Δράσε, αντίδρασε, επηρέασε

ΔΡΑΣΕ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΕ, ΕΠΗΡΕΑΣΕ!

Λάρκος Λάρκου

Το ποσό της καμπάνιας είναι στα 16 εκ. ευρώ. Το σλόγκαν είναι « Act, React, Impact» («Δράσε, αντίδρασε, επηρέασε»). Έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να πείσει τους πολίτες να συμμετάσχουν το Μάιο του 2014 στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η καμπάνια του ΕΚ, θα επικεντρωθεί σε πέντε διαφορετικά θέματα: θέσεις εργασίας, η θέση ΕΕ στον κόσμο, η θέση ΕΕ στον κόσμο ως προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το χρήμα και η ποιότητα ζωής

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ στις 6 Νοεμβρίου «αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά», όπως είπε σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων στα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Γ. Δαρμής, Επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών και Παρακολούθησης ΜΜΕ του ΕΚ, καθώς το ΕΚ μετά από την εφαρμογή της συνθήκης της Λισσαβόνας απέκτησε πολύ μεγάλες αρμοδιότητες, ενώ βάσει αυτής, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία όσον αφορά πρόσωπο του Προέδρου της Επιτροπής».

Σύμφωνα με τον Γ. Δαρμή «δύο στοιχεία θα αποτελέσουν στοιχείο αντιπαράθεσης στις χώρες-μέλη, δίνοντας το πολιτικό στίγμα των επερχόμενων εκλογών. Στις μεν χώρες της κρίσης, όπως η Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, η αντιπαράθεση θα εστιαστεί στην οικονομία, ενώ στις χώρες μέλη που δεν υφίστανται κρίση η αντιπαράθεση θα εστιαστεί στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιο έντονο αναμένεται, να προβάλει το στοιχείο του ευρωσκεπτικισμού και στις Βρυξέλλες υπάρχει ανησυχία για ενισχυμένη παρουσία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο των ευρωσκεπτικιστών».

Στο πλαίσιο που περιέγραψε ο Γ. Δαρμής ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς πήρε την ίδια ημέρα το χρίσμα του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Οκτώβρης, 2014). Ο ίδιος δήλωσε αμέσως μετά την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του ότι νιώθει «ξεχωριστή τιμή» ενώ υποσχέθηκε ότι μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαϊου, θα ταξιδέψει σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και ανησυχίες των πολιτών. Ο Μ. Σουλτς δήλωσε ότι «διαφωνεί με τις απόψεις που εκφράζουν ορισμένοι στην Ευρώπη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική ως θεματοφύλακας της Συνθήκης. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως η Επιτροπή είναι σήμερα πολιτικοποιημένη, αλλά τώρα ήρθε ο καιρός να συνδεθούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με τους Ευρωπαίους πολίτες». Επικαλέστηκε δε την περίπτωση του Μ. Μπαρόζο «τον οποίο ψήφισαν μόλις 488 ευρωβουλευτές το 2010», λέγοντας ότι «το 2014 θα πρέπει μέσω των ευρωεκλογών να εκφράσουν τη γνώμη τους για το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής 390 εκατομμύρια ψηφοφόροι στα 28 κράτη μέλη». Ο Μ. Σούλτς διετέλεσε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής από το 2004 έως το 2012. Εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωβουλής με τη θητεία να λήγει το Μάιο του 2014.

Θεωρώ ότι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο παραμένουν δύσκολες, η εικόνα και οι πολιτικές της ΕΕ βρίσκονται σε αμφισβήτηση, πολλοί πολίτες θέτουν ερωτήματα και ζητούν επιτακτικά απαντήσεις. Η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας δίνει νέες αρμοδιότητες στο ΕΚ, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το σημαντικό πολιτικό βάρος κάνει αυτές τις ευρωεκλογές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ακουστεί πιο δυνατά και με δημιουργικό τρόπο η γνώμη των πολιτών. Αυτό είναι το κλειδί των ευρωεκλογών του 2014.