Απο το ευρωβαρόμετρο στον Βλαδιμήρ!

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (ΚΥΠΕ, 17/12) «στην Κύπρο, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά για την ΕΕ (38% ) με την Ελλάδα να είναι η μόνη άλλη κοινοτική χώρα που διαθέτει με υψηλότερο ποσοστό αρνητικών γνωμών για την ΕΕ (44%). Τρίτη σε αρνητικές γνώμες έρχεται η Αυστρία με 36%, ενώ η πλειονότητα των Ευρωπαίων έχει θετική άποψη για την Ενωση σε ποσοστό άνω του 50%. Οι πλέον θετικές γνώμες διατυπώνονται στην Πολωνία (60%) και τη Ρουμανία (59%). Στα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται επίσης μέτρηση για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως η φωνή τους μετράει στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία στο σύνολο της ΕΕ απαντά θετικά, αλλά υπάρχουν 15 χώρες στις οποίες η πλειοψηφία πιστεύει πως η φωνή της δε μετρά – και το υψηλότερο ποσοστό από όλες παρατηρείται στην Κύπρο με 79%. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της ΕΕ σε 25 χώρες μέλη – με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στην Ιρλανδία (78%), τη Μάλτα (75%) και την Πολωνία (74%). Σε τρεις χώρες μέλη οι ερωτηθέντες είναι απαισιόδοξοι – στην Ελλάδα (60%), στην Κύπρο (54%) και στην Ιταλία (47%).

Η οικονομική κατάσταση είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους, με την ανεργία να έρχεται δεύτερη, τα δημόσια οικονομικά τρίτα και τη μετανάστευση τέταρτη. Ωστόσο, η ανεργία είναι το νούμερο 1 πρόβλημα στην Κύπρο (49%), το Λουξεμβούργο (44%) κι άλλες τρεις χώρες. Ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν την εθνική οικονομική τους κατάσταση ποικίλει πολύ από χώρα σε χώρα. Απαισιόδοξα αντιμετωπίζεται σε οκτώ χώρες, με λιγότερο από έναν στους δέκα ερωτηθέντες να δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι καλή: Ελλάδα (2%), Ισπανία (3%), Πορτογαλία και Βουλγαρία (αμφότερες 6%). Κύπρος και Ιταλία (αμφότερες 7%), Γαλλία (8%) και Σλοβενία (9%). Το αίσθημα πως «τα χειρότερα μέλλουν να γεννούν ακόμη» είναι κυρίαρχη σε 12 χώρες μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στην Κύπρο (65%), τη Γαλλία (63%) και την Ελλάδα (61%).

Σε μια άλλη εξέλιξη και σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ στις 18/12/2014 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «στην καθιερωμένη απολογιστική του συνέντευξη στο τέλος του έτους απαντώντας σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου για το Κυπριακό, ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του προσπαθεί να τηρεί «ισορροπημένη θέση» στο ζήτημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ «ο κ. Πούτιν χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενη διπλωματική ορολογία, που δεν συνάδει ούτε με τις έως τώρα ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό, ούτε με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. «Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη «βόρεια» και την Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το «βόρειο», όσο και το «νότιο τμήμα» τής νήσου, τόσο το τουρκικό, όσο και το ελληνικό», είπε ο Ρώσος ηγέτης, που ενέπλεξε και την Ελλάδα στους συλλογισμούς του περί «ισορροπημένης ρωσικής θέσης».

«Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, ή αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη «βόρεια Κύπρο» και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις, εννοώντας την κοινή θρησκεία. Αυτά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και το ζήτημα απολύτως τοπικό, αλλά πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους», σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «θα επιδιώκουμε, όπως και στο παρελθόν μια ισορροπημένη λύση, χωρίς έξωθεν επιβολή, που είναι πολύ βασικό, ώστε οι άνθρωποι να συμφωνήσουν μόνοι τους μεταξύ τους». Γιατί, είπε, όταν επεμβαίνει κάποιος απέξω και προσπαθεί κάτι να επιβάλει, οι συμφωνίες που προκύπτουν δεν διαρκούν πολύ. Υπάρχει, όμως, παρόλα αυτά, ορισμένη αισιοδοξία, πότε μεγαλύτερη, πότε μικρότερη, υπάρχουν εντούτοις επαφές και στα σύνορα υπάρχει κάποια φιλελευθεροποίηση και χαλάρωση. Θα κινηθούμε περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος εγκωμίασε προσωπικά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιατί δεν υποκύπτει, όπως υπονόησε, σε εξωτερικές πιέσεις, αλλά και το παράδειγμα της συμφιλίωσης στην Ευρώπη και ειδικά μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, για να υπογραμμίσει ότι η Ρωσία έχει «πάρα πολλά συμπίπτοντα περιφερειακά συμφέροντα» με την Τουρκία, γι` αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών, που θα προωθηθεί».

Συνδέονται τα πάνω ζητήματα μεταξύ τους; Επιφανειακά όχι, στο βάθος τους απολύτως! Μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί το μαύρο-άσπρο, η απλουστευτική σκέψη και η διγλωσσία, βλέπουμε τις εσωτερικές μας αντιφάσεις και μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί σημαντικό κομμάτι της κυπριακής κοινής γνώμης εκφράζεται κατά τρόπο δυσνόητο. Αυτό συνδέεται με την συνεπή στάση ενός μέρους της κυπριακής πολιτικής ελίτ: ότι λάθος κάνουμε, να το φορτώνουμε στις πλάτες της ΕΕ, ότι καλό (ας πούμε ευρωπαϊκά προγράμματα) να το αγνοούμε! Δεν αφορά αυτό τις αδυναμίες ή τα πραγματικά ελλείμματα της ΕΕ, αφορά ένα μέρος της κυπριακής κοινής γνώμης που αδυνατεί να κατανοήσει με ρεαλισμό ποιες είναι οι εφικτές λύσεις στο διεθνές περιβάλλον και ποιες οι δοξασίες τύπου γέροντος Παϊσίου. Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι οι δηλώσεις Πούτιν θα αγνοηθούν στο δημόσιο διάλογο στη νήσο, καθώς ένα ταμπού από τα παλιά θα τις καλύψει ως να μην έγιναν! Εν πάση περιπτώσει η επιλογή ΕΕ αποτελεί για την Κύπρο ότι καλύτερο της έτυχε στη γεωπολιτική της εξέλιξη. Τα υπόλοιπα αφορούν σχέδια, προσπάθειες, κινητοποίηση, συμμαχίες για να βελτιώσουμε τη θέση μας μέσα στο σύστημα ΕΕ και να συμβάλουμε με ιδέες και διαβουλεύσεις για την περισσότερη, άρα και καλύτερη ΕΕ! Δύσκολο έργο, επίπονο, χρονοβόρο. Στον κόσμο του εφικτού καλύτερο δεν υπάρχει!