“Ελιά” με θεμέλια

Στις 14 Οκτωβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της «Πρωτοβουλίας των 50» για την ανασυγκρότηση της σοσιαδημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία με την κωδική ονομασία για την ελληνική «Ελιά», μια υπενθύμιση ενός ανάλογου εγχειρήματος στην Ιταλία με την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» το κείμενο έχει τίτλο «Πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση για μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη» και απευθύνεται «στους πολίτες, στα κόμματα, στις συλλογικότητες, στα πολιτικά πρόσωπα, στις συνδικαλιστικές, τις αυτοδιοικητικές και τις πνευματικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού», και τους προσκαλεί « να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς ηγεμονισμούς»

Στο κείμενο, σύμφωνα με την «Μεταρρύθμιση», γίνεται αναφορά στην κρίση και την μακροχρόνια ύφεση, που ταλανίζει τη χώρα, και τονίζεται ότι «η συγκρότηση της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση. Όρος για την εκπλήρωσή του είναι η σύγκλιση και η συνεργασία όλων εκείνων των συλλογικών μορφών και των πολιτών που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική-εθνολαϊκιστική αριστερά».

Τέλος, προτείνεται ιδρυτική Συνέλευση το επόμενο διάστημα «για τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων, με συμφωνημένες διαδικασίες και να εξελιχθεί στο κέντρο των κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και έκκληση προς «τις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και προσωπικότητες, να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου…. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας όμως ότι αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον. Η κοινή αναφορά στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η ανταπόκριση στο ενωτικό τους κάλεσμα, διευκολύνει τη διαδικασία Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των «5 Δημάρχων» και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου, που δείχνουν ένα δρόμο συνεργασίας στη βάση αξιών που συμμεριζόμαστε».

Στη Διακήρυξη των «50» καταγράφονται μερικές πολύ σημαντικές προσεγγίσεις σχετικές με το κράτος και τις οποίες μεταφέρω αυτούσιες:

«Η αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου απαιτεί τη μέγιστη διανοητική και συναισθηματική προσπάθεια σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική και διοικητική γνώση. Πρωτίστως όμως χρειάζεται να γίνει έργο και κτήμα ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, στις οποίες θα έχουν κεντρικό ρόλο η μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα ώστε να ενισχυθεί ξανά η διαπραγματευτική της δύναμη. Τα δικαιώματα των σημερινών παιδιών αφού αυτά προπάντων θα βιώσουν τις ωδίνες της ανασυγκρότησης. Η εξωστρεφής και καινοτόμος επιχειρηματικότητα. Η νέα προηγμένη αγροτική παραγωγή. Ο δημόσιος υπάλληλος που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της εργασίας του μέσα από τη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους. Η μεσαία τάξη που θα θελήσει να ανασυνταχθεί σεβόμενη τις υποχρεώσεις προς την κοινωνία, δηλαδή πληρώνοντας τους φόρους που της αναλογούν. Η ανασύσταση του κράτους πρόνοιας ως συμμαχία των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που γέννησαν η ανεργία, η περιθωριοποίηση και η ανασφάλεια. Η καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. συγκρότηση της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση. Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ένα ασταθές ακόμα κομματικό σκηνικό, με ανησυχητικά χαρακτηριστικά…»

Στο ιδεολογικό επίπεδο σημειώνονται και τα πιο κάτω:

«Η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης ώστε ο πολιτικός αντίπαλος να μην γίνει πάλι εσωτερικός εχθρός. Θα επαναφέρει την πολιτική και κοινωνική δυναμική στον αστερισμό της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Θα συνδέσει την εθνική ανασυγκρότηση με ένα προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα ενισχύσει τις φιλελεύθερες εκσυγχρονιστικές φωνές στη ΝΔ και τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία αρχίζει να αισθάνεται το κενό. Γι’ αυτό υπάρχει μια ρητή αλλά και μια σιωπηλή ζήτηση των πολιτών για κάτι καινούργιο στον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο. Γι’ αυτό δημιουργείται η κοινή συνείδηση ότι κάτι μπορεί να γίνει τώρα, σύντομα».

Το κείμενο υπογράφουν, μεταξύ άλλων οι Αλιβιζάτος Νίκος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, Αυγερινός Παρασκευάς, Βερνίκος Γιώργος επιχειρηματίας, Βούλγαρης Γιάννης καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Γραμματικάκης Γιώργος ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης, Δερβένης Χρήστος γιατρός, Δοξιάδης Αρίστος οικονομολόγος, Δρέττα Αθηνά οδοντογιατρός, Ευθυμιόπουλος Ηλίας περιβαλλοντολόγος, Καλογήρου Γιάννης καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Καλοκαιρινός Αλέξης καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης, Μάρκαρης Πέτρος συγγραφέας, Ματσαγγάνης Μάνος καθηγητής οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών , Μεϊμάρογλου Γιάννης, εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», Μήτρου Λίλιαν καθηγήτρια πανεπιστημίου Αιγαίου, Μητσός Αχιλλέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μουζέλης Νίκος ομότιμος καθηγητής London School of Economics, Μπέζος Γιάννης ηθοποιός, Μπένος Σταύρος πρόεδρος σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, Μπίστης Νίκος δικηγόρος, Παγουλάτος Γιώργος καθηγητής οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, Πανταζόπουλος Ανδρέας επ.καθηγητής ΑΠΘ, Παπαδάκη Ελίζα οικονομική αναλύτρια, Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα, Πολίτης Αλέξης ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης, Πορτοκάλογλου Νίκος μουσικός, Ρεσβάνης Κώστας, δημοσιογράφος, Ροζάκης Χρήστος ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, Σκάλκος Δημήτρης πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος, Τριανταφύλλου Σώτη συγγραφέας, Χατζημπίρος Κίμων καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Χειμωνάς Θανάσης συγγραφέας, Χριστοδουλάκης Νίκος καθηγητής οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαιρέτησε την πρωτοβουλία λέγοντας «ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να ηγηθεί κανενός. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους πάντες, αλλά θέλει να το σέβονται και οι άλλοι, η πρόταση συνεργασίας προς τη ΔΗΜΑΡ είναι πάντα ενεργή». Ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των 50 προσωπικοτήτων ως «θετική κίνηση, που σκοπεύει να παίξει ρόλο καταλύτη στην πολιτική σκηνή».

Θεωρώ ως πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα. Το κείμενο φωτογραφίζει τις πολιτικές και οι υπογραφές βεβαιώνουν τη σοβαρότητα της προσπάθειας. Είναι πολύ σημαντικό για όλο το φάσμα της πολιτικής δράσης στην Ελλάδα αυτό το εγχείρημα των «50» να θέσει τα θεμέλια και σταδιακά να οδηγήσει σε μια νέα σελίδα την ελληνική σοσιαλδημοκρατία καθώς επιδιώκει να ολοκληρώσει το βηματισμό του σε οργανωτικό επίπεδο μπροστά στις Ευρωεκλογές του Μαίου 2014.