“Δύσκολες αποφάσεις’ για Νετανιάχου

Από το αθηναϊκό «Βήμα» στις 4 Μαρτίου 2014: «Να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη με τους Παλαιστινίους, κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η διορία για την ολοκλήρωση των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους πλησιάζει. «Πρέπει να λάβετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις» είπε ο Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο Μ. Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε αντίθεση με την χώρα του, οι Παλαιστίνιοι δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για αυτό το θέμα. «Προς το παρόν, το Ισραήλ έχει διαλύσει» οικισμούς και έχει απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους «τρομοκράτες» σχολίασε ο Νετανιάχου. «Το Ισραήλ έκανε ότι έπρεπε, όμως λυπάμαι που το λέω, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κάνει το ίδιο» συνέχισε ο ίδιος.

Απο ρεπορτάζ στο on line Reuters, 4 Μαρτίου 2014, αμέσως μετά τη συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο:

Το σχόλιο από τον Netanyahu: “The Israeli people expect me to stand strong against criticism and pressure…And I, as the prime minister of Israel, will do whatever I must do to defend the Jewish state.”

Η ουσία της θέσης του ισραηλινού πρωθυπουργού: «Netanyahu told Obama that Jewish history taught Israelis that “the best way to guarantee peace is to be strong».

Οι εφημερίδες αποτυπώνουν με έναν ευκρινή τρόπο το νέο τοπίο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και κατ’ επέκταση τις σχέσεις Παλαιστινίων-Ισραήλ. Δυστυχώς, ο Νετανιάχου παραμένει προσκολλημένος σε αναλύσεις που δεν βοηθούν στην πρόοδο των συνομιλιών. Δυστυχώς, αυτά τα ελάχιστα που ζητούν οι παλαιστίνιοι, φαίνονται στον Νετανιάχου, πολλά και ως εκ τούτου παραμένει πιστός στην πεποίθησή του ότι τα τετελεσμένα θα «λύσουν» το πρόβλημα μέσω της στρατιωτικής ισχύος της χώρας του εις βάθος χρόνου. Είναι γνωστό ότι ο Ομπάμα δεν συμφωνεί με τον Νετανιάχου αλλά είναι επίσης γνωστό ότι τα όρια μέσα στα οποία κινείται ο αμερικανός πρόεδρος δεν είναι απεριόριστα, καθώς το εβραϊκό λόμπυ παραμένει κλειδί για σοβαρές αποφάσεις της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον. Η φράση Νετανιάχου ότι «το Ισραήλ έκανε ότι έπρεπε, όμως λυπάμαι που το λέω, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κάνει το ίδιο» μάλλον ακούγεται ως παρερμηνεία των πραγμάτων, αν σκεφθεί κανείς τις συνεχείς επεκτάσεις των εβραϊκών οικισμών στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ και τη συνεχή αγνόηση της διεθνούς κοινότητας επί του θέματος.

Ασφαλώς η θέση για ασφάλεια και σταθερότητα του ισραηλινού κράτους είναι απολύτως σωστή, αλλά αυτό επιτυγχάνεται μέσα από «δύσκολες αποφάσεις» μέσα από τη λύση των «δύο κρατών» σε συνθήκες ασφάλειας και για το κράτος του Ισραήλ και για εκείνο των Παλαιστινίων. Η παράταση της εκκρεμότητας δημιουργεί κινδύνους και είναι πάνω σε αυτήν την επικίνδυνη ρευστότητα που επενδύουν διάφορες ομάδες εξτρεμιστών για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Συνεπώς, η επίλυση του μεσανατολικού που θα εγγυάται τα ζωτικά συμφέροντα των δύο πλευρών, θα συμβάλει στην δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και για το κράτος του Ισραήλ και το κράτος της Παλαιστίνης. Είναι σημαντικό στη διεθνή σκηνή να είσαι δυνατός. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να είσαι και ειρηνοποιός όπως έδειξε με το προσωπικό του παράδειγμα ο Γ. Ράμπιν.