Δικαιοσύνη και “τροχαία”…

Στην Αθήνα την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου άρχισε εκ νέου η δίκη των πρώην πρωταθλητών στο στίβο Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου μετά από αλλεπάλληλες αναβολές. Η δίκη των δύο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2004. Οι δύο αθλητές αρνήθηκαν τον έλεγχο ντόπινγκ προφασιζόμενοι «τροχαίο ατύχημα» με μηχανάκι την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Δ. Σεβαστής είπε στην πρώτη ημέρα της δίκης ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) είχε το δικαίωμα να διενεργήσει αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ στους αθλητές τόσο κατά την είσοδό τους στο Ολυμπιακό Χωριό όσο και το βράδυ της νοσηλεία τους στο ΚΑΤ και πρόσθεσε ότι τους μετέφερε μήνυμα της ΔΟΕ να παραδώσουν τις αθλητικές τους ταυτότητες.

Στην Κύπρο η τελική απόφαση της δικαιοσύνης για το ξυλοδαρμό των δύο φοιτητών από αστυνομικούς της ΜΑΔΔ στην οδό Αρμενίας πριν πέντε χρόνια αναμένεται στο τέλος Ιανουαρίου 2011. Το 2009 το Δικαστήριο αθώωσε τους αστυνομικούς και μετά από έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Π. Κληρίδη το Δικαστήριο επανέλαβε τη δικαστική διαδικασία οποία ολοκληρώνεται εφέτος με τους αστυνομικούς να παραδέχονται ενοχή και να ζητούν επιείκια.

Με το άρθρο μου θέλω να θέσω ένα ευρύτερο ζήτημα που συνδέεται με το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να απονέμεται δικαιοσύνη. Όλη η Ελλάδα γέλασε με τα καμώματα των δύο αθλητών με το «τροχαίο», ενώ η ΔΟΕ τους τιμώρησε με πολυετή αποκλεισμό από τους στίβους. Η δίκη, ωστόσο, με βάση το δικονομικό σύστημα της Ελλάδας, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί! Στην Κύπρο ο ξυλοδαρμός των δύο φοιτητών έγινε πριν πέντε χρόνια και η δίκη ολοκληρώνεται το 2011!. Αυτό δείχνει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδυνατίζει ολόκληρο το σύστημα και ο βαθμός εμπιστοσύνης από τους πολίτες δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Εάν η δικαστική διαδικασία επιτρέπει αυτού του είδους τις χρονικές καθυστερήσεις, εάν οι φορείς της δίκης μπορούν να αξιοποιούν το χρόνο κατ’ αυτό τον τρόπο, τότε κάποιοι που είναι εντεταλμένοι να υπηρετούν υψηλού επιπέδου θεσμούς, οφείλουν να σκεφθούν ποια μπορεί να είναι η καλύτερη απάντηση στην πολύχρονη καθυστέρηση. Ορισμένα μέτρα μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση και αφού προηγηθεί διάλογος ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαβάσουμε το πρόβλημα, να δούμε τις εμπειρίες άλλων, πιο προηγμένων, κρατών για να βρεθούν οι πιο καλές λύσεις για το καλό όλης της κοινωνίας. Η έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης είναι μέγα ζήτημα εφαρμογής του κράτους δικαίου και ως εκ τούτου μέγα ζήτημα πιο αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών της.