Εκ πρώτης όψεως, ένας ψεκασμός!

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Π. Χάμπας έκανε την σχετική επερώτηση. Ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα ανησυχεί ιδιαίτερα για τα όσα ακούγονται από πιθανούς αεροψεκασμούς που επηρεάζουν τις κλιματικές αλλαγές στον τόπο». Ομιλώντας εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων, ανέφερε ότι. «ανησυχούμε έντονα, επειδή παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι σημερινές θερμοκρασίες».

Ο Υπουργός Γεωργίας Ν. Κουγιάλης σε απαντητική επιστολή του προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, αναφέρει ότι «εκ πρώτης όψεως και χωρίς να επιβεβαιώνεται, διαφαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής, αφού ενδεχόμενα θα αλλοιωνόταν η σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας ή οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται θα μπορούσαν δυνητικά να αλλοίωναν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία για π.χ. βροχή». Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» στις 18 Φεβρουαρίου, «το Υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τη διοίκηση των αγγλικών βάσεων και να διερευνήσει το όλο ζήτημα. Το θέμα απασχόλησε την χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τον πρόεδρο της επιτροπής Αδάμο Αδάμου να διαβάζει στους παρευρισκόμενους την εν λόγω επιστολή που στάληκε από τον Υπουργό Γεωργίας».

Δεν γνωρίζω την τελική κατάληξη αυτής της διερεύνησης, αλλά μου φαίνεται απίστευτο να διαβάζω δήλωση Υπουργού Γεωργίας που να λέει ότι «εκ πρώτης όψεως και χωρίς να επιβεβαιώνεται, διαφαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής, αφού ενδεχόμενα θα αλλοιωνόταν η σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας ή οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται θα μπορούσαν δυνητικά να αλλοίωναν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία για π.χ. βροχή». Είναι αδιανόητο, φορέας του δημοσίου με σημαντικές πολιτικές ευθύνες, να ενεργει με τόση επιπολαιότητα, όταν έχει την ευθύνη πρώτα να ερευνά και μετά να μιλά, και όχι με φράσεις του τύπου «εκ πρώτης «όψεως», «διαφαίνεται», «θα μπορούσαν να αλλοιώσουν», ή «θα μπορούσαν δυνητικά».

Θεωρώ ότι αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν μια καθαρή οπισθοδρόμηση, μια βουτιά στον αναχρονισμό και στις δοξασίες περί ψεκασμένων που διακινεί με μεγάλη επιτυχία μια μερίδα της ανορθολογικής παράταξης. Δεν πάμε καλά γιατί μας ψεκάζουν, δεν κερδίζουμε μια μάχη γιατί μας υπονομεύυν άσπονδοι φίλοι, δεν βρέχει γιατί θέλουν το κακό μας οι συνήθεις ύποπτοι. Ωστόσο, είναι πέρα από κάθε όριο ελαφρότητας το Υπουργείο Γεωργίας να ερωτά δημοσίως το Υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τη διοίκηση των αγγλικών βάσεων και να διερευνήσει το όλο ζήτημα!

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πρακτικές στερούνται σοβαρότητας και αποτελούν ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο πίσω έχουμε μείνει, αναζητώντας φαντασιακές απαντήσεις σε ευρέως διαδεδομένες ασυναρτησίες. Ζητείται σοβαρότητα. Δηλαδή ορθολογισμός. Όταν προκύπτει ένα πραγματικό θέμα, χρειάζονται καθαρές απαντήσεις που να βασίζονται στη τεκμηρίωση και τα επιστημονικά στοιχεία. Και αφού προηγηθούν αυτά, ύστερα οι αρμόδιοι μπορούν να λαμβάνουν θέση, δημόσια ή εσωτερικά. Καθώς πρόκειται για δημόσιο θέμα που συζητήθηκε στη Βουλή, μια υποψιασμένη μερίδα της κοινής γνώμης καταλαμβαίνει τι τρέχει, γι’ αυτό υποστηρίζω, ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτά τα θέματα να περνούν ασχολίαστα! Η μάχη ανάμεσα στις δύο όψεις της πολιτικής διαπάλης είναι, ακόμα μια φορά, μπροστά μας!