Δύο πλοία, μία άσκηση…

Η συζήτηση σχετικά με την αγορά δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης έχει προκαλέσει σχόλια, αντιδράσεις, ή και αρνήσεις, όλα σε σύνδεση με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η νήσος. Στη δική μου κρίση υπάρχει ζήτημα και αυτό συνδέεται με τις ανάγκες να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία πλωτά μέσα για άσκηση έρευνας και διάσωσης στις παράκτιες ζώνες της. Εδώ και δεκαετίες η Κύπρος δεν έχει στοιχειώδη θαλάσσια παρουσία στα χωρικά της ύδατα, συχνά είναι ένας κανονικός θεατής σε όσα συμβαίνουν στα πέριξ της. Αργήσαμε, αυτό έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πολλά πριν, και συνδέεται με την ευθεία ανάγκη που προκύπτει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, στη συνεισφορα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στα πλαίσια των αποστολών που επιχειρεί η Εξωτερική και Αμυντική διάσταση της Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα από την αυτονόητη διαπίστωση, πληροφορίες κάνουν λόγο για τουρκικές ενέργειες που σκοπό έχουν να «αναπληρώσουν» το κενό αυτό με στάθμευση στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου πλωτών μέσων για έρευνα και διάσωση σε παράκτια μέρη της Κύπρου. Συνεπώς τα πλοία ανοικτής θαλάσσης και μια ενδεχόμενη ενίσχυση των παράκτιων ραντάρ συμβάλλουν με έργα σε μια κοινή, ευρωπαϊκή προσπάθεια και αξιοποιούν τη γεωγραφική θέση της νήσου.

Είναι άξιον ειδικού σχολιασμού το γεγονός ότι γίνεται η παραγγελία στην εποχή της τρόικας, των σκληρών οικονομικών όρων, της περισυλλογής. Αυτό είναι μείζον ζήτημα, συνεπώς είναι ανάγκη, πρώτο, να γίνει η εξόφλησή τους σε βάθος χρόνου, και, δεύτερο, είναι ανάγκη να βρεθούν πόροι από τις πολιτικές αναδιάρθρωσης της Εθνικής Φρουράς, ώστε στην πρώτη αξιολόγηση να μπουν τα κονδύλια που συνδέονται με τη συνεισφορά της νήσου στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συνεπώς η μείωση δαπανών στην ΕΦ να αφορά άλλους τομείς της όπως λ.χ. μείωση θητείας, αναδιάρθρωση στρατοπέδων, περισσότερη αξιοποίηση νέας τεχνολογίας, τερματισμός της κακής συνήθειας για μεταφορά με στρατιωτικά οχήματα αξιωματικών από τα σπίτια τους στα στρατόπεδα. Σε μια εποχή λιτότητας αυτό που προέχει είναι η σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων καθώς από λιγότερα χρήματα καλείσαι να επιλέξεις τι είναι το μείζον για να το συνεχίσεις και τι είναι ανάγκη να περικόψεις ή να αφήσεις πίσω.

Η δημόσια συζήτηση αφορά επίσης το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό το θέμα διασυνδέεται, κυρίως, με την επιλογή εταιρειών για έρευνες που διαθέτουν εκ της φύσεώς τους ειδικό βάρος (π.χ. Noble Energy), με συνεργασίες με χώρες που έχουν ειδικά συμφέροντα στην περιοχή, με πολιτική στήριξη από την ΕΕ. Η προστασία των συμφερόντων της Κύπρου είναι ζήτημα συμμαχιών και αξιοποίησης της σύμπτωσης συμφερόντων με γειτονικές χώρες.

Θεωρώ ότι είναι σωστή κίνηση η αγορά των δύο πλοίων από το Ισραήλ. Είναι πολύ γνωστή η συνεργασία των δύο χωρών γύρω από τα ζητήματα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο γειτονικές τους ζώνες, είναι επίσης γνωστή η θέληση των δύο χωρών να αναπτύξουν τις σχέσεις τους και σε άλλους τομείς (γεωργία, ιατρική, έρευνα, τουρισμός). Η ουσιαστικά πρώτη αμυντική συνεργασία στον θαλάσσιο χώρο βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική διάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και σηματοδοτεί την ευρύτερη γεωπολιτική της σημασία. Η συγκεκριμένη αγορά θα διευκολύνει την περαιτέρω συνεργασία καθώς σε ορισμένους τομείς θα βασίζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα.