Χαλλούμι με “σφραγίδα” Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική ανακοίνωσή της στις 17 Ιουλίου αναφέρει ότι «υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτεύχθηκε συναντίληψη για το χαλούμι. Στην ανακοίνωση αναφέρεται «σε κοινή συναντίληψη για την προσωρινή λύση για το Χαλούμι/Χελίμ που θα υλοποιηθεί εκκρεμούσης της επανένωσης της Κύπρου, που επετεύχθη υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Γιούνκερ στις 16 Ιουλίου».

Τα πέντε σημεία της συμφωνίας:

1. Έλεγχος και πιστοποίηση από το Διεθνές Γραφείο Πιστοποίησης Veritas, τροποποίηση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, η οποία θα υιοθετηθεί την ίδια ημέρα που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ η αίτηση για εγγραφή του Χαλουμιού/Χελίμ ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

2. Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού Νο 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, διορίζεται το διεθνώς αναγνωρισμένο Γραφείο Veritas ως το αρμόδιο σώμα για τις διαδικασίες ελέγχου που προνοούνται στον κανονισμό. Η Επιτροπή με επιστολή της θα επιβεβαιώσει ότι το Γραφείο Veritas θα είναι το αρμόδιο σώμα για τη διενέργεια των συγκεκριμένων διαδικασιών σε σχέση με τους επίσημους ελέγχους που αναφέρονται στο πρώτο σημείο.

3. Οι εκθέσεις του Γραφείου θα αποστέλλονται στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής την ίδια ημέρα που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ της επίσημης αίτησης για εγγραφή του Χαλουμιού/Χελίμ ως προϊόν ΠΟΠ στη βάση του Κανονισμού Νο 1151/2012.

5. Όπως προνοείται στις Συνθήκες της ΕΕ, η Επιτροπή θα διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η συμφωνία με τις πιο πάνω προϋποθέσεις συνιστά πρόοδο, συμβολική και πραγματική. Συμβολική γιατί αν οι δύο πλευρές συζητούν τις ουσιώδεις πτυχές του κυπριακού όπως το εδαφικό ή το περιουσιακό, αλλά δεν μπορούν να λύσουν το ζήτημα γύρω από το χαλούμι, τότε τι μήνυμα στέλλουν στην κοινή γνώμη; Αν με άλλα λόγια, τα ζητήματα «καθημερινής» πολιτικής παραμένουν ανοικτά για δεκαετίες, αυτό ως «παγιωμένη» πρακτική επιβαρύνει το κλίμα και δημιουργεί απορίες. Πραγματική πρόοδος σημαίνει να αξιοποιείς τα εργαλεία που σου παρέχει η συμμετοχή σου στην ΕΕ για να λύνεις προβλήματα κάθε είδους -από το χαλούμι μέχρι τις πολιτικές ασφαλείας στη μια Κύπρο, από τις πολιτικές για την τυποποίηση προϊόντων μέχρι την ενοποίηση του ποδοσφαίρου.

Θεωρώ ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε σχετικά με το χαλούμι, φέρει τη σφραγίδα Γιούνκερ. Ήρθε στην Κύπρο με σαφή επιδίωξη όπως την περιέγραψε σε ομιλία του σε Ειδική Σύνοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 17 Ιουλίου. Μίλησε στους Βουλευτές για να ακούσει όλη η Κύπρος: «Έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλύσετε το κυπριακό πρόβλημα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν δεσμευτεί στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα των ΗΕ. Η διαδικασία δεν θα είναι μια εύκολη, αλλά αντιθέτως θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και το βάρος του παρελθόντος είναι πάρα πολύ βαρύ. Όμως το παρελθόν δεν μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο, το παρελθόν δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο όταν μιλάμε για το μέλλον. Η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις μετά την καταστροφή του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και κινητήριος δύναμη για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δεν ήταν η επιθυμία για επίτευξη περαιτέρω οικονομικής ευημερίας αλλά η βαθιά επιθυμία μιας διαρκούς ειρήνης για την Ήπειρο. Δεν πρέπει να αφήσετε αυτό το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, θα πρέπει εσείς να το κάνετε και εμείς θα σας βοηθήσουμε όσο είναι δυνατόν, γιατί κάνοντας αυτό θα στείλετε ένα μήνυμα ελπίδας στις διενέξεις και συρράξεις ανά τον παγκόσμιο και σε αυτή την πολύπλοκη περιοχή που ζείτε… την επόμενη φορά που θα έρθω στην Κύπρο θα είναι μετά από την επανένωση και θέλω να βρίσκομαι εδώ του χρόνου. Μετά την επανένωση η Κύπρος δεν θα αφεθεί μόνη της και η ΕΕ θα βοηθήσει ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επανένωσης».

Η συμφωνία για το χαλούμι συμβαδίζει με όλα τα πιο πάνω. Μικρά και μεγάλα ζητήματα χρειάζεται να επιλυθούν, είναι μέρος ενός μεγάλου κύκλου από προκλήσεις. Όλα έχουν τη δική τους σημασία, η βαρύτητα της επίλυσης του ζητήματος γύρω από το χαλούμι, αφορά, κυρίως, τη δική μας θέληση να αξιοποιούμε τα «κλειδιά» που μας παρέχει η ΕΕ για να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων με ευρηματικότητα και δημιουργικό πνεύμα.