Άσκηση και συνέχεια

Αεροναυτική άσκησης έρευνας και διάσωσης διεξήχθη την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 μεταξύ κυπριακών και γαλλικών Δυνάμεων κάτω από τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΣΕΔ). Ο Υπουργός Άμυνας Δ. Ηλιάδης χαρακτήρισε την άσκηση «σημαντική» και είπε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση παρόμοιας έκτασης και «μάλιστα με προσνήωση κυπριακού ελικοπτέρου σε γαλλικό πολεμικό σκάφος». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ «από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην άσκηση συμμετείχαν το ΚΣΕΔ, δύο πλοία και δύο ελικόπτερα της Λιμενικής και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας καθώς και κλιμάκια των ιατρικών και άλλων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από πλευράς του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε η υπερσύγχρονη φρεγάτα FORBIN και ένα από τα ελικόπτερα της που βρίσκονται στον Λιμένα Λάρνακας».

Ο ΥΠΑΜ σημείωσε και τα ακόλουθα: «διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το ενιαίο πνεύμα, ο πλήρης συντονισμός και η εξαίρετη συνεργασία του ΚΣΕΔ και των Δυνάμεων της Δημοκρατίας με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε θέματα διεξαγωγής επιχειρήσεων Έρευνας –Διάσωσης. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο χώρο του FIR Λευκωσίας. Έχουμε, όμως, και υποχρεώσεις στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης. Αυτές τις υποχρεώσεις τις ασκούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα και σε συνεργασία με σοβαρές δυνάμεις». Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος και πλοιοπειρατείας στην ΑΟΖ και την Περιοχή Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (SRR) της Κυπριακής Δημοκρατίας με περισυλλογή και μεταφορά των τραυματιών με ελικόπτερα προς το νοσοκομείο Λάρνακας.

Θεωρώ ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σημαντικές και ότι αξίζει να επαινεθεί αυτή η συνεχής προσπάθεια να αποκτήσει η Κύπρος ρόλο στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η αμυντική διάσταση της ΕΕ. Τα μέσα που διαθέτει η Κύπρος ξεκινούν από τη γεωγραφία της-στη συνέχεια απαιτούνται περισσότερα υλικά μέσα. Αλλά το κρίσιμο θέμα είναι να κάνεις συνεργασίες, όπως αυτή με τη Γαλλία, και έτσι να ανεβάσεις την προστιθέμενη αξία της γεωγραφικής σου θέσης. Το «πρότυπο» αυτής της συνεργασίας χρειάζεται περισσότερη έκταση: για παράδειγμα ανάλογες ασκήσεις με την Ελλάδα ή και το Ισραήλ και ενδεχομένως με άλλες χώρες που θα θελήσουν να αναλάβουν τέτοιες δραστηριότητες στην Α. Μεσόγειο. Είναι ενδιαφέρον να υπογραμμισθεί ότι η Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα της ΕΕ Βαρόνη Άστον δεν έχει επισκεφθεί την Κύπρο –σε αντίθεση με πολλούς άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους ή και τους προέδρους Μπαρόσο και βαμ Ρομπάι που ήρθαν επισήμως στη Λευκωσία. Πιθανόν αυτές οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης να δίνουν το κατάλληλο ερέθισμα για αυτή τη σημαντική επίσκεψη.