Ενεργειακό σκάκι. Μόνο για παίκτες

Παράξενο πράγμα η ιστορία. Άλλοτε προβλέψιμη, άλλοτε απρόβλεπτη. Άλλοτε την κάτω βόλτα, άλλοτε την άνω. Μερικές φορές εκεί που όλα φαίνονται στάσιμα, μπορεί να αλλάξει ο ρους των πραγμάτων. Ενίοτε το απρόβλεπτο, το τυχαίο γράφει ιστορία.

Κυπριακό: Εδώ και 5 χρόνια στα αζήτητα. Το Ουκρανικό φέρνει τα πάνω κάτω. Νέα δεδομένα, νέες προτεραιότητες. Όλοι σχεδιάζουν εκ νέου τις χθεσινές πολιτικές τους. Οι ενεργειακές πολιτικές έρχονται στην επιφάνεια, πολλοί αναζητούν νέες λύσεις σε παλαιά προβλήματα. Στο τραπέζι η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ. Φυσικό αέριο, αγωγοί, συμμαχίες. Δύσκολα θέματα, άλλο οι επιθυμίες, άλλο οι δυσκολίες. Αυτή η εξέλιξη φέρνει στις ευρύτερες συζητήσεις και την δυνατότητα η Κύπρος να παίξει ένα ρόλο σε μιαν ευρύτερη σκακιέρα. Δεν εννοώ τις παιδαριώδεις ανακοινώσεις της υπουργού εμπορίου ή το δίκτυο της παραμυθολογίας ότι «ο Eastmed ξανάρχεται».

Στα σχέδια που κυοφορούνται για τους ενεργειακούς πόρους στην Α. Μεσόγειο και την μεταφορα τους στην Ευρώπη συζητούν Ερτογάν-Χέρτζοκ, Μητσοτάκης-Σίσι. Ο προηγούμενος υπουργός ενέργειας του Ισραήλ εκτίμησε πως ο αγωγός Ισραήλ- Τουρκία θα κόστιζε δύο δις- EastMed πάνω από 7δις.

Η Κύπρος με την τυφλή πολιτική του διδύμου Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη έθεσε τον εαυτό της στην εξέδρα. Δεν έκλεισε οριστικά το θέμα, η Κύπρος έχει δυνατότητες αν παίξει με τους όρους του παιχνιδιού για να έχει ρόλο.

Οι άλλοι παίκτες δείχνουν την κατεύθυνση,

 • Ισραήλ, Τουρκία από Λεβιάθαν σε Τζεϊχάν
 • Αίγυπτος, Λιβύη, Κρήτη

Η παράκαμψη της Κύπρου οφείλεται στο άλυτο κυπριακό και τις περιπλοκές των σχέσεων Κύπρου Τουρκίας εξαιτίας του (μη αναγνωριση ΚΔ από Τουρκία, μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες). Ο Τ/Κ ηγέτης Ε. Τατάρ ζήτησε στις 17/3 όπως ο αγωγός από Ισραήλ σε Τουρκία, να περνά από την Καρπασία. Και ως  κανονικός ντενκτασικός συμπλήρωσε: «έτσι θα μεγαλώσει η σημασία της τδβκ!»

Τα παράξενα της ιστορίας: το Ουκρανικό γεννά ανατροπές. Τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση; Κρατά τηλεσκόπιο και σχολιάζει. Έπαθε κόπωση καταγγέλλοντας την τουρκική αδιαλλαξία-για να κρύψει από κάτω της το μέγα σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια». Να όμως που οι δυνατότητες έρχονται αλλά ο υπεύθυνος λείπει συχνά σε ταξίδι για δουλειές.

Έτσι όλα εξελίσσονται με τον πιο σκληρό τρόπο για την Κύπρο:

 • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 8/3 «τέλος στα χρυσά διαβατήρια»
 • Ψήφισε επίσης να εισαχθούν γενικοί κανόνες για τις «χρυσές βίζες»
 • Στη Μόσχα σε σύσκεψη υπό τον Πούτιν 24/2 για αξιολόγηση των επιπτώσεων από τις κυρώσεις ήταν παρών «τουλάχιστον ένας Κύπριος πολίτης», που τώρα είναι στη λίστα της ΕΕ για «στοχευμένα μέτρα». (Πηγή, «Καθημερινη», 12/3)

Τι προτείνει αυτό το διάστημα ο Ν. Αναστασιάδης; Τίποτε. Εξελίχθηκε σε κανονικό παρία μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι:

 • Με 7 χιλιάδες «χρυσά διαβατήρια». Αρμόδιες πηγές της ΕΕ λένε στην εφ/δα «Καθημερινή» ότι «το διαβατήριο ή η βίζα δεν προστατεύει από κυρώσεις». Επίσης «ότι η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου παραμένει ανοικτή», 12/3.
 • Με «χρυσό» ρουσφέτι στον Σ. Λαβρόφ μέσα σε μία νύχτα, 10/ 2017 (πηγή: «Πολίτης» 28/8/2019)

Ο Ν. Αναστασιάδης γνωρίζοντας τι ακριβώς έκανε, αρνήθηκε να πάει στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Ουκρανικό. Θα εκφωνούσε ομιλία στο Ντουπάι! Ενημέρωσε Μισέλ και έκλεισε Μητσοτάκη να τον εκπροσωπήσει. Ύστερα αποφάσισε να πάει αλλά όλοι γνωρίζουν! Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο τέως κύπριος υπεξ Ν. Χριστοδουλίδης κατάφερε να χάσει όλες τις κυπριακές συμμαχίες/μόνος σύμμαχός του η Αυστρία- και η Ελλάδα από ανάγκη. Κατάφερε να βγάλει το κυπριακό από την ευρωπαϊκή ατζέντα, να του γυρίσουν την πλάτη σχεδόν όλοι οι υπουργοί εξωτερικών γιατί δεν ήξερε, αλλά (κυρίως) ούτε ήθελε να μάθει πως παίζεται το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Μόνη του έγνοια ήταν ο μονοπώληση των ειδήσεων και η προπώληση «χρυσόσκονης» (κυρώσεις, τριμερείς, «ασπίδα απροστασίας») για να γίνει υποψήφιος πρόεδρος!

Οι αντιφάσεις της ε/κ ηγεσίας:

 • Από την μια δεν θέλει λύση. Από την άλλη θέλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
 • Από την μια καλει σε αλληλεγγύη για την Κύπρο όπως αυτή με την Ουκρανία. Αλλά όταν η λύση ήταν εκεί (2004), η τότε ηγεσία παρεμπόδισε την ΕΕ να πει την γνώμη της (αποκλεισμός Φερχόϊγκεν από ΡΙΚ).
 • Από την μια ρωτά «πού είναι η ΕΕ» αλλά όταν ο Γιούνκερ (Γενεύη, 2017) ανακοίνωσε 3.2δις βοήθεια για την λύση, η μόνη αγωνία τους ήταν να μην το μάθουν οι ιθαγενείς.
 • Από την μια γκρινιάζει γιατί ο Λαβρόφ και ο Σολτς πήγαν στην Τουρκία για το Ουκρανικό. Από την άλλη δεν διερωτάται γιατί όλοι οι εξαίρετοι φίλοι μας (Π. Γκριν, Μ. Ρόττε, Χ. Μορατίνος, Γ. Φερχόϊγκεν, ύστερα Γιούνκερ, Φ. Μογκερίνι, Έ. Έιντε κ.ά) που εργάστηκαν για την ενωμένη Κύπρο, εξαφανίστηκαν από τον χάρτη.
 • ‘Εστειλε ο τέως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως αντιπρόσωπό του στις συνομιλίες στη Λευκωσία, τον Πήτερ Βαν Νούφελ. Έλαβε την ερώτηση:

o «Θα ξαναπηγαίνατε για την ίδια αποστολή;

o Όχι

o Αν ήταν εντολή;

o Τότε θα προτιμούσα να πάρω σύνταξη!»

Από την μια  σκεφτόμαστε «γιατί δεν μας βοηθούν», από την άλλη δεν διερωτούμαστε τι καταλαβαίνουν οι άλλοι για μας, ή αν γνωρίζει κανένας (εντός και εκτός Κύπρου) τι ακριβώς θέλει η Ε/Κ ηγεσία για να βοηθήσουν. Για να λάβεις υποστήριξη χρειάζεται καθαρή πολιτική για να επιλύσεις ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Χρειάζεται αξιοποίηση του κοινοτικού τρόπου σκέψης (όχι αυτού του κινήματος των αδεσμεύτων). Χρειάζεται αξιοπιστία και σοβαρότητα.

Λάρκος Λάρκου