Δήλωση στην εφημερίδα “Αλήθεια”για την εκλογή Β. Ράπανου ως μέλους της ακαδημίας Αθηνών.

Ο Β. Ράπανος αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα της πνευματικής ζωής στην Ελλάδα. Δικαίως, η ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τον εξέλεξε στις 26 Μαίου ως τακτικό μέλος της στον κλάδο των Οικονομικών Επιστημών – Δημοσιονομική Θεωρία και Πολιτικής.

Γνώρισα τον Β. Ράπανο κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας στον ΟΠΕΚ Ελλάδας, (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας) όταν ήμουν πρόεδρος στον ΟΠΕΚ στην Κύπρο. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που τον γνώρισα και το ότι μέχρι σήμερα διατηρούμε μια πολύ καλή φιλία. Τον θεωρώ έναν εξαίρετο διανοούμενο, έναν στιβαρό οικονομολόγο και έναν εξαίρετο άνθρωπο. Γνωρίζοντάς τον, δεν μου κάνει καμμία εντύπωση το ότι τα σχόλια που ακούω για τον ίδιο, είναι σταθερά πολύ κολακευτικά, ακόμα και από άτομα που δεν συμμερίζονται τις ιδεολογικές του απόψεις. Πολλά οφείλει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κω, τις μνήμες που τον συνοδεύουν από τη ζωή του σε ένα νησί με ισχυρές παραδόσεις.

Ο Β. Ράπανος, αγωνίστηκε για χρόνια για μια διαφορετική Ελλάδα. Από την ανατροπή της δικτατορίας, μέχρι την εμπέδωση των κανόνων της πολυφωνίας. Από την Ελλάδα της επικυριαρχίας του πελατειακού κράτους και της κλειστής κοινωνίας, στην Ελλάδα που να εκσυγχρονίζει τα βήματά της μέσα από τη συμμετοχή στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Σε αυτό τον κορυφαίο αγώνα συνάντησε τον Κ. Σημίτη και η κοινή αγωνία τούς έφερε σε κοινές προσπάθειες στο χώρο της οικονομίας και της ανάπτυξης όταν ο Κ. Σημίτης κυβέρνησε την Ελλάδα για οκτώ χρόνια.

Οικονομολόγος με πλατειά μόρφωση, με συστηματική κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος, συνέβαλε με τις δικές του γνώσεις στον εκσυγχρονισμό όψεων της πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Ως πρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ συνέβαλε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη πολιτική της μετοχοποίησης του οργανισμού με το δημόσιο να διατηρεί τον πλειοψηφικό πακέτο. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνέβαλε ουσιαστικά στην προσπάθεια για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ κάτω από τον συντονισμό του Κ. Σημίτη.

Ο Β. Ράπανος είναι πολύ καλός γνώστης της κυπριακής πραγματικότητας. Σε διάφορες ομιλίες του στη Λευκωσία, με οργανωτή τον ΟΠΕΚ, ενημέρωσε, ανέλυσε και, για όσους πρόσεχαν, προειδοποίησε για την επερχόμενη και στην Κύπρο οικονομική θύελλα. Στις 10 Φεβρουαρίου 2011, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γ. Κρανιδιώτης είπε δημοσίως και το εξής: «μάθετε (στην Κύπρο) από το πάθημα της Ελλάδας, είναι δωρεάν»! (ολόκληρη η ομιλία του βρίσκεται στο βιβλίο «Το ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπροστά στην οικονομική κρίση», έκδοση ΟΠΕΚ και Τράπεζας Κύπρου, 2011). Στην ίδια εκδήλωση είπε μερικούς στίχους από την «9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη σε καλά κυπριακά.

Σε μια άλλη δημόσια παρέμβασή του τοποθετείται πάνω στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών στην Κύπρο. Με ομιλία κάτω από τον τίτλο «Οι Ημικρατικοί Οργανισμοί μπροστά στην πρόκληση του Εκσυγχρονισμού», ο Β. Ράπανος λέει και τα εξής στις 5 Μαρτίου 2009 στη Λευκωσία: «η μετοχοποίηση και λειτουργία των κρατικών εταιρειών με βάση τις αρχές τις σύγχρονης διοίκησης και εταιρικής διακυβέρνησης, συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τις ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν. Η πολιτική εξουσία πρέπει να συμπεριφέρεται ως μέτοχος που ενδιαφέρεται για τους στόχους της εταιρείας την εξυπηρέτηση των πελατών και το γενικό συμφερον, χωρίς να παρεμβαίνει στην καθημερινή τους λειτουργία, για κομματικούς ή άλλους πολιτικούς λόγους. Όπως έδειξε και η πρόσφατη οικονομική κρίση, οι αγορές συχνά αποτυγχάνουν και η παρουσία του κράτους με ρυθμίσεις και ενεργές πολιτικές είναι αναγκαία τόσο για την ομαλή λειτουργία των αγορών όσο και για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας» (ολόκληρη η ομιλία βρίσκεται στο βιβλίο «Η Κύπρος, η Ευρώπη και το Μέλλλον», έκδοση ΟΠΕΚ, 2009.

Λάρκος Λάρκου, Πρόεδρος ΔΣ του ΚΥΠΕ-Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων