Έτσι αλλάζει η ακινησία!

Στις 8 Νοεμβρίου έγινε ειδική εκδήλωση στην Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία για να υπογραμμιστεί η επιτυχής συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Εταιρική Σχέση για το Μέλλον», τις εργασίες διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελούν, σύμφωμα με την Επιτροπή, «ένα θετικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το σχετικό δελτίο της Επιτροπής δίνει σημαντικούς αριθμούς και στοιχεία: «από το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 4 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, οι οποίες στοχεύουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής, τα έργα υλοποιούνται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) «Εταιρική Σχέση για το Μέλλον», σε συνεργασία με το γνωμοδοτικό συμβούλιο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το κονδύλιο των 4 εκατ. ευρώ προορίζεται για εργασίες συντήρησης και επείγουσες εργασίες σε ορισμένους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς, για την ενίσχυση δέκα μικροσχεδίων, καθώς και για εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού σε όλη την Κύπρο σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές. Οι τόποι που επελέγησαν για να λάβουν ενισχύσεις από την ΕΕ περιλαμβάνονται σε κατάλογο σημαντικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει καταρτίσει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Η επιτροπή αυτή επέλεξε τα μνημεία μετά από διεξοδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010. Η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας αυτής από την ΕΕ προέρχεται από το πρόγραμμα βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ε/κ πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι «προσπαθούν να σώσουν την πολιτιστική μας κληρονομία γιατί την θωρούν ως την πιο σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτισθεί ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον από όλους τους Κυπρίους. Τα μνημεία, πρόσθεσε, πέραν της αρχιτεκτονικής τους αξίας, είναι μάρτυρες της ιστορίας αυτού του νησιού, σημειώνοντας ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ, μέλη της Τεχνικής Επιτροπής είναι εξίσου ευαίσθητοι τόσο προς τις εκκλησίες, όσο και προς τα τζαμιά. Η δουλειά τους, συνέχισε, συνάντησε πολλές δυσκολίες και επώδυνες εμπειρίες, αλλά ήταν πάντοτε μια δυνατή, ελκυστική και συναρπαστική πρόκληση. Μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια πρόκληση προς εμάς να προσπαθήσουμε να γιατρέψουμε τις πληγές του παρελθόντος, του διαχωρισμού και της άγνοιας».

Ο τ/κ πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουντζάι ανέφερε ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 190 συναντήσεις και εκατοντάδες επισκέψεις κατά τόπους στα μνημεία και στις δύο πλευρές. Η Επιτροπή, είπε, θεωρεί ότι η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού πρέπει να προστατευθεί, να διατηρηθεί και να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές. Έχουν καταλήξει, σε μια Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία αφού μελέτησε επί τόπου, κατάρτισε λίστα με τα μνημεία που χρειάζονται άμεσης παρέμβασης.

Η Αλεσάντρα Βιέζερ, επικεφαλής του προγράμματος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφερε τη δράση της ΤΕ «ως παράδειγμα ότι οι κύπριοι μπορούν να συνεργαστούν και πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο όταν το κοινό καλό τεθεί ως κύριος στόχος».

Τόσο η εκδήλωση όσο και η ενημέρωση που δίνει στους κύπριους πολίτες η ΕΕ, αποτελούν μικρά μόνο παραδείγματα σχετικά με το πόσα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, όταν εξελίσσεται ο συνδυασμός «κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση-θέληση και αποφασιστικότητα-αξιοποίηση της δυνατότητας που παρέχει η ΕΕ». Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά σήμερα που ολοκληρώνται ένας επιτυχημένος κύκλος δράσης, έδειξε ένα παράδειγμα που όσοι θέλουν να το αξιοποιήσουν έχουν ήδη τη σχετική τεχνογνωσία.

Η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ θα μπορούσε να υποβάλει πρόταση στην ΕΕ για τη δημιουργία «Ειδικού Προγράμματος για τη Διακοινοτική Συνεργασία» ώστε ο κοινοτικός προϋπολογισμός να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που προωθούν το διάλογο και την ανάπτυξη ανάμεσα στους κύπριους πολίτες. Στην Κύπρο τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία μπορεί να είναι εργαλεία για την ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση υποδομών, άρα εργαλεία ανατροπής για την ενωμένη Κύπρο. Εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να επισκεφθούν τις περιοχές ειδικού βάρους και να προετοιμάσουν ειδικές μελέτες. Η ελεύθερη Κύπρος δεν θα έρθει με καταγγελίες και περιχαράκωση. Χρειάζεται πλήρης αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, προτάσεις, πειστικά σχέδια. Με έργα η ΕΕ να συμβάλλει στην οικοδόμηση της προοπτικής της επίλυσης όπως έδειξε η εκδήλωση στις 8 Νοεμβρίου.