Ειδήσεις με μέλλον

Οι  σκληρές ειδήσεις κυριαρχούν καθώς η Κύπρος παραμένει σε τροχιά μεγάλων αρνητικών ανακατατάξεων. Η κοινή γνώμη διερωτάται και αγανακτεί για το πώς η Κύπρος κατάφερε να γίνει για μερικές ημέρες το πρώτο αρνητικό θέμα παγκοσμίως.  Στις 3 Απριλίου είδα μερικές ειδήσεις που συνδέονται με ότι πλέον αναζητά η Κύπρος: εφικτές δράσεις για να αναστρέψει το κλίμα της παρακμής και που έχουν να πουν κάτι για την επόμενη ημέρα. Από την ειδησεογραφία στις 3 Απριλίου μεταφέρω τα πιο κάτω ενδιαφέροντα:

  1. Μια είδηση από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «απαγόρευση μαχαίρι» στα ταξίδια σε business class, βάζει μεταξύ άλλων το κυπριακό μνημόνιο, για όλους τους αξιωματούχους της κυβέρνησης, εξαιρώντας μόνο τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της βουλής Γ. Ομήρου. Πρόκειται για μία μόνο από τις πτυχές της συμφωνίας με την τρόικα που αποκαλύπτονται από το πρακτορείο Reuters Η απαγόρευση για ταξίδια σε business class (η πιο ακριβή κατηγορία εισιτηρίων) για όλους τους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν θα ισχύει στις υπερατλαντικές πτήσεις, σύμφωνα με το μνημόνιο που «κλείδωσε» χθες και προβλέπει βοήθεια 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χάνουν επίσης το δικαίωμα να αγοράζουν αφορολόγητα αυτοκίνητα, ενώ θα υπάρξει πάγωμα στους μισθούς όλων των κρατικών λειτουργών και των βουλευτών μέχρι το 2016».

 Τέσσερεις ειδήσεις από το ΚΥΠΕ

Α. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ειδικής Ομάδας Δράσης (Tasc Force) που θα συσταθεί, αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για την στήριξη του κυπριακού λαού και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στον πληθυσμό. Την επισήμανση αυτή ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί με αφορμή τη συμφωνία για το μνημόνιο μεταξύ των κυπριακών αρχών και της τρόικας».

Β. «Σχεδιασμούς για αναπτυξιακά έργα στο χώρο της κρατικής έκθεσης που αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, παρουσίασε η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού της ΑΚΕΚ για το 2013. Ο Πρόεδρος της Αρχής, Λ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται ανάπτυξη στον υφιστάμενο χώρο (96.000 τ.μ) με την ανέγερση νέου εκθεσιακού χώρου και ενός συνεδριακού κέντρου με τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή (ΒΟΤ). Στους σχεδιασμούς υπάρχει πρόνοια για την ανέγερση καζίνο, εστιατορίου, μικρού ξενοδοχείου, θεματικού πάρκου, παιδότοπων. Είπε ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια για το εκθεσιακό χώρο και το συνεδριακό κέντρο, ενώ τα υπόλοιπα έργα εκτιμάται ότι θα έχουν συνολικό κόστος 100 εκατ».

Γ. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) εισηγείται «την διοχέτευση κεφαλαίων που θα προέλθουν από τη Δανειακή Σύμβαση προς την κατεύθυνση της Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα προς την κατάρτιση και υλοποίηση Κρατικών Αναπτυξιακών Προϋπολογισμών που θα αφορούν κατασκευαστικά έργα και επενδύσεις. Εισηγείται ακόμη την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων που χρηματοδοτούνται από κονδύλια προερχόμενα από τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης, καθώς επίσης και συντονισμένες ενέργειες για εξασφάλιση νέων τέτοιων κονδυλίων κυρίως για έργα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη».

Δ. «Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στους ιδιοκτήτες των χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Λευκωσίας, και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη λεωφόρο Μακαρίου, η στάθμευση σε χώρους στάθμευσης θα γίνεται δωρεάν όλες τις Παρασκευές, από το πρωί μέχρι το βράδυ, τον μήνα Απρίλιο 2013, ως πιλοτικό μέτρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, το μέτρο αυτό προωθείται για τη στήριξη των καταστημάτων της περιοχής, της προσέλκυσης των πολιτών στο κέντρο της Λευκωσίας με έμφαση στην αναστροφή της πορείας του μαρασμού του Αστικού Εμπορικού Κέντρου της πρωτεύουσας».

Ε. Μια είδηση από τον «Φιλελεύθερο»: ο νομπελίστας Χ. Πισσαράδης τονίζει σε συνέντευξή στις 31 Μαρτίου ότι «για να τονωθεί η οικονομία, δήλωσε ότι είναι υψίστης σημασίας η μείωση της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος, διότι θα βοηθηθεί η τουριστική βιομηχανία και η μεταποίηση. Όπως πρόσθεσε, το ποσοστό που πληρώνουν για ενέργεια οι μεγάλοι ανταγωνιστές της χώρας μας στον τουρισμό, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ισπανία, είναι πολύ χαμηλότερο, με αποτέλεσμα το δικό τους προϊόν να έχει χαμηλότερο κόστος. Είναι αδιανόητο σε μια χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο οι επιχειρήσεις να έχουν τόσο υψηλό κόστος για ενέργεια, παρά απ’ οπουδήποτε αλλού. Πώς μπορεί να γίνεται αυτό; Λένε πως είμαστε μακριά. Μα πόσο μακριά είμαστε; Γιατί η Κρήτη έχει τόσο πολύ χαμηλότερο κόστος ενέργειας, παρά εμείς;»

Επέλεξα αυτές τις ειδήσεις γιατί συνδέονται με ότι πιο σημαντικό αφορά το μέλλον της Κύπρου. Εφικτές δράσεις, πρωτότυπες ιδέες, προτάσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Το παλιό μοντέλο δεν υφίσταται πλέον, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως, συνεπώς το μείζον είναι βρούμε τι μας πάει, τι μπορούμε να κάνουμε σε ένα διαφορετικό τρόπο και έτσι να κινηθεί η παραγωγική διαδικασία.

Σχετικά με την είδηση 1, από το Reuters, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά: η τρόικα επέβαλε τόσο απλά και στοιχειώδη πράγματα. Δηλαδή εκείνα που έπρεπε να αλλάξουμε εμείς πριν χρόνια, ή ακόμα καλύτερα που δεν έπρεπε να εφαρμόσουμε ποτέ. Το πολιτικό σύστημα αρνιόταν για χρόνια να αναθεωρήσει στοιχειώδη και, τώρα, κάτω από το βάρος της προσπάθειας για αποφυγή μιας χρεοκοπίας αλλάζουν πράγματα. Επιμηθείς για μια ακόμα φορά!