Έκτακτη Σύνοδος – Νέες Οδηγίες

Η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 25 στις 27 Οκτωβρίου στο Χάμπτοτ Κορτ με κεντρικό θέμα συζήτησης την οικονομική πολιτική στην Ε.Ε., γίνεται σε μια εποχή έντονου προβληματισμού για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συνεπώς είναι χρήσιμο για τους 25 να συζητήσουν τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομική ζωή των 25. Η στρατηγική για την απασχόληση όπως διαπιστώθηκε στη Χάρτα της Λισσαβόνας δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Πως προχωρά σήμερα η Ε.Ε; Ποιο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο πρέπει να υιοθετήσει; Είναι – από την άλλη – εφικτό ένα ενιαίο μοντέλο;

Τα δεδομένα σήμερα πιστοποιούν ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι πίσω από τις αγωνίες των ευρωπαίων εργαζομένων – 20 εκ. άνεργοι, ανάπτυξη πολύ πιο πίσω από την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, λιγότερες επενδύσεις στο χώρο της νέας τεχνολογίας. Είναι ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς ο άγγλος επίτροπος Π. Μάντελσον πρότεινε την περικοπή τους κατά 70%. Η Γαλλία αντέδρασε στις εισηγήσεις Μάντελσον, ενώ ο απερχόμενο γερμανός καγκελάριος Γ. Σρέντερ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προστατευτεί το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» μέσα από την συνεργασία του γαλλογερμανικού άξονα. Ταυτόχρονα δηλώνει την ανοικτή αντίθεσή του στις επιλογές Μπλερ με τη θέση «οι άνθρωποι στην Ευρώπη θέλουν ένα κράτος που δεν θα τους μπαίνει στη μύτη αλλά που θα στέκεται στο πλευρό τους. Η αγορά δεν μπορεί να επιβάλλεται εις βάρος της κοινωνικής ειρήνης». Ο Γ. Σρέντερ είναι πολύ πιο κοντά στις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και με τις παρεμβάσεις του διευρύνει τους ορίζοντες της προοδευτικής σκέψης στην Ευρώπη σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του Τ.Μπλερ. Είναι σαφές από τις γνωστές θέσεις  που έρχονται από τη Μ. Βρετανία ότι το Λονδίνο κάνει ότι περνά από το χέρι του για να υπάρχει μια χαλαρή ΕΕ, δηλαδή μια Ευρώπη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με ελάχιστο πολιτικό δεσμό. Συνεπώς το Λονδίνο ευνοεί κάθε κίνηση που θα διευρύνει την ΕΕ αλλά που δεν την εμβαθύνει.

Οι έντονες αυτές διαφωνίες σημαίνουν ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής στο Χάμποτ Κορτ είναι αναγκαία – αλλά θα γίνει χωρίς θεαματικά αποτελέσματα. Οι βασικοί παίκτες διατηρούν τις θέσεις τους και θα είναι μάλλον ευχάριστη έκπληξη εάν το τραπέζι των 25 βοηθήσει στις ανάγκες ορισμένων συγκλίσεων.

            Είναι σημαντικό – στα πλαίσια αυτού του διαλόγου για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο – να αλλάξει η οδηγία Μπόλκεσταϊν. Η οδηγία αυτή ουσιαστικά αποσυνθέτει ένα σημαντικό μέρος από τις ήδη διαμορφωμένες κοινωνικές κατακτήσεις των ευρωπαίων εργαζομένων και στην ουσία στρέφει τους εργαζόμενους σε πιο έντονες αποδοκιμασίες του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος. Η οδηγία αυτή είναι μέρος του όλου προβλήματος – δεν είναι το πρόβλημα. Συνεπώς οι συζητήσεις πρέπει να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο αναζήτησης νέων λύσεων. Δύο αδιέξοδα (ευρωπαϊκό σύνταγμα – κοινωνικό μοντέλο) σε συσκευασία ενός είναι πολλά για τη σημερινή Ευρώπη. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Οι εσωτερικές συμμαχίες και η εξωτερική απειλή πιέζουν για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που είναι μπροστά στους ευρωπαίους εργαζομένους.