Ευρωβαρόμετρο με εκπλήξεις!

Το συνεπές «Ευρωβαρόμετρο» έχει τη σημασία του, βλέπει  τάσεις, ελπίδες, απογοητεύσεις, ανατροπές, αναθεωρήσεις, κατευθύνσεις. Οι ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν τις διαθέσεις τους, σκέπτονται, ξανασκέφτονται, τοποθετούνται.

Στις 28 Απριλίου 2017 το Ευρωβαρόμετρο ομιλεί με αριθμούς και ο δημοσιογράφος Α. Αθανασίου τους σχολιάζει:

«Στα μάτια ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτών, το να ανήκει η χώρα τους στην ΕΕ είναι θετικό”, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων, την οποία παρήγγειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία των δύο ετών από τις επερχόμενες ευρωεκλογές και στο οποίο τα αριθμητικά στοιχεία έχουν  επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση του 2007.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία για Κύπρο και Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2007 δείχνουν ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη ΕΕ. Η διεξαγωγή της έρευνας για τη στάση των Ευρωπαίων γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και η συγκεκριμένη ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη 27 Απριλίου, ενόψει και του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου.

Για την Κύπρο η άνοδος είναι μεγαλύτερη από ότι για την Ελλάδα (+11 μονάδες) και το ποσοστό αυτών που έχουν θετική στάση απέναντι στη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ έχει πλέον φτάσει το 45% (έναντι 17% που τη θεωρούν αρνητικό στοιχείο).

Τα στοιχεία της Ελλάδας δείχνουν μία ελαφρώς ανοδική πορεία (+3 μονάδες) παραμένουν ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα (34%- το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ είναι κάτι θετικό) ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι (33% το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ είναι κάτι αρνητικό), συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ (57%).

Συνολικά στη ΕΕ το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι ένα θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο 57%. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Τα ποσοστά, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι  δήλωσε σχετικά τα εξής: «Τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2007, πολύ ενθαρρυντικά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να απαντά με μία φωνή στους πολύ έντονους φόβους τους για τις πρόσφατες διεθνείς αναταραχές που έχουν καταστήσει τον κόσμο αβέβαιο και πιο επικίνδυνο. Εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς ηγέτες, να τους δείξουμε ότι έχουν δίκιο. Πρέπει λοιπόν να τους πείσουμε μέσα από την καθημερινή μας δουλειά και τις αποφάσεις μας, ότι η Ένωση μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, με βάση τα τελευταία γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η αυξανόμενη αστάθεια στον αραβικό κόσμο, η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, το Brexit και η εκλογή του Donald Trump, το 73% των ερωτηθέντων προτιμούν μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση παρά μεμονωμένες εθνικές ενέργειες.

Μια ισχυρή πλειοψηφία καλεί επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (80%) και η ανεργία (78%), η προστασία του περιβάλλοντος (75%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (74%).

Τέλος η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων λένε ότι οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι σημαντικές και το ένα τρίτο αμφιβάλλει ότι η κρίση θα τελειώσει μέσα στα επόμενα χρόνια», (ΚΥΠΕ, 28 Απριλίου 2017).

Τρία σχόλια επί των αποτελεσμάτων του «Ευρωβαρόμετρου».

Πρώτο: «Για την Κύπρο η άνοδος είναι μεγάλη (+11 μονάδες). Το ποσοστό αυτών που έχουν θετική στάση απέναντι στη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ έχει πλέον φτάσει το 45% (έναντι 17% που τη θεωρούν αρνητικό στοιχείο)». Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο χρόνος, η εμπειρία και οι πολιτικές συγκρίσεις έχουν συμβάλει στη μεγάλη άνοδο του θετικού κλίματος για την ΕΕ ανάμεσα στους κυπρίους. Θετική εξέλιξη σε μια κοινωνία όπου η τάση για απόρριψη των πάντων τείνει να γίνει κυρίαρχο ρεύμα. Σημαντικό στοιχείο και ιδιαίτερα αξιοποιήσιμο και για τις διαπραγματεύσεις για  κυπριακό ζήτημα, εάν βεβαίως, κάποιος θέλει να δει πέρα από τους πρόχειρους σχεδιασμούς για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Δεύτερο, «συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι ένα θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο 57%. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση».

Ίσως άθελά του, ο γνωστός Κάμερον να συμβάλλει στην άνοδο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, της εικόνας της ΕΕ ως «ένα θετικό στοιχείο». Πλέον οι πολίτες έχουν μιαν καλύτερη αντίληψη για τα πεπραγμένα που συνδέονται με τους δημαγωγούς του Brexit, κατανοούν ότι χωρίς την ΕΕ όλα θα γίνονται μέσα σε ένα δυσμενέστερο περιβάλλον. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες ζητούν περισσότερα, γι’ αυτό ζητούν από την ΕΕ να γίνει καλύτερη για να μπορέσει κάνει περισσότερα πράγματα. Έτσι «μια ισχυρή πλειοψηφία καλεί επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (80%) και η ανεργία (78%), η προστασία του περιβάλλοντος (75%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (74%)».

Τρίτο, ο πρόεδρος του Ε/Κ Α. Ταγιάνι εκτιμά ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να απαντά με μία φωνή στους πολύ έντονους φόβους τους για τις πρόσφατες διεθνείς αναταραχές που έχουν καταστήσει τον κόσμο αβέβαιο και πιο επικίνδυνο. Εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς ηγέτες, να τους δείξουμε ότι έχουν δίκιο. Πρέπει λοιπόν να τους πείσουμε μέσα από την καθημερινή μας δουλειά και τις αποφάσεις μας, ότι η Ένωση μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους».

Σωστές διαπιστώσεις, γι’ αυτό και χρειάζεται πολλή δουλειά για όσους διάβασαν προσεκτικά το μήνυμα των αριθμών στο «Ευρωβαρόμετρο». Ασφαλώς, δεν αρκούν οι σωστές διαπιστώσεις, η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα για να εξελίσσεται σε καλύτερη!

Λάρκος Λάρκου