Ένα βήμα πρίν τον εκτροχιασμό!!!

Πού πάει το ελληνικό τρένο; Μάλλον στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα! Στις 16 Απριλίου διαβάζω στο αθηναϊκό «Βήμα»:

1. Η Επιτροπή λέει: «Εντατικοποίηση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και θεσμών ζητά η Επιτροπή εν όψει του Eurogroup, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, επαναφέροντας εμμέσως το ορόσημο της 24ης Απριλίου. Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς. Οι εργασίες πρέπει να εντατικοποιηθούν μέχρι το επόμενο Εurogroup που θα γίνει στην Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου, καθώς εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση, σημείωσε ο Μ. Σχοινάς. Αυτό σε συνδυασμό με το δημοσίευμα του Reuters που θέλει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται, ωθεί πολλούς να μιλήσουν για πολύ δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που με τους χειρισμούς της χάνει και τους λίγους συμμάχους που είχε.
Το ΔΝΤ δεν έχει δεχθεί καθυστερήσεις σε πληρωμές τα τελευταία 30 χρόνια, είπε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

2. Η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρτ λέει ότι «το ΔΝΤ δεν έχει δεχθεί καθυστερήσεις σε πληρωμές τα τελευταία 30 χρόνια. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων από την Ελλάδα δεν ενδείκνυται στην παρούσα κατάσταση. Ουδέποτε έχει λάβει δόση με καθυστέρηση από αναπτυγμένη χώρα». Η συμβουλή της Κριστίν Λαγκάρντ προς την Ελλάδα είναι να «τελειώνει με τις συνομιλίες», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «ολοι οι εμπλεκόμενοι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε ταχύτερους ρυθμούς».

3. Ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ λέει :«το κλειδί για την αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής πλευράς. Δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού να μπει η χώρα στο δράμα της πτώχευσης και του Grexit και δε θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας. Έχω την πολύ ισχυρή ελπίδα ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για τον πολύ απλό λόγο ότι θα αποφασίσει ποιο είναι το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας».

4. Από τον τύπο: Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung (SZ), επικαλούμενη αναφορές υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων λέει «στο μεν Eurogroup θεωρείται ουσιαστικά «αδύνατο» να υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, ενώ στην Κομισιόν επικρατεί ένα «μείγμα απογοήτευσης και παραίτησης». Η Bild θέλει την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σχετίζοντάς το με την έκβαση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους εταίρους και δανειστές. Η Bild επικαλείται δήλωση Έλληνα υπουργού, σύμφωνα με τον οποίο: «Δεν έχουμε κάτι να χάσουμε. Εάν η ΕΕ εξακολουθήσει να τηρεί σκληρή στάση, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σταθεροί. Έχουμε τον ελληνικό λαό στο πλευρό μας».

5. Απέναντι σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στο Reuters «αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους ώς το τέλος του μήνα» σημειώνοντας ότι υπάρχει μέν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τέσσερα σημεία, στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία, πολιτική και όχι τεχνικής προσέγγισης. Τα τέσσερα σημεία διαφωνίας είναι «στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου».

Στις 24 Απριλίου θα κριθεί επί της ουσίας η τύχη των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και το Eurogroup. Πολιτική σημαίνει σχέδιο, στρατηγική, κινητοποίηση, συμμαχίες, εφαρμογές μιας πορείας. Αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα να λάβει γρήγορες αποφάσεις έχουν κόστος και η αργή πορεία για την παρουσίαση ενός «πακέτου μεταρρυθμίσεων» που θα τύχει της έγκρισης των άλλων 18 μελών της ευρωζώνης έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Αυτές οι καθυστερήσεις διαφοροποιούν το σκηνικό και τα αρνητικά μηνύματα συνοδεύονται από μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες. Η απόδειξη από την ηλεκτρονική «Μεταρρύθμιση» στις 26 Μαρτίου: «Με αναλήψεις της τάξεως των 7,57 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο μέσα στον Φεβρουάριο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέβασαν το συνολικό ποσό που απέσυραν από τις τράπεζες στα 23,829 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Αν μάλιστα προστεθούν και οι κινήσεις του Μαρτίου, τότε ο «λογαριασμός, έχει ήδη ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ με τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων να έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 140,46 δισεκατομμύρια ευρώ».

Επί του πρακτέου: οι ειδικοί δίνουν τα στοιχεία, οι οίκοι εκτιμούν ή πιέζουν αλλά είναι οι πολιτικοί που οφείλουν να διαβάζουν προσεκτικά τα δεδομένα και να λαμβάνουν αποφάσεις. Ο χρόνος έχει τη σημασία του, γιατί, δυστυχώς, τα πράγματα δεν κυλούν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης χρεοκοπίας, αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις πέραν του Απρίλη και κάθε μέρα που καθυστερεί να σταθεροποιήσει την πορεία της, προσθέτει νέες δυσκολίες στο σημερινό αδιέξοδο. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας χρειάζεται να σταθμίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη μια ή την άλλη κίνηση, και τελικά, να έχει το θάρρος να λάβει ρεαλιστικές αποφάσεις με στόχο τη συνέχιση της συμμετοχής της ελληνικής οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της υστέρησης. Για παράδειγμα οι θέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για βελτιώσεις στα πιο χαμηλά εισοδήματα και τις συντάξεις είναι πολύ σωστές και η εφαρμογή τους είναι ένα βήμα για την υιοθέτηση μιας πιο στοχευμένης αναδιανεμητικής πολιτικής και αυτό το έχει μεγάλη ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της ΕΕ να βρεθεί σύντομα λύση μέσα από κινήσεις στηριγμένες στο αμοιβαίο συμφέρον και αυτή η δυνατότητα προσφέρεται κάθε μέρα!

Αυτή την προοπτική υπηρετεί η δημόσια παρέμβαση του Αλέκου Παπαδόπουλου (Βήμα, 16/4): «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε συμφωνία με την τρόικα του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Το παραταθέν πρόγραμμα πρέπει να κλείσει. Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από την μέγκενη του αργού θανάτου. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι αν δεν κλείσει, με πραγματικούς όρους, το τρέχον πρόγραμμα οι καταστάσεις τότε θα είναι ανεξέλεγκτες και το χειρότερο οι εταίροι και δανειστές δεν θα συντρέξουν, το τέλος Ιουνίου, σε ένα νέο και απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση μας, πακέτο στήριξης. Αν αυτό δεν επισυμβει η χώρα θα συντριβεί το καλοκαίρι. Κανένας τότε υπαίτιος δεν θα μπορεί να επικάθεται επί του θρόνου των ερειπίων του. Είναι φανερό ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα σαπίσει “εν ευρώ”. Επικαλούμαι για άλλη μια φορά το συγκλητικό δογμα. Ισχύει παντα».