες, καταλήψεις, λειτουργία, επαναλειτουργία Μέσα σε αυτό το πνεύμα έγραφα στις 25 Ιουνίου 2013: «η ΕΡΤ για δεκαετίες έγινε χώρος κομματικών διορισμών, αναξιοκρατίας, ένας χώρος κατώτερος της επένδυσης που κάνει ο εργαζόμενος φορολογούμενος πολίτης στην Ελλάδα. Σήμερα η ΕΡΤ διαθέτει σχεδόν 3 χιλιάδες υπαλλήλους, μαζί με ένα εκτεταμένο δίκτυο από τηλεοράσεις και ραδιοφώνα. Ο Π. Μανδραβέλης μέτρησε ότι η ΕΡΤ διαθέτει «5 κανάλια, 7 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα την Αθήνα, 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα την Θεσσαλονίκη, 19 περιφερειακούς σταθμούς και ένα περιοδικό» (εφ. «Καθημερινή» 16 Ιουνίου 2013). Μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει 300 εκ ευρώ το χρόνο για μια ιστορία με κυρίαρχη προοπτική της τα ασφυκτικά αδιέξοδα;».

Η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ ήταν παντελώς άστοχη. Συμφωνώ με τη θέση που έλαβε τότε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης 12 Ιουνίου 2013: «Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι Δημοκρατία και Πολιτισμός. Δεν την κλείνεις, την αλλάζεις. Και την απαλλάσσεις από νοοτροπίες και πρακτικές που την καθηλώνουν σε επίπεδο αξιοπιστίας και οικονομικής αυτοδυναμίας, κάτι που και ο Δήμος Αθηναίων κάνει με το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης».

Τι σημαίνουν τα πιο πάνω; ΕΡΤ με σχέδιο για ένα βιώσιμο μέλλον, κυρίως εξορθολογισμός δαπανών, περιορισμός ελλειμμάτων, πιο συμμετρική ΕΡΤ σύμφωνα με τις ελληνικές συνθήκες, αύξηση ιδίων πόρων, τριετές πλάνο για αναπτυξιακή/εμπορική πολιτική, συνέργειες. Μια ΕΡΤ χωρίς στρατηγική, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ένα σχέδιο για το μέλλον δεν έχει μεγάλο μέλλον. Θα βουλιάξει στα ελλείμματα και στην αδυναμία του κράτους να στηρίζει οικονομικά μια ΕΡΤ χωρίς σχέδιο εξυγίανσης. Σήμερα επιστρέφουν οι εργαζόμενοι αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η ΕΡΤ (δηλαδή το κράτος) θα είναι σε θέση να πληρώνει επί μακρόν τους μισθούς των υπαλλήλων της.

Η ΕΡΤ για χρόνια καταξιώθηκε ως ένα έγκυρο και σοβαρό κανάλι ειδήσεων. Την κατέστρεψε ο κομματισμός, η εξάρτηση από το κάθε φορά φιλοκυβερνητικό κόμμα, η επέκταση χωρίς εμβάθυνση και η διόγκωση χωρίς οικονομική εξυγίανση. Έτσι σήμερα η ΕΡΤ καλείται να απαντήσει σε απλά ερωτήματα: πώς θα αντέξει σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού; Θα επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση ξανά ένα τέλος στους πολίτες για να στηρίζουν οικονομικά τα ελλείμματα;Το δημόσιο είναι καλό όταν εκτός από δημόσιο, μπορεί να πιάνει και ποντίκια. Η ΕΡΤ είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα ότι το δημόσιο μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα όταν στηρίζεται στις αρχές της δημοσιονομικής εξυγίανσης (μείωση κρατικής χορηγίας, αύξηση ιδίων πόρων, νέο μάνατζεντ, στιβαρή διοίκηση) και της στελέχωσης με κριτήριο την ικανότητα και την επαγγελματική επάρκεια.