Απο τον ΠΑΣΠ στην UEFA

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος των κυπρίων ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) στις 15 Φεβρουαρίου (στοιχεία από την εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος») παρουσίασε έρευνα για το ποδόσφαιρο και η οποία συνδέεται με την Κύπρο για το «Black Book», καθώς και τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Έρευνας που έγιναν από την FIFPro. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στην Κύπρο «παραβιάζονται βασικά δικαιώματά των ποδοσφαιριστών, με την ανοχή των αρμόδιων αρχών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβει και η κυβέρνηση το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μέλη μας». Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 315 ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αγωνίζονται κυρίως στην Α’ κατηγορία, αλλά και στις κατηγορίες Β’, Γ’ και Δ’.

Μερικά από τα ευρήματα είναι:

«1. Στο σύνολο της ευρωπαϊκής έρευνας, το 41.4% από τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν, δεν πληρώνονταν στην ώρα τους και το 53% δεν πληρώνονταν τα πριμ.

2. Το 77% δεν πληρώνονται τους μισθούς τους έγκαιρα, από τους οποίους το 74% 1-3 μήνες καθυστερημένα, το 21% 3-6 μήνες, το 2% περισσότερο από 6 μήνες και ένα 3% περισσότερο από έναν χρόνο.

3. Το 99% των πληρωμών καθυστερείται γιατί οι ομάδες δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν.

4. Μόνο το 25% πληρώνουν τα πριμ στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες.

5. Στο 30% δεν διατυπώνονται πουθενά τα πριμ, ενώ στο 42% που υπάρχει λίστα πληρωμών στο 41% δεν δόθηκε αντίγραφο της λίστας.

6. Το 55% από όλους τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά και δεν λάμβαναν έγκαιρα τον μισθό τους, δήλωσαν ότι πλησιάστηκαν για να στήσουν παιχνίδια».

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ «είναι αποδειγμένο ότι όταν ο ποδοσφαιριστής δεν πληρώνεται στην ώρα του, τότε είναι ευάλωτος σε πολλούς επιτήδειους που θέλουν να τον εκμεταλλευτούνε. Όταν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την έγκυρη καταβολή της μισθοδοσίας των ποδοσφαιριστών τότε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την διαφθορά στο ποδόσφαιρο».

Οι διαπιστώσεις του ΠΑΣΠ είναι το φυσιολογικό επακόλουθο της αδυναμίας πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα που επιβάλλει –έστω και αργά- η UEFA. Η απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, έξοδα που να δικαιολογούνται από τα έσοδα, μετεγγραφές που αντέχουν στα ταμεία ενός συλλόγου, υποβολή δικαιολογητικών και αναφορών στην ευρωπαϊκή αρχή, τιμωρία ομάδων για παραβιάσεις των νέων κανονισμών, απαγόρευση μετεγγραφών χωρίς εξόφληση παλαιοτέρων εκκρεμοτήτων, είναι μερικά από τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Άργησε η UEFA αλλά πολλοί σύλλογοι –και όχι μόνο στην Κύπρο- καθυστερούν με τη σειρά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Γι’ αυτό τα φαινόμενα που αναφέρει ο ΠΑΣΠ έχουν την εξήγησή τους στην παλαιά φάση του ποδοσφαιρικού εκκρεμούς. Η σημερινή κατάσταση φαίνεται να είναι μεταβατική: οι νέοι κανονισμοί κουβαλούν μέσα στους όλες τις παλιές εκκρεμότητες. Θα απαιτηθεί χρόνος για να φτάσουμε στο καλύτερο λειτουργικό επίπεδο. Αλλά είναι σημαντικό που η αρχή έγινε. Έτσι το μέλλον της ποδοσφαιρικής αλυσίδας θα είναι πιο ασφαλές και το ποδοσφαιρικό θέαμα ακόμα πιο ελκυστικό.